Aandacht voor verzamelen en Australië - Postzegelblog

Aandacht voor verzamelen en Australië

1

Sparen of verzamelen. Wat is het verschil? Je kunt heel veel sparen, zo blijkt als je bezig bent om je vereniging te promoten op een Verzamelaars- en boekenbeurs. Het leuke van zo’n beurs organiseren is het enthousiasme waarmee veel verzamelaars  bezig zijn. Maar ook de verhalen die ze erover kunnen vertellen of het fanatisme waarmee ze op zoek gaan naar nieuw materiaal. Naast de aandacht voor het verzamelen staat er in het mededelingenblaadje een eerste artikel uit een reeks over Oceanië.

Als je wel eens verhalen hoort van mensen die in Australië zijn geweest, dan kun je ook begrijpen waarom Australië zulke mooie postzegels kan uitbrengen. Een land met een grote variatie aan natuur en rust. Leest u het artikel maar eens.

Australië

De Chinezen hebben Australië waarschijnlijk al vroeg in de 15e eeuw in zicht gehad. Een eeuw later zetten de Portugezen en de Spanjaarden er voet aan wal. In de 17e eeuw werd het voor een deel onderzocht door de Hollanders en in 1769 – 1770 werd het in kaart gebracht door James Cook, die het annexeerde voor de Britse kroon. Het is het kleinste continent op de wereld en het enige dat uit één land bestaat. De Britten koloniseerden Australië geleidelijk en creëerden er uiteindelijk zes koloniën, te beginnen en met New South Wales in 1788. Van Diemen’s Land (Tasmanië), dat daar aanvankelijk deel van uitmaakte, werd in 1825 een afzonderlijke staat, gevolgd door Zuid-Australië in 1836, Victoria in 1851 en Queensland in 1859. Rond 1829 was West-Australië bewoond. In 1900 keurde het Britse parlement een federale grondwet goed en een jaar later kwam het Gemenebest Australië tot stand.

Boven: Eén van de zegels uit een serie van drie, uit 1938 voor de 150e verjaardag van de eerste nederzetting in New South Wales. Alle postzegels hadden hetzelfde ontwerp met de landing p Sydney Cove op 26 januari 1788.

Australische koloniën

Elke kolonie gaf zijn eigen postzegels uit met een individuele benadering. New South Wales was zelfs het moederland te snel af met vooraf betaald briefpapier met een gebosseleerd koloniaal zegel. Het verscheen in november 1838, 18 maanden voordat in Groot-Brittannië de Mulready-enveloppen opdoken. Pas in 1850 verschenen zelfklevende postzegels in New South Wales, vanaf 1851 meestal met Koningin Victoria, een uitzondering was de eeuwserie uit 1888 (1). Andere koloniën volgden dit voorbeeld (2-3). Op Tasmanië werden postzegels met het opschrift Van Diemens’s Land (4) gebruikt van 1853 tot 1857. Het eiland was de enige kolonie met een hele serie geïllustreerde permanente zegels in 1899 (5). Victoria gaf de voorkeur aan portretten (7). Postzegels van West-Australië tonen meestal het wapen, de zwarte zwaan. Door de verschillende posttarieven in de verschillende koloniën bleven de afzonderlijke zegels in omloop tot 1913.

Gemenebest

Vanaf het begin waren postzegels een politiek medium. Toen ze voor het eerst verschenen, was labour aan de macht, vandaar het nationaal motief van de kangoeroe op een kaart van het land (8). Toen de conservatieven aan het bewind kwamen, maakte de kangoeroe plaats voor een portret van de koning (9). Toen labour weer terugkeerde, verscheen de kangoeroe weer. Dat ging zo door in de jaren ’20 en ’30. De 6d-postzegels uit 1914 met de kookaburra was minder controversieel. Speciale uitgiften, die vanaf 1927 onregelmatig verschenen, markeerden de inwijding van het federale parlement in Canberra en de Sydney Harbour Bridge (11).

Het trio voor het zilveren jubileum van George V laat hem zien in het uniform van veldmaarschalk en gezeten op het paard Anzac, dat is genoemd naar een Australisch-Nieuw-Zeelands legercorps (12). Tot de vroege jaren ’50 werd mooi intagliodrukwerk gebruikt. De serie voor de strijdkrachten