Mooi NL-Trompenburg & Vollenhoven visueel inzichtelijk - Postzegelblog

Mooi NL-Trompenburg & Vollenhoven visueel inzichtelijk

6

Aan de gegevens over de buitenplaatsen Trompenburg en Vollenhoven in het artikel van *** februari valt weinig interessante en lezenswaardige leesstof toe te voegen. Vandaar dat ik deze keer meer aandacht geeft aan het visuele aspect van en minder aan informatieve tekst over de buitenplaatsen. Hierdoor (dunkt me) zal een juister en meer inzichtgevende beeldvorming van beide buitenplaatsen kunnen ontstaan.

Buitenplaats Trompenburg

De buitenplaats staat bij wijze van spreken in het water. Het op de postzegel afgebeelde paviljoen (met daarin de koepelzaal, Trompzaal genaamd), dat naar de weg is gekeerd achter het hoofdgebouw/woongedeelte, is voor voorbijgangers aan het oog onttrokken.

Bij het Trompenburg horen een tuin, park en wandelbos met omvangrijk grote en gevarieerde waterpartijen.

Vanaf 1675 liet admiraal Cornelis Tromp (1629 – 1691) de buitenplaats Trompenburgh nabij ’s-Gravenland (iets ten westen van Hilversum gelegen) herbouwen, dat tijdens de Franse bezetting van 1672 –1673 is verwoest en in brand is gestoken! Een financieel probleem (Tromp weigerde 3500 gulden te betalen) was de veroorzaker van de brand. Het buitenhuis bestaat uit een rechthoekig woongedeelte (in Hollands-classistische stijl uitgevoerd) met een aan de achterkant verbonden achthoekig palviljoen.

Het interieur van deze luxueus gedecoreerde Trompzaal is voorzien van prachtige wand- en plafondbespanningen met schilderingen.

Op overdadige wijze wordt het geslacht Tromp hierop verheerlijkt. Cornelis heeft daarbij aan zelfverheerlijking gedaan. Maar liefst 22 keer heeft hij zich laten portretteren.

Ook de vader van Cornelis Tromp, de vermaarde bevelhebber/zeeheld Maarten Harpertsz Tromp (1597 – 1653, nvph 414) zal hoogstwaarschijnlijk ook een plaatsje op een van de doeken in dit paviljoen hebben gekregen.

Lia: Mooi NL – Vollenhoven-postzegel

Buitenplaats Vollenhoven

In een lint van meer dan honderd landgoederen en vroegere buitenplaatsen, dat langs de Provinciale weg op de Utrechtse Heuvelrug van De Bilt tot aan Rhenen slingert, wordt de Stichtse Lustwarande genoemd.

Deze Lustwarande is omstreeks 1850 ontstaan als vakantiegebied van zeer rijke mensen als bankiers en kooplieden uit Amsterdam en Utrecht. Zij lieten prachtige landhuizen bouwen, met daaromheen tuinen zo groot als parken in de Engelse landschapstijl.

Het landgoed Vollenhoven (gelegen aan de Utrechtseweg, behoort tot De Bilt) is een van de eerste landhuizen, die in deze gordel van aanzienlijke en imponerende gebouwen is aangelegd.

Vóór het gebouw (in classicistische stijl gebouwd en omzoomd door hoge bomen) ligt een groot halfrond grasveld met een vijver.

Het Engelse landschapspark (waar het water fraai door het groen slingert) en de trapeziumvormige ommuurde moestuin bezitten nog de oorspronkelijke vorm en uitvoering.

De helft van deze tuin (de historische moestuin) wordt als nutstuin gebruikt met daarin verschillende ouderwetse soorten groente, fruit, kruiden en bloemen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Hans Kremer op 27 februari 2012 om 06:38

  Bate,
  Je laat wel de postzegel met Maarten Tromp erop zien, maar niet de zegel met Cornelis Tromp (NVPH# 420). Is dit omdat Cornelis Tromp ‘omstreden’ is? Lees b.v wat Wikipedia van hem zegt:

  “Op 20 augustus 1672 lokten Cornelis Tromp en Willem Adriaan van Nassau-Odijk en Willem van Nassau-Zuilestein, Johan de Witt met een vervalst bericht naar de Gevangenpoort waar Cornelis (de Witt) vastgehouden werd. Toen de afgetreden raadpensionaris zo in de val gelopen was, werd hem met een opgehitste volksmenigte, aangevuld met een contingent oude matrozen van Tromp, het vluchten onmogelijk gemaakt. Tromp zelf gaf laat in de middag in een naastgelegen herberg aan een dozijn man van een burgerwacht de opdracht de gevangenis te bestormen. Toen beide broers op beestachtige wijze waren afgemaakt, ging hij naar buiten om het verminken van hun lijken te aanschouwen zeggend: Dat moet er nu zo mede deur.”

 • b.hylkema op 27 februari 2012 om 22:36

  Stom, stom, stom, ik heb de postzegel met daarop Cornelis Tromp (1629-1691) totaal over het hoofd gezien, terwijl hij dé hoofdrol in de ontstaangeschiedenis van de buitenplaats Trompenburg heeft gespeeld.

  Nog enige ter zake doende info: Cornelis Tromp ging in 1676 met toestemming van de stadhouder over in Deense krijgsdienst als generaal-admiraal en rijksraad van het koninkrijk Denemarken. In 1676 versloeg de Deens-Nederlandse vloot o.l.v. Tromp de Zweedse vloot. Door de Deense koning werd hij in de adelstand verheven en hem het graafschap Selsberg verleend. In 1678 neemt hij ontslag uit Deense dienst, in 1691 werd hij opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. In datzelfde jaar overlijdt hij door ziekte en wordt bijgezet in het praalgraf van zijn vader.

 • Guus Bulters op 28 februari 2012 om 16:10

  Trompenburgh;

  Een leuk initiatief van PostNL om dit ondrwerp dit jaar eens te belichten.
  Aleen de verkrijgbaarheid in de betreffende plaatsen is een ramp.
  Kortenhoef ( ’s Graveland) geen der officiele postzegelverkooppunten of het postkantoor aldaar had de zegels beschikbaar. Alleen een klein kantoorboekhandeltje in het betreffende winkelcentrum verkocht ze. CW^76

  Vollenhove; de Bilt
  Eenzelfde verhaal 3 officiele verkooppunte nvolgens Post NL.
  Alleen het Postkantoor een Read Shop filiaal had nauwelijks voorraad, kon er maar 6 krijgen en eerste dag stempelen vergeet het maar.

  Dit moet echt gaan verbeteren !!

 • Prins op 29 februari 2012 om 16:26

  Ook in Bilthoven, gemeente de Bilt, geen enkel van de vier postkatoren waar de zegels verkrijgbaar waren. Sommige van deze kantoren hadden deze zegels wel besteld, maar de zending ervan was nog niet aangekomen.

  Heel triest voor de echte verzamelaar van echt gelopen eerstedagpost.

 • Hans Schouten op 17 november 2017 om 09:05

  Het is sinds 1745 Trompenburgh dus het is een drukfout op die postzegel, goed bewaren.

 • Hans Posthumus op 19 november 2017 om 00:12

  En zo is het. Trompenburg is een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen en is een ware schatkamer voor plantenkenners en een weldaad voor wandelaars op zoek naar rust in een drukke stad.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)