La Guaira scheepspostzegels - Postzegelblog

La Guaira scheepspostzegels

0

In 1860 waren er in Zuid-Amerika en op veel Caribische eilanden nog geen postzegels in algemeen gebruik, laat staan verplicht gebruik. Als vanouds ging de post ongefrankeerd weg, ontvanger moest de porto betalen. De hoeveelheid post en pakjes was klein. De meeste post naar Europa werd vanaf ca 1818 verscheept via het Deense bovenwindse eiland St Thomas, een van de Virgin Islands.

Vanaf St Thomas werden post en passagiers door Franse en Engelse schepen opgehaald voor verder vervoer. Met de opkomst van stoomschepen kwam er op St.Thomas zelfs een kolenbunkerstation. Er was echter geen rechtstreekse lijndienst Venezuela-St Thomas.

Het SS Robert Todd en de Todd postzegels

In 1863 kreeg ene Captain Robert Todd een privé concessie voor zo’n lijndienst op St Thomas vanaf La Guaira (Caracas) en Porto Caballo in Venezuela, met monopolie voor post en postpakketvervoer. Onderweg zou het handelscentrum Curaçao worden aangedaan want dat ligt vlak voor de Venezulaanse kust. Todd liet daarvoor in Liverpool een nieuwe raderstoomboot met zeilvermogen bouwen, genaamd de …Robert Todd. Naar Engels voorbeeld – de postzegel was daar in 1840 ingevoerd – liet hij bij Waterlow & Sons zegels drukken voor frankering van te vervoeren post en pakketten. Ze kwamen uit in verschillende kleuren want de real van St Thomas was 25-30% meer waard dan de real van Venezuela. Met de Robert Todd kon, wind en weder dienende, een veertiendaagse dienst tussen Venezuela en St Thomas worden onderhouden via Curaçao.

Jesurun & Zoon op Curaçao neemt schip en business over

In juli 1867 werden schip en contract verkocht aan J.A.Jesurun & Zoon op Curaçao welke de dienst voortzette. De zegels van Todd werden tot 1869 gebruikt, waarna ze vervangen wer-den door pakketzegels van Jesurun, door Waterlow & Sons nieuw gegraveerd en gedrukt. Die hebben net als de oude zegels een afbeelding van het schip maar nu met vermelding ‘Curacao’ en de firma initialen J.A.J.& Z.

De dienst werd beëindigd in mei 1870, toen het goede schip Robert Todd door Venezulaanse revolutionairen onder Guzman Blanco in beslag werd genomen en de Nederlandse overheid daartegen geen actie ondernam: het schip voer onder Venezulaanse vlag.

Tellen de Todd-zegels als postzegel?

Kan best zijn dat scheepspostzegels geen ‘echte’ postzegels zijn omdat ze niet door een overheid zijn uitgegeven. Wel, dat zijn de Nederlandse postzegels sinds 1990 ook niet.
Ik vind dat de 19e eeuwse La Guaira scheepspostzegels voorlopers zijn van de postzegels van Curaçao. Dat geldt zeker voor de zegels van Jesurun & Zoon met opschrift ‘Curacao’. Wat mij betreft, behoren die daarom bij een verzameling Nederlandse Antillen. Het aanbod is klein, maar de prijzen redelijk en met geduld kun je er aan komen. Drie jaar na de inbeslagname van de Robert Todd, dus in 1873 verschenen aan de loketten op Curacao de reguliere postzegels met afbeelding van koning Willem III. Gebruik daarvan werd verplicht gesteld. De post werd sindsdien van overheidswege vervoerd. Jesurun & Zoon begonnen er niet meer aan. Eind goed al goed, en wie weet, heeft de Lloyd verzekering aan J.A. het verlies van de Robert Todd vergoed.

Voor meer bijzonderheden over de zegels, zie:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)