Molens op zegels in stadspost land (I) - Postzegelblog

Molens op zegels in stadspost land (I)

4

Onder thematische verzamelaars zijn nogal wat mensen die molens op postzegels verzamelen. Er zijn bij de diverse stadspostdiensten ook aardig wat stadspostzegels verschenen met daarop in welke vorm dan ook een afbeelding of een silhouet van een molen. Het is alleen heel erg jammer dat niet elke stadspost de moeite heeft genomen om op de zegels te vermelden welke molen op de zegels staat afgebeeld.


Onderstaand een overzicht van de zegels met afbeelding van een molen(s). Ik heb geprobeerd waar er geen naam van de molen op de zegel voorkwam om deze naam op te zoeken en bij de afbeelding te vermelden.

Stadspost Apeldoorn bracht in 1988 een serie van 4 zegels – bruin op wit papier – uit met daarop molens in de directe omgeving van Apeldoorn.

Stadspost Deventer heeft twee keer een molenzegel uitgeven. Op de eerste afbeelding staat de Bolwerksmolen, een zaagmolen gebouwd in 1861. Deze zegel is uitgebracht op geel en oranje papier.

De tweede zegel is uitgegeven in een serie stadsgezichten en betreft de Havekes molen uit Twello, deze molen staat ook afgebeeld op de serie molens van Apeldoorn.

Streekpost Avereest uit Dedemsvaart kwam in 1993 met zegels die doormiddel van een stempel zijn voorzien van een figuur (molen) tekst (streekpost Avereest) en een waardecijfer. Van deze zegels bestaan twee varianten, een molen met dijklichaam en een molen zonder dijklichaam. Door het handmatig stempelen van deze zegels bestaan deze in heel veel variaties en ook nog eens op zeven verschillende kleuren papier.


Deze zegels zijn uitgegeven in de waarden 40 – 45 – 55 – 120 en 180 cent. De waarde van 40 cent is niet uitgeven op wit papier. Onderstaand nog een gelopen poststuk met zegel van 45 cent in blauw en rood waardecijfer.

Enkele jaren later kwam er een velletje uit met 10 afbeeldingen van molens.Opvallend is dat op het velletje staat Selectpost in plaats van Streekpost. Deze zegels zijn zelfklevend en voorzien van een golfdoorsteek.

De Particuliere Postdienst Epe – directeur J.P.Blauw, de man die later A.P.N. Drukwerk in Zwolle oprichtte – bracht in mei 1990 een velletje met daarop 4 zegels met molens uit.

Op de zegels staan de namen zeer slecht leesbaar vermeld. Dit velletje is getand uitgegeven. Tevens kwam er een speciaal gelegenheidsvelletje uit met daarop de gerestaureerde en weer werkende molen Daams molen te Vaassen. Aan de onderkant van dit velletje zit in het midden een driezijdig doorstoken zegel van 170 cent.

Onder de naam Ymco Regiopost is ook in Harlingen een stadspost actief geweest. Ymco Regiopost bracht in 2004 een velletje van 10 zelfklevende zegels met golfdoorsteek uit.

Het velletje werd uitgebracht voor het 50 jarig bestaan van de vereniging Oud Harlingen. De tien verschillende afbeeldingen zijn van voorbladen van het uitgegeven vereniging bulletin. Op 1 van de zegels staat een molen afgebeeld, onmogelijk te zien welke molen dit is.

Al in 1984 is er door de Hoogeveense Stadspost een serie van 5 zegels uitgebracht met stadsgezichten. De waarden van deze serie waren 40 – 45 – 55 – 90 en 130 cent. Op de rode zegel van 130 cent staat de achtkante stelling molen “de Zwaluw” uit Hoogeveen. Op 1 oktober 1985 is de Hoogeveense Stadspost compleet met zegelvoorraad overgenomen door stadspost Hoogeveen.

