Bestaansrecht en Oceanie (2) - Postzegelblog

Bestaansrecht en Oceanie (2)

1

Als (postzegel)vereniging heb je de verplichting om ieder jaar zijn een jaarvergadering voor de leden uit te schrijven. Je bied het verslag aan in je mededelingenblaadje, de agenda is meestal een standaard verhaal, maar toch……….. Het bestuur wil toch graag weten of ze het goed gedaan hebben en hoe ze in de toekomst verder kunnen met de vereniging. Uiteraard hoort daar ook de financiële kant van het verhaal bij.

Wanneer een bestuur goed luistert naar zijn leden en daar daadwerkelijk wat mee doet, binnen de mogelijkheden die het heeft, zal de vereniging ook in de toekomst bestaansrecht hebben. Dat is toch waar je het allemaal voor doet.

Naast het jaarverslag van de vereniging treft u ook een vervolgverhaal aan over Oceanië.

Oceanië (2)

De vorige maand heeft u het één en ander kunnen lezen over Australië, het belangrijkste gebiedsdeel van Oceanië. Deze maand gaat het over tweehonderd jaar geschiedenis van Australië in postzegels. Het artikel komt uit een geïllustreerd naslagwerk voor 3000 van de mooiste postzegels ter wereld en een professionele gids voor het starten en opbouwen van een geweldige verzameling. Het boekwerk is samengesteld en geschreven door Dr. James Mackay (ISBN-10: 90 5920 943 5).

Tweehonderd jaar in postzegels

De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, hebben een geschiedenis van duizenden jaren. De Britse belangstelling begon pas in de 16e eeuw. In de tijd dat Groot-Brittannië terrein begon te verliezen, in wat nu de VS is, was het een ander gebied aan het ontwikkelen op het zuidelijk halfrond. De eerste kolonisten van de nieuwe kolonie – 750 veroordeelde gevangenen – kwamen in Botany Bay in 1788.

Twee postzegels uit de 2e serie voor het 200-jarig bestaan met navigator William dampier, een werldbol en een hand met een fragment Dampiers dagboek.

Tot 1783 had Groot-Brittannië gevangenen ondergebracht in de Amerikaanse koloniën maar doen deze niet meer beschikbaar waren, zocht men een andere plek. Joseph Banks, de naturalist van de eerste reis van James Cook naar de zuidzeeën in 1769 – 1770, stelde Botany Bay voor als iedeale plaats. In d 1787 vertrok een vloot transportschepen onder begeleiding van de HMS Sirius naar het land dat Cook New South Wales had genoemd; hij meende een gelijkenis te zien met de kust van Glamorgan. Op 27 januari 1788 stapten kapitein Arthur Phillip en zijn officieren aan land op Sydney Cove en plantten de Britse vlag. Deze gebeurtenis gaf aanleiding tot de eerste herinneringszegels ter wereld van een regeringspostdienst: de serie met de titel “One Hundred Years” van New South Wales uit 1888. De postzegel van 1d liet Syndey zien, een paar jaar na de landing. James Cook was afgebeeld op de postzegel van 4d. Op de zegel van 20s stond niet alleen gouverneur Phillip maar ook Lord Carrington, de gouverneur in 1888. Het zou nog honderd jaar duren voordat Australië, behoudens royalty, weer een levende persoon afbeeldde.

Geen van de andere koloniën kon het eeuwfeest op dezelfde manier vieren want tegen die tijd waren de postzegels van het Gemenebest van Australië al ingevoerd. Voor het eeuwfeest van West-Australië in 1929 verscheen een enkele postzegel met het wapen van de staat, een zwarte zwaan. Vijf jaar later werd de eerste nederzetting van Victoria herdacht met een serie van drie waarop een aboriginal verbaasd naar de stad Melbourne kijkt. Het eeuwfeest van Zuid-Australië in 1936 leverde een serie van drie op met de oude gomboom in Glenelg, naast een gezicht op Adelaide uit 1836 en de drukke hoofdweg King William Street. Een halve eeuw later verschenen postzegels voor de 150e verjaardagen.

Een strook van vijf postzegels uit 1988 met de aankomst van de eerste vloot.

Het is leuk om te zien hoe de artistieke stijlen inmiddels veranderd waren in de jaren ‘70 en ’80. In 1938 was het 150-jarig bestaan van de eerste nederzetting aan de beurt. Er verscheen een serie van drie met Arthur Phillip en zijn staf bij Sydney Cove.

Tasmanië had geen zegels uitgebracht bij zijn eeuwfeest maar maakte dat goed met een serie voor de 150e verjaardag in 1953. Deze bestond uit twee kleine postzegels van de luitenantsgouverneur Collins en Paterson, plus een grote zegel van 2s met de schepen die bij Sullivan voor anker lagen in 1804. In mei 1951 verscheen serie van vier voor het gouden jubileum van het Australisch Gemene best. Sir Edmund Barton en Sir Henry Parkes, die de campagne voor het verenigen van de koloniën hadden geleid, stonden op twee setenantzegels.

Op de zegel van 1s6d stond het federale parlementsgebouw in Canberra. De postzegel 5,5d laat een reproductie zien van een portret door T.Roberts van de hertog van York (de latere George V) die de inwijdings-ceremonie leidt in 1901. Sindsdien zijn diverse zegels verschenen voor het 100-jarig bestaan van diensten die het werelddeel tot een enkel land hebben aaneen gesmeed: de telegraaf over land, de postkoetsen, de spoorwegen en de eerste binnenlandse vluchten.

Vanaf 1968 verschenen boekje met beroemde Australiërs, om te beginnen de zanger Banjo Paterson en de aboriginal-kunstenaar Albert Namatjira. Voor de 75e verjaardag in 1976 verscheen een postzegel met het wapen van het Gemenebest. Sinds 1978 verschijnt elke 26e januari een postzegel voor Australia Day.

Toen het 220-jarig bestaan in 1988 naderde, trok Australië alle laden open. Vanaf november 1984 verschenen niet minder dan 13 series. Eerst een serie van acht ter ere van de Aboriginals, daarna Europese expedities, de reis van de eerste vloot in 1878 – 1788, en de eerste jaren van bewoning. Een gedeelde uitgifte met Groot-Brittannië liet de nationale vlaggen zien en mensen die de gemeenschappelijke geschiedenis van de twee landen symboliseren, van Shakespeare tot John Lennon en de cricketspeler W.G.Grace. Er waren ook gemeenschappelijke uitgiften met Nieuw-Zeeland en de VS waarin gebruik gemaakt werd van stripfiguren.

Australië vierde de opening van zijn nieuwe parlementsgebouw en Expo ‘88 in Brisbane en kwam met een nieuwe permanente serie die op een luchtige manier het thema samenleven verbeeldde. Natuurlijk
brachten ook veel andere landen, van Ierland tot Israël, postzegels uit ter ere van Australië ’s 200-jarig bestaan.

Dit artikel komt uit het maartnummer van het verenigingsblad van de Leerdamse postzegelvereniging. (pdf 1,80 mb).

Bron voor dit artikel: Complete Guide To Stamps & Collecting – Dr. James Mackay

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)