Postzegelvel 35 jaar Velrandbijzonderheden - Postzegelblog

Postzegelvel 35 jaar Velrandbijzonderheden

6

Sommige verzamelaars verdiepen zich in het fenomeen velrandbijzonderheden. De leden van de gespecialiseerde postzegelvereniging ‘Studiegroep Velrandbijzonderheden’ houden zich bezig met het verzamelen van, hoofdzakelijk Nederlandse, postzegels met aanhangende plaat- en etsingnummers, kniptekens, paskruizen, markeerboogjes en andere op de velrand voorkomende tekens.

De meeste belangstelling gaat uit naar de plaat- en etsingnummers. Vorig jaar bestond de studiegroep 35 jaar, en dat wordt nu gevierd met een bijzonder postzegelvel. Voor meer informatie over het velletje of over de Studiegroep mail naar info@etsingnummers.nl.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • b.hylkema op 10 april 2012 om 12:40

  Te koop aangeboden tegen een aannemelijk bod het 4-delige ‘Handboek plaat- & etsingnummers’ in onberispelijke staat (afgebeeld op de middelste postzegel van het velletje).
  Reacties: batehijlkema@hetnet.nl

 • paulv op 11 april 2012 om 10:15

  In aansluiting op eerdere artikelen in “ons” postzegelblog: ook een velletje kan een doorloper zijn. Op dit vel zijn meerdere beelddoorlopers te ontdekken.
  Midden aan de bovenzijde en de onderzijde bevinden zich snijstrepen. De hier afgebeelde snijstreep bestaat uit een rechthoek en een langgerekte wigvorm (soort uitgerekte druppel) over elkaar heen. Ze worden gebruikt voor plaatsbepaling waar de postzegelvellen doorgesneden moeten worden. Door middel van optische detectie wordt het juiste punt bepaalt. De vorm zoals hier afgebeeld is o.a. bekend uit de Juliana Regina-reeks hoge waarden 1 tot 10 gulden.
  In horizontale richting is een zegel Wilhelmina hangend haar met kleurcirkel op de velrand afgebeeld. De kleurcirkel is de ‘beelddoorloper’.
  Voor het mooiste en meest complete overzicht van beelddoorlopers met dit vel moet je 5 stuks bestellen, en kruislings aan elkaar leggen, als een heel groot plusteken.

  De afbeeldingen op de zegels zelf zijn uit de zeer rijke variatie van plaatnummers en etsingnummers van Nederlandse zegels en hun velranden gekozen. Ze vormen hier samen getallen die met het jubileum samenhangen. Leuk gevonden.

 • willem hogendoorn op 11 april 2012 om 12:47

  @ Paul: ik vind het een leuk velletje, maar wat jij uitlegd over meerdere beelddoorlopers, daar snap ik helaas niets van.

 • Arjan op 11 april 2012 om 17:36

  Willem, je moet naar het ene velletje kijken en dan bedenken hoe het eruit zou zien als je een blok van vier vellen zou zien. Dan merk je dat afbeeldingen aan de boven- en onderkant, en aan de zijkanten, op elkaar pasen en de velrandtekens geven waar Paul het over heeft. Heel vernuftig! Ik snap alleen nog niet waarom je er vijf zou moeten hebben, en ik zie die jubileumgetallen ook nog niet helemaal.

 • paulv op 11 april 2012 om 22:30

  Dank je, Arjan
  Vijf velletjes: één in het midden, en dan aan alle vier de zijden een ander velletje aansluitend leggen maakt de vier beelddoorloper-delen van het middelste vel compleet.

  Jubileumgetallen:
  Linkerzegel groene 19 met rode 76 = 1976 jaar van oprichting; blauwige 20 met groene 11 = 2011 jubileumjaar
  Rechterzegel diverse malen 35, de jubileumleeftijd van de vereniging
  Middenzegel: omslag van het standaardwerk met alle bekende plaat- en etsingnummers.

  Er is ook zo’n handboek met nummers van Nederlands-Indië, en een van Suriname.

 • b.hylkema op 12 april 2012 om 20:40

  Wat is de achterliggende gedachte bij de samenstelling van dit velletje geweest, waarbij aan alle vier kanten sprake is van een beperkt beelddoorlopend effect? Of is het een trendvolger?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)