Europhila, omdat we in Europa geloven - Postzegelblog

Europhila, omdat we in Europa geloven

10

Europhila gaat door! In mei 2013 komt het evenement naar Limburg. Wij, van ’t Fakteurke, geholpen door de Eerste Kerkraadse Philatelisten Vereniging (nooit: Postzegelvereniging zeggen, want dan breekt daar in Kerkrade de hel los!!), organiseren dan in Mondriaan in Heerlen de gezamenlijke Europese tentoonstelling. Waarom? Omdat Europa moet en omdat we in Europa geloven!


En als postzegelclubs kunnen we het goede voorbeeld geven door samen, zonder al te veel poespas, zo’n tentoonstelling te organiseren. U kent het principe: je bent per vereniging aangesloten en de strijd gaat tussen de twee beste verzamelingen die getoond worden per vereniging. De vereniging die de meeste punten haalt met die twee verzamelingen wint de ‘Jean Monnet-beker’ of de ‘Robert Schumann-beker’. U zult over Europhila in Heerlen binnenkort wel meer horen.

Goed: ik wilde een bijeenkomst van de “Geo-filatelisten” in Iphofen (Dld) bezoeken. “Och”, zegt mijn vrouw, “gaan we op die toer… dan wil ik best met mijn zussen naar Lille, shoppen en feesten”. Goed compromis. Zij meteen digitaal, de computer in. Van Klimmen naar Lille met de trein zo’n 170 euri. “Kun je misschien niet beter eens kijken of het ook vanaf Luik kan?”, vraag ik haar. Ja hoor: van Luik naar Lille 45 euri. Enthousiasme en verbazing alom. “Maar dan moet je wel nog een kaartje kopen van Maastricht naar Luik”, zeg ik haar. Weer digitaal en de wijsheid van de NS laat haar van Maastricht naar Eindhoven, via Roosendaal en Brussel naar Luik, gaan. Voor tientallen euri. Je kunt wel van Luik naar Maastricht, maar vice versa bestaat niet. Dan maar in Maastricht aan het loket gaan vragen. “Iets van vijf euri”, zegt de juffrouw, “maar dan moet u wel het Belgische kaartje kopen”. “Kan ik dan mijn NS-voordeelpas niet gebruiken?”, vraagt mijn vrouw. “Ja, dat kan wel maar dan kost het 4 euri meer!” Snapt u daar nog iets van? Ik zal naar de Geo-filatelisten gaan per trein vanaf Aken. Ben benieuwd wat voor digitale avonturen dat gaat opleveren. Zal het maar niet aan NS vragen want dan sturen ze me misschien via Venlo, Emmerich en Hamburg en verdwijnen weer veel euri aan de niet bestaande landsgrenzen in het kader van de Europese samenwerking. Nog een leuk bericht: die Europhila-tentoonstelling gaat hoegenaamd vrijwel niets kosten, kijk dat is nu Europa ten top, daar moeten we naartoe.

Dit artikel komt uit ’t Faktuweeltje februari 2012 (pdf, 1,3 Mb) van Philatelistenvereniging ‘t Fakteurke

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 24 februari 2012 om 11:10

  Net zo als enkele jaren geleden met Europhila naar Stockholm.
  Met het vliegtuig van Keulen naar Stockholm via München, 200 euro goedkoper dan van Düsseldorf naar Stokholm rechtstreeks.

 • paulv op 24 februari 2012 om 22:29

  Köln-München-Stockholm is wel veel meer CO2-uitstoot dan rechtstreeks

 • Lars op 24 februari 2012 om 23:50

  “Omdat Europa moet en omdat we in Europa geloven!”
  Wel een beetje een controversiele tentoonstelling ;-)

 • Jos van den Bosch op 25 februari 2012 om 11:24

  Beste Lars,

  die snap ik niet, verklaar u nader.
  Als Duitsland verzamelaar weet ik maar al te goed hoe nodig Europa is. En de laatste 50 jaar hebben duidelijk getoond dat Europa goed voor ons is. Wat maakt dat dan controversieel aan die tentoonstelling?

 • Cees Prins op 25 februari 2012 om 17:25

  Hoe was het ook alweer: Niets moet, een paard wel.

 • Jos van den Bosch op 25 februari 2012 om 17:42

  @ Cees
  Maar 50 miljoen doden in WO II moeten ook? Is er veel verschil tussen paard en mens?
  Nee, want anders waren die doden er niet geweest!

 • Cees Prins op 25 februari 2012 om 17:54

  @Jos,
  Denk dat ik de link even mis.

 • Jan Oosterboer op 26 februari 2012 om 12:28

  Geachte meneer Van den Bosch.
  Mag ik, zijnde GEEN Europeaan maar Nederlander, wel meedoen aan Euro-Phila 2013 in Heerlen?
  Groeten Jan.

 • Hennepnetel op 26 februari 2012 om 14:41

  Een Nedelrander uit de overzeesche gebieden dus!

  Een Europhila met Pasar Malam als randattractie?? En dan wel graag pedis!

 • Jos van den Bosch op 26 februari 2012 om 15:07

  @Jan,
  Natuurlijk mag iedereen meedoen, mits je lid bent van een van de aangesloten verenigingen. Het is immers geen competitieve tentoonstelling in de gewone zin, maar een competitie tussen aangesloten verenigingen. De vereniging die met twee inzendingen de meeste punten haalt krijgt de beker! In Nederland zijn de EKPV en ’t Fakteurke lid. In België o.a. Maasmechelen. Maar er zijn ook verenigingen in Zweden, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Slovenië en Finland aangesloten. Ook niet-Europeanen hopen toch dat het goed gaat met Europa, toch?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)