Gouverneur van Zuid Holland - Postzegelblog

Gouverneur van Zuid Holland

6

Aan den Heer Schout van Leiderdorp

De briefomslag is een ongestempelde en ongedateerde omslag van de Gouverneur van Zuid Holland (in de Haag?) naar den Heer Schout van Leiderdorp. Er behoefde geen port betaald te worden, want deze afzender had “portvrijdom”.


De Gouverneur werd later de Commissaris des Konings. Hij was de hoogste ambtenaar in de provincie en genoot vrijdom van port. Als zo’n brief per post werd gestuurd, was het normaal dat de brief gewaarmerkt werd door links onder een handtekening te zetten. Deze brief is echter buiten de post om bezorgd door een bode van het provinciaal bestuur aan de Schout van Leiderdorp.

De Schout was tussen 1814 en 1848 een plattelands burgemeester. Hoewel de omslag geen datum heeft, moet de omslag in deze periode dus verstuurd zijn.

Naar dit soort bodebrieven is nog nauwelijks onderzoek gedaan, omdat postale kenmerken ontbreken. In de omslag zat (helaas) geen inliggende brief. Ik denk dat deze nog wel in het archief van het gemeentebestuur van Leiderdorp te vinden is.

Van de Regering der stad Leyden

En ik vond nog een soortgelijke brief, gericht aan Het Gemeentebestuur van Alkemade, verzonden door de Regering der Stad Leyden.

Deze brief is wel via de PTT verstuurd, wat we kunnen zien aan het vertrek stempel” Leyde “ (of Leyden?). Gezien dit stempel is deze brief vermoedelijk in 1819 verstuurd stond met potlood achter op deze brief geschreven.

Vraag 1: Weet iemand waaruit de Regering der Stad Leyden toen bestond?
Vraag 2: Wie kan mij wat vertellen over het vertrekstempel? Moet het Leyde of Leyden zijn?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)