Europa 2012: Amsterdamse weerspiegeling op Nederland- én Europazegels - Postzegelblog

Europa 2012: Amsterdamse weerspiegeling op Nederland- én Europazegels

2

Kenmerken van het postzegelonderwerp zijn in het ontwerp terug te vinden: m.a.w. het postzegelonderwerp bepaalt de vormgeving van de postzegel. Oftewel het postzegelonderwerp bepaalt de vormgeving van de postzegel, waardoor een geïntegreerd ontwerp ontstaat. In deze emissie komen actuele en historische onderwerpen van Amsterdam als huizen, water en schepen aan de orde. Enkele van de historische aspecten kwamen al eerder op postzegels aan de orde als de VOC (nvph 1453/54), gevels (nvph 1680), VOC-schepen (nvph 2103) en op Mooi NL– Amsterdam (nvph 2347).

1) Scheepvaartmuseum met VOC-schip Amsterdam

In 1656 liet de Admiraliteit van Amsterdam een groot magazijn in het water bouwen, dat als opslag/pakhuis diende voor zeilen, touwen, wapens en munitie. De marine kon hiermee snel een vloot uitrusten.

Sinds 1973 is er het Nederlandse Scheepvaartmuseum in gevestigd. Het museum toont met 300.000 voorwerpen de maritieme geschiedenis van ons land.

Het VOC-schip Amsterdam is een kopie van het schip dat in 1749 al op de eerste reis verging. In een vliegende storm brak het roer af. De kapitein liet het schip stranden aan de Engelse zuidkust nabij de plaats Hastings (de onderste deelafbeelding van de VOC-postzegel nvph 1453) om bemanning en lading te redden.

Archeologen hebben het wrak naderhand gevonden. Vanaf 1985 hebben 400 vrijwilligers een exacte kopie van het schip gemaakt. Sinds 1991 ligt de Amsterdam bij het museum afgemeerd. Met deze Oostindiëvaarders voer men in de 17e en 18e eeuw naar het Verre Oosten. In totaal maakten deze schepen bijna vijfduizend reizen naar Azië.

2) Muziekgebouw aan ’t IJ met Bimhuis en cruiseschip MSC Lirica

Het Muziekgebouw aan ’t IJ (2005) is een concertzaal en gebouwd boven de IJ-tunnel. In het Binnenhuis (deels geïntegreerd gedeelte van het Muziekgebouw) bevinden zich een café-restaurant met groot terras aan het IJ en een aantal kantoren.

Het totale gebouw ligt aan drie zijden in het water van het IJ.

Het er naast liggende cruiseschip Lirica (van rederij MSC, 2005) telt 780 hutten voor 2069 passagiers met 700 bemanningsleden. De lengte van het schip is 252 meter, de breedte is 29 meter.

3) De Magere Brug over de Amstel

De wit geverfde, dubbele ophaal- of wipbrug ‘Magere Brug’ is in 1691 tussen twee bruggehoofden met dertien doorvaarten gebouwd.

De brug was destijds zo smal dat twee voetgangers elkaar nauwelijks konden passeren. In 1871 is de brug vervangen door een breder exemplaar. ‘Mager’ is dus niet meer van toepassing. In 1968 heeft ontwerper D.J. Draijer op de 15 cent zomerpostzegel (nvph 902) een strak, vereenvoudigde en geschematiseerde afbeelding van de brug (bijna frontaal afgebeeld) ontworpen.

4) De bocht van de Herengracht

Het schilderij ´De bocht van de Herengracht´ (1671/72) in Amsterdam van de Haarlemse stadsschilder Gerrit Berckheyde (1638 / 1698) is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de schilder. Op het schilderij zijn zes straatwanden nog niet volgebouwd: Herengracht 452, 454, 460, 464, 503 en 505. Bomen ontbreken op het schilderij. Hoogstwaarschijnlijk heeft de schilder vanwege de duidelijkheid ze opzettelijk weggelaten.

De schilder stond destijds in 1671/72 op de brug van Vijzelstraat en keek via de gracht in de richting van de Nieuwe Spiegelstraat. Berckheyde heeft de Gouden Bocht (waarin een bocht, knikvorm van de gracht zichtbaar is) twee keer getekend en vier keer geschilderd. Het is het voornaamste en rijkste deel van de Amsterdamse grachtengordel.

