Der Blaue Reiter, de naam kwam vanzelf - Postzegelblog

Der Blaue Reiter, de naam kwam vanzelf

3

Beide hebben maar een kort bestaan gekend, slechts drie jaar, maar beide hebben een bijzonder grote invloed gehad op de moderne kunst, de Cobra-beweging en Der Blaue Reiter. De Cobra-beweging bestond van 1948 tot eind 1951, De Blaue Reiter van 1911 tot 1914.


Der Blaue Reiter

Eind 1911 werd de beweging, na een scheuring met de Neue Kunstlervereinigung in München opgericht door Wassily Kandinsky en Franz Marc. Later sloten zich onder anderen Hanns Bolz, Alexej von Jawlensky, Paul Klee, Alfred Kubin, August Macke, Gabriele Münter en Marianne von Werefkin zich bij de beweging aan. Over het ontstaan van de naam aan de stamtafel zei Kandinsky later: Beide liebten wir Blau, Marc – Pferde, ich – Reiter. So kam der Name von selbst.

De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de beweging. Marc en Macke sneuvelden, Klee, Kandinsky en anderen verlieten het land. Duitsland heeft 9 februari 100 Jahre Der Blaue Reiter herdacht met een 145c-zege waarop Marcs Blaues Pferd (1911).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.