APN Drukwerk wilde concurrent PTT Post worden - Postzegelblog

APN Drukwerk wilde concurrent PTT Post worden

5

Dit bedrijf zei in heel Nederland tegen het gunstige tarief van 40 cent post te kunnen bezorgen en heeft ook een eigen postzegel uitgeven. Enkele jaren voordat het inmiddels bekende postbedrijf Sandd op de markt kwam heeft het Zwolse bedrijf APN Drukwerk een poging gedaan om een serieuze concurrent van PTT Post te worden.

APN Drukwerk ging in september 1995 van start en vanaf 1 januari 1996 was het mogelijk om post te laten bezorgen in heel Nederland. APN drukwerk heeft verdeeld over heel Nederland ruim 1700 vestigingen. De hoofdbezorgers die deze vestigingen beheren moeten er voor zorgen dat de te bestellen post wordt doorgestuurd naar een centraal punt in Zwolle. Voor het transport tussen de vestigingen zorgt de Nederlandse Pakketdienst, deze is voor 40 procent mede-eigenaar van APN Drukwerk.

APN Drukwerk was een initiatief van grootaandeelhouder en oprichter de heer J.P. Blauw uit Epe. De heer Blauw had zijn sporen in de wereld van post bezorgen al verdiend, hij was immers de eigenaar van de Postdienst Epe.

Het beste wapen in de strijd tegen PTT Post is de prijs die moet worden betaald voor het bezorgen van een poststuk. Waar PTT Post voor drukwerk 70 cent en voor brieven 80 cent vraagt, bezorgt APN Drukwerk zowel drukwerk als brieven voor 40 cent. De bezorging zal wel wat langer gaan duren dan bij PTT Post, een maandag aangeleverde poststuk wordt op zijn vroegst woensdag bezorgd.

Officieel mocht APN Drukwerk geen brieven bezorgen, alleen maar drukwerk. Een open envelop is drukwerk, een envelop die dicht is geplakt viel volgens PTT Post onder de noemer brief. APN Drukwerk laat die beoordeling over aan de klant, zegt deze dat een dichtgeplakte envelop drukwerk bevat dan gaat APN Drukwerk er vanuit dat dit waar is. PTT Post was niet onder de indruk van alle plannen van APN Drukwerk om een serieuze concurrent te worden van PTT Post. Eerst maar eens afwachten wat het gaat worden.

APN Drukwerk heeft ook een eigen postzegel in gebruik, op deze postzegel in Miss Holland 1995 – Chantal van Woensel – in badpak en met sjerp afgebeeld. Van deze zegel bestaan twee drukken. De eerste druk is uitgegeven op 26 september 1995. Bij deze druk staat er een handtekening op de sjerp en is het waardecijfer zwart. De tweede druk is uitgegeven op 1 januari 1996. Bij de tweede druk is het waardecijfer paars en deze zegels zijn watergevoelig. Ook is de tanding van beide drukken verschillend. Beide zegels zijn uitgeven in velletjes van 10 zegels.

Van beide zegels bezit ik een aantal gelopen poststukken met zegel die wonderlijk genoeg allen zijn bezorgd in Veendam en Oude Pekela.

Voor grotere poststukken werd gebruik gemaakt van stempels. Je mag aannemen dat met 1700 vestigingen er dan ook 1700 verschillende stempels bestaan. Mij zijn er maar enkele bekend. Onderstaand ziet u twee verschillende, de ene in zwart en de andere in rood.

In de loop van 1996 kampt APN Drukwerk met problemen. De postbezorging wordt voor onbepaalde tijd stilgelegd. De hoofdzakelijk zakelijke klanten bleken niet tevreden met de snelheid van bezorgen. De meeste poststukken waren pas na een dag of vijf op de plaats van bestemming bezorgd. Toenmalig directeur de heer J.H.C.Makkinga stelt dat er de komende tijd een reorganisatie moet worden doorgevoerd om de service fors te verbeteren. Door de gebrekkige service is APN Drukwerk er nog geen moment in geslaagd om de hooggespannen verwachtingen waar te maken.

Er wordt nog wel een nieuwe poging gedaan om APN Drukwerk goed van de grond te krijgen maar deze is mislukt en in 1997 houdt het bedrijf op te bestaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Ik ben Bert Eerland geboren in 1950. Getrouwd en vader van 3 volwassen zonen. Al meer dan 40 jaar ben ik een verzamelaar van alles wat met particuliere post bezorging te maken heeft. Van stads/regiopost tot en met scoutingkerstpost en kerstpost bezorgt door vrijwilligers van de kerk.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 16 februari 2012 om 11:06

  Zou Chantal ook filateliste zijn geworden? Leuk geschiedenis-artikel in postland. Waar staan de letters APN voor ? Bert. Ik heb het niet kunnen vinden.

 • Bert op 16 februari 2012 om 11:12

  Jan,
  A.P.N. staat voor Algemene Postdienst Nederland.

 • Cees Prins op 17 februari 2012 om 12:38

  @Bert
  Volgens Makkinga is de bezorging voorlopig stilgelegd om de service van het bedrijf te verbeteren. Poststukken die via APN worden verspreid, doen er soms wel vijf dagen over voor ze op de plaats van bestemming zijn. Veel klanten blijken dat niet op prijs te stellen. ,,We moeten toe naar een 48-uursservice. Een poststuk moet binnen twee dagen bezorgd zijn”. Daartoe zal naar zijn zeggen het netwerk waar in totaal 800 (hoofd)bezorgers bij betrokken zijn- worden omgebouwd.

  Als je het laatste leest (google) dan is er nooit een netwerk geweest van 1700 vestigingen. 800 hoofdbezorgers kun je m.i. wel een netwerk doch geen vestiging noemen. Denk dus ook dat er geen aparte stempels van zijn.

 • Luke op 20 april 2012 om 12:24

  @geinteresseerden
  Kijk voor een gedetailleerd verslag eens op http://www.apnd.nl/. Hierin in staat alles over het bedrijf. Officieel Algemene Postdienst Nederland Drukwerk B.V.

 • Michel op 13 maart 2014 om 15:39

  Ik heb velletjes ongestempelde postzegels in mijn bezit. Eerste druk, dus met handtekening op de sjerp.

  Tel. 0345-630366

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)