Postzegel-jeugdportretten van Oranje-vorsten - Postzegelblog

Postzegel-jeugdportretten van Oranje-vorsten

4

U zult ongetwijfeld met de leden van de Vereniging Voor het Kind & Maximafilie en de aanhangers van het koningshuis vorige week via krant of televisie verheugd geconstateerd hebben dat op de kinderpostzegels 2012 de drie prinsesje van Willem-Alexander en Maxima zullen figureren.

In eerste instantie leek het erop dat mijn nieuwjaarwens in het Postzegelblogartikel van 1 januari 2012 door PostNL was overgenomen, maar het Algemeen Dagblad heeft me uit de droom gehaald. Het was eventjes anders, getuige bijgaand tekstfragment: “Onder filatelisten werd al een tijdje hevig gespeculeerd wat op de nieuwe kinderpostzegels kwam te staan. Het meest in de buurt kwam Bate Hylkema, die als nieuwjaarswens op www.postzegelblog.nl over postzegels schreef over prinsessenzegels. Hij zal het waarschijnlijk wel heel leuk vinden dat ze komen, maar het is puur toeval. Hij heeft het goed gegokt!”

Opvallend bij deze kinderzegels is het feit dat Willem-Alexander in het voetspoor van zijn vader prins Claus is getreden: beiden fotografeerden hun kroost voor een postzegelemissie. Daarbij viel het me op dat de leeftijd van de jeugdfoto van Willem-Alexander (5 jaar) op de postzegel jonger is dan die van zijn dochter Amalia (8 jaar) zal zijn. Dit vergelijkend ‘onderzoek’ heb ik uitgebreid met ‘de-opsporing-van-de-afbeelding-s-leeftijden-op-postzegels’ van de voorgangers van de vorsten uit het koningshuis. Opvallend daarbij is dat Juliana nooit op jeugdige leeftijd op een postzegel is afgebeeld.

Wilhelmina (31-08-1880 20-11-1962)

Op 11-jarige leeftijd staat Wilhelmina met hangend haar (gelijk op het muntgeld) in 1891 al op een postzegel. Zij volgt haar vader Willem III op. Haar moeder, koningin Emma, neemt de regeringstaak als regentes tot 1898 op zich tot dat Wilhelmina 18 jaar is geworden.

Juliana (30-04-1909 / 20-03-2004)

Juliana is in 1934 op 25-jarige leeftijd pas op een gegraveerde postzegel (met-bijslag voor het Nationaal Crisis-Comité als beschermvrouw) geportretteerd. Een fotografische afbeelding van prinses Juliana was toen nog niet mogelijk.. Een gegraveerde afbeelding straal meer voornaamheid uit.

Lia: nvph 458 en 459 met otwerpschets

Beatrix (31-01-1938)

In 1946 verscheen Beatrix op 8-jarige leeftijd als een vrolijk en opgewekt kind met levendig golvend haar op een bijslag-postzegel. Ze kijkt onbekommerd (en bepaald niet monumentaal en representatief, passend bij een koningskind) de kijker frontaal aan, waarmee zij met alle voorgaande afbeeldingen van personen uit het Huis van Oranje breekt. Alle eerder afgebeelde familieleden kijken of naar links, of naar rechts.

Beatrix is eerder in 1943 (met ouders, grootmoeder en zusjes Irene en Margriet) op een postzegel uit Curaçao en eentje uit Suriname afgebeeld. Deze postzegel kon niet voor Nederlands Indië uitgegeven worden vanwege de Japanse bezetting van het overzeese gebiedsdeel.

Willem-Alexander (27-04-1967)


In 1972 verscheen een fotoportret van Willem-Alexander op 5-jarige leeftijd op een kinderpostzegel. Op initiatief van PTT is de vader van prinsen, prins Claus, gevraagd een serie foto’s van zijn kinderen te maken. Een ongedwongen, natuurlijke en informele manier van vastleggen van de kinderen in hun dagelijkse doen en laten zou dan mogelijk zijn.

De prins fotografeerde zijn kinderen o.a. spelend met een beer, nabijheid van schapen, tennissend, trampolinespringend en schrijvend. De handelingen zijn niet duidelijk overgekomen. Reden? De gezichten worden te klein als de activiteiten ook afgebeeld zouden worden.

Gelukkig kunnen de foto’s van de eminente site www.postzegelontwerpen,nl van het Museum voor Communicatie de postzegelafbeeldingen in een breder context plaatsen, zodat de activiteiten beter uit de verf komen en waardoor de levendigheid van de prinsen beter overkomt.

Er zijn zelfs enkele voorontwerp-proef-postzegels aangemaakt.

Amalia (07-12-2003)

Afgezien van de geboorte-, aangifte- en dooppostzegel in 2003/04 zal Amalia voor het eerst als 8-jarige kleuter bewust op één of meerdere kinderpostzegels 2012 figureren. Willem-Alexander heeft (gelijk zijn vader 40 jaar geleden) op voorstel van de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) een serie foto’s thuis op het landgoed De Horsten in Wassenaar van zijn drie dochters Amalia (2004), Alexia (2005) en Ariana (2007) gemaakt. Het koningshuis wil met hun bijdrage aan de kinderpostzegels ook laten zien dat ze achter het kinderzegelthema ‘Geef kinderen een veilig thuis’ staan.

Omtrent de uitvoering en vormgeving van deze prinsessen-kinderpostzegels 2012 blijft alles geheim tot en met 26 september, de dag dat de traditionele scholenactie losbarst. Lilian Visscher van SKN stelt: “Dit jaar is het wel een heel bijzondere kinderzegel!” Of het “bijzondere” betrekking heeft op de vormgeving, de portretafbeelding of de activiteit van de kinderen is en blijft onbekend.

Hopelijk worden deze prinsessen-kinderpostzegels 2012 (gelijk de prinsen-kinderpostzegels 1972) door bijpassende prentbriefkaarten van het SKN vergezeld, die naderhand tot maximumkaarten kunnen worden verheven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • toon op 5 april 2012 om 07:52

  Goh, Willem Alexander probeert iets bij te verdienen, hij maakt reclame voor Apple.

 • aadb op 5 april 2012 om 09:43

  Toon @ als het resultaat is dat er meer postzegels aan de man gebracht worden en de mensen meer gaan verzamelen dan mag hij van mij elk merk uit proberen .

 • JHA op 6 april 2012 om 10:10

  Waar zouden deze postzegels verkrijgbaar worden gestgeld??

 • b.hylkema op 9 april 2012 om 17:48

  Kinderpostzegel-verzamelaars! Moeilijk te vinden kinderzegel-bijzonderheden (69 kavels) en maximumkaarten (82 kavel) worden geveild voor leden van de Vereniging Voor het Kind & Maximafilie op zondag 22 april in De Bilt (Witte Centrum, Dunantplein 4; 10.00-15.30 uur).
  Als u als belangstellende lid wordt, kunt u ook aan de veiling deelnemen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)