Tussen 1986 en 1993 zijn de drie hoogste waardes van deze serie voorzien van een opdruk. Deze opdrukken komen voor in 40 en 45 cent, in de kleuren zwart en rood. De opdrukken zijn aangebracht met behulp van een pen, computer, een schrijfmachine of handmatig met een stempel. U kunt dus molen zegels tegen komen met opdrukken in 40 en 45 cent.

Ook de Stadspost Hoogeveen heeft molens op zegels uitgebracht. In 2007 werd een vel met 25 doorstoken zegels met een frankeerwaarde van € 0,37 uitgegeven. Op deze zegels staan geen namen van de molens en het is onbegonnen werk om dat allemaal op te zoeken. Onderstaand het uitgebrachte vel van 25 zegels.

In het Friese Kollum is sinds 1993 de regiopost Noord Oost Friesland actief. Tot op heden zijn heel veel series en velletjes zegels verschenen. De meeste afbeeldingen op de zegels hebben betrekking op bezienswaardigheden of andere opvallende gebeurtenissen in Noord Oost Friesland.
In september 1993 is een velletje met 10 zegels van bezienswaardigheden uitgegeven, vierzijdig doorsteken en op mat en glans papier. Op 1 van de zegels staat een afbeelding van de Tjasker uit Augustinusga, dit is 1 van de nog 3 in Nederland aanwezige boktjaskers die oorspronkelijk werden gebruikt voor het bemalen van weilanden.

Bovenstaand een gelopen poststuk met de molen zegel, let op het speciale gelegenheidsstempel waarin aandacht wordt gevraagd voor de voorjaarsbeurs Kollumerland.

In november 1994 is er een velletje van 10 doorstoken zegels uitgegeven met een afbeelding van de poldermolen Tochmaland in Kollum.

Eind december 1994 kwam er een velletje van bezienswaardigheden uit. Op 1 van de zegels de molen de Muns in Buitenpost. Dit velletje is getand en doorstoken uitgeven en in 1997 nogmaals maar toen op een groene ondergrond.

1 december 1997 kwam het getande velletje winterlandschappen 2 uit. Dit velletje had twee keer vijf dezelfde afbeeldingen.

Hier was ook weer een afbeelding van een molen bij n.l Notmune Koartwald uit Surhuisterveen. Ook op het velletje bezienswaardigheden 3 eind 1999 kwam weer een afbeelding van een molen voor. Dit velletje is uitgegeven als zelfklevend met golftanding. Het betrof hier de Beintema Poldermolen uit Westergeest.

Op het velletje winterlandschappen 2 uitgegeven als zelfklevend met golftanding stond weer een molen afgebeeld. Het is de Roptamolen uit Metslawier, een stelling molen met stenen onderstuk.

Tot zover het eerste gedeelte over molens op stadspostzegels, maar het verhaal zal binnenkort worden vervolgd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Ik ben Bert Eerland geboren in 1950. Getrouwd en vader van 3 volwassen zonen. Al meer dan 40 jaar ben ik een verzamelaar van alles wat met particuliere post bezorging te maken heeft. Van stads/regiopost tot en met scoutingkerstpost en kerstpost bezorgt door vrijwilligers van de kerk.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • toon op 22 februari 2012 om 08:35

  Dat is ook weer eens een leuk verzamelgebied. Volgens mij bestaan er niet zoveel stadsposten meer, maar met de huidige crisis zou dat wel eens kunnen veranderen. Of niet?

 • Bert op 22 februari 2012 om 09:57

  De laatste jaren neemt het aantal particuliere postdiensten alleen maar af. Op dit ogenblik zijn er nog ongeveer 60 actief, waarvan een beperkt aantal ook zegels uitgeeft en gebruikt.

 • Jan van Tellingen op 22 februari 2012 om 17:00

  Ik ben het helemaal eens met Toon. Thema doet het altijd wel. Spreekt de mensen aan, is herkenbaar. Ik mis je profielfoto nog Bert :-)

 • Siep Henstra op 6 februari 2014 om 12:32

  Regio Post.Com Kollum heeft veel meer molens uitgegeven, kijk daarvoor bij Google op: regiopost Kollum Verzamelaars

  Groet, Siep Henstra

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)