Rijke kooplieden en patriciërs uit de stad bouwden er tijdens de grote economische bloei in de eerste helft van de 17e eeuw imposante huizen met kelder en pakzolder voor handelswaar (met hijsinstallatie aan een uitstekende balk). Deze statige woonhuizen (ietsje voorover gebogen naar de straatzijde vanwege de hijsinstallatie), die meestal smal, diep en hoog zijn, bezitten een classistische gevel, bordessen, marmeren gangen, gestuukte plafonds, beschilderd behang, barokke tuinen met beelden en tuinhuizen. Stallen, pak- en koetshuizen bevinden zich in de erachter liggende Keizersgracht of Reguliersdwarsstraat.

Vanwege de knik, die de gracht er maakt en grote concentratie van chique, vaak dubbele koopmanswoningen of herenhuizen wordt dit gedeelte van de Herengracht van oudsher de Gouden Bocht genoemd. De percelen zijn hier relatief diep, omdat de grachten wat verder uit elkaar liggen. In deze bocht bevinden zich een aantal bijzondere panden: Herengracht 475 wordt ook wel het mooiste ‘Huis aan de Bocht’ genoemd en in Herengracht 464 zetelt momenteel advocaat Bram Maszkowicz. In de Gouden Bocht zijn nu veel kantoren van banken (o.a. Deutsche Bank) en levensverzekeringsmaatschappijen gevestigd.

Structuurbasis: prismatische facetten-ordening

In de geometrisch-grafische vorm, bestaande uit een schematisch-meetkundig lijnstramien van veelhoeken en driehoeken, heeft ontwerper Michaël Snitker op een ingenieuze wijze een grote hoeveelheid fotografische en tekstuele informatie weten te plaatsen, waardoor overzichtelijkheid toch in ruime mate stande is gebleven. De knikvormige bochten van de grachten zijn in de grafische vormgeving van de hoeken veelvuldig terug te vinden.

Achter elke foto zijn teksten te vinden, die de relatie met het Normaal Amsterdams Peil (NAP) weergeeft. Op de Nederland-zegel met het Muziekgebouw is een peilschaal met maatverdeling van het NAP. De horizon van de typografische band staat precies op de markering 0,4 meter onder NAP, het streefpeil voor de waterstand in Amsterdam.

Gelimiteerde envelop-oplage ‘’Bezoek Amsterdam / Visit Amsterdam’

Geheel op eigen initiatief heeft postzegelontwerper Michaël Snitger in een kleine oplage van 100 exemplaren een bedrukte envelop (22 x 15,5 cm, bedrukt in goud en rood) aangemaakt. In de geperforeerde kaders zijn de vier Europa-postzegels geplakt (bij ontvangst niet afgestempeld! Helaas? Gelukkig?).
Een opvallende envelop? Ja, inderdaad:

  1. De aanwezigheid van de 15 cent zomerzegel 1968 (nvph 902) in kopstand, waarmee Snitger de reflexie in het water (thema-eigenschap van deze emissie) van de Magere Brug op een bijzondere manier weer centraal stelt. Voor de duidelijkheid heb ik deze zegelafbeelding er naast aangebracht.
  2. De vier postzegels zijn op zo’n manier over de envelop verspreid, welke geheel overeenkomt met de locaties op de stadsplattegrond van Amsterdam. Zie daarvoor de rood gekleurde illustratie in dit artikel, waar de vier afbeeldingen in geel zijn gepositioneerd.
  3. Iedere postzegel wordt vergezeld door een korte informatieve tekst.
  4. De cijfers en jaartallen in het rood hebben betrekking op datum- en maandaanduiding in combinatie met een jaartal.
  5. Op de achterkant van deze envelop staat uitgebreide achtergrondinformatie, die voor een groot deel overeenkomt met de tekst over de Europapostzegels 2012, die Lia Vieveen op 22 maart 2012 (12.00 uur) op www.postzegelblog.nl heeft geplaatst.
  6. Getuige de reacties op het postzegelblogartikel ‘Gelimiteerde oplage envelop ‘Amsterdam´ van 26 maart 2012 wordt er geheel verschillend over deze envelop gedacht en geschreven. Zie bij deze aantrekkelijk envelop bepaald niet over het hoofd dat postzegel én (uitgebreide) informatie gecombineerd worden aangeboden en daardoor steeds weer met gemak geraadpleegd kunnen worden. Zodra scheiding tussen postzegel en info aanwezig is (feitelijk altijd!), ontstaat tussen verzamelaar en postzegel jammer genoeg de wijd verbreide ‘vervreemding’!

Opvallende noviteiten:

  • Uitgebreide Engelse tekst op het Europa-postzegelvel
  • Logo Grachtenhuis: het non-commerciële beleid wordt steeds meer over boord gegooid
  • Met apparatuur nog andere info op te roepen
  • Kortingsbon

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)