Honderd jaar geleden: de 'onzinkbare' Titanic verging - Postzegelblog

Honderd jaar geleden: de ‘onzinkbare’ Titanic verging

0

Hoewel het niet de grootste scheepsramp ooit was, heeft geen enkel schip in de scheepvaartgeschiedenis zo’n lange schaduw geworpen als de Titanic. Op zijn maidentrip van Southampton (Engeland) naar New York kwam het schip op 15 april 1912 in aanvaring met een ijsberg. Een deel van de stuurboordzijde werd op diverse plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip, dat als ’onzinkbaar’ bekend stond, in de golven verdwenen.

Ruim 1500 opvarenden hebben de ramp niet overleefd, mede als gevolg van de scheepsorder ’vrouwen en kinderen eerst’ en naar later bleek, omdat er op het schip maar voor 1178 mensen reddingsboten aan boord waren.

Titanic-zegels van Gibraltar en Alderney

In het verleden zijn er door diverse landen zegels gewijd aan het vergaan van de Titanic, maar het is nu al zeker dat het feit dat de Titanic honderd jaar geleden verging weer postaal zal worden herdacht. Gibraltar kwam 31 januari met vijf zegels in waarden van 10, 42, 44, 54 en 66p (met o.a. de Titanic in aanbouw op de scheepswerf van Harland en Wolff in Belfast).

En Alderney presenteerde 22 februari zes zegels (36p, het schip verlaat Southampton; 47p, het schip passeert Alderney; 48p, de grote trapscène; 52p, het orkest speelt het laatste lied; 61p, kapitein Edward Smith, die al had gepland in 1911 met pensioen te gaan, maar de maidentrip nog als gezagvoerder had willen meemaken; 65p, reddingsboten verlaten het schip).

Titanic op een Belgische postzegel

Er zullen ongetwijfeld nog meer herdenkingszegels volgen, maar het is nu al zeker dat België 14 april een velletje uitgeeft met twee identieke zegels waarop in beeld wordt gebracht dat een sloep bij het schip wegvaart.

Meer België

Om in België te blijven, daar verschenen 13 februari in het kader ’Feest van de Postzegel’ en met als thema ’kaligrafie’ een boekje met vijf zegels in Europa-tarief 1 (€ 5,95). Op de zegels Latijnse kalligrafie, Arabische kalligrafie, Chinese kalligrafie, Jindi kalligrafie en Griekse kalligrafie.

België is met zijn Europazegels, die dit jaar het Posteurop-thema Visit hebben op de humoristische toer. Op een velletje met twee zegels in het Europatarief 3, dat 13 februari verscheen, tekeningen waarop toastende toeristen en toeristische trekpleisters in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Alderney België Europa CEPT TitanicNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.