Valentijnspostzegels: van anonieme liefde naar vriendschap - Postzegelblog

Valentijnspostzegels: van anonieme liefde naar vriendschap

0

De oorsprong van Valentijnsdag gaat terug tot het Rome van de 3e eeuw na Christus. Dat is in ieder geval wat de meeste bronnen vermelden. Wij kennen Valentijnsdag als de dag der geliefden. En lag de nadruk eerst op de anonieme liefde, sinds midden jaren 90 speelt dat anonieme geen grote rol meer en is het de romantische liefde waar het om draait. Maar als het aan Finland ligt, verschuift Valentijnsdag nog verder, namelijk naar vriendschap.

Zes symbolen voor vriendschap

De valentijnspostzegels van Finland zijn dit jaar ontworpen door de Finse illustrator Päivi Unenge. Het miniatuurboekje met zes zelfklevende postzegels kreeg de naam: I Heart You!. Op de zegels zien we kleine meisjes, vogeltjes, huisdieren en natuurlijk hartjes. Päivi Unenge: “Het hart staat symbool voor vriendschap – tussen vrienden en geliefden. Vriendschap is van vitaal belang, vrienden dragen alle vreugde en verdriet. Ik hoop dat deze vrolijke en kleurrijke postzegels mensen vreugde brengen in het midden van de donkerste winter”.

Frankrijk een transparante valentijnszegel en Nieuw-Caledonië

De Franse valentijnszegel werd ontworpen door Adeline Andre. Het leuke aan deze postzegel is dat hij transparant is. De kleur van de envelop waar je hem op plakt, komt dus door de postzegel heen. Dat maakt de valentijnspost extra bijzonder. De lieve zegel van Nieuw-Caledonië werd ontworpen door Aurélie Baras.

Verenigde Staten satijnen linten

De Verenigde Staten kozen voor linten. Linten versieren en verfraaien vaak speciale geschenken en uitingen van romantiek en vriendschap, zoals mooie cadeaus, bruidsboeketten en bruiloftsuitnodigingen. Op de valentijnspostzegel wordt het woord ‘love’ in sierlijke, cursieve letters gevormd door satijnen linten.

Valentijnszegels Taiwan

Op de website van Chunghwa Post is te lezen dat de roze roos op de Taiwanese postzegel symbool staat voor de eerste liefde. De roos staat in volle bloei om ongeremde passie te verbeelden. De oranje roos toont juist de terughoudendheid van de eerste liefde. Het beeld brengt warmte en vreugde in je hart.


Taiwan bracht ook een velletje uit. In de hartvormige postzegel beelden twee oranje rozen wederzijdse liefde en genegenheid uit. Op de roze achtergrond de woorden “Happy Valentine’s Day” als wens voor alle geliefden ter wereld.

Leve de liefde!

Het zal mij benieuwen of er de komende jaren een verschuiving plaatsvindt naar een nog bredere vorm van liefde. Zoals Finland het nu over de vriendschap heeft. Van mij mag het: liefde tussen mensen, in welke vorm dan ook, is gewoon het mooiste dat er is!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Frankrijk Taiwan Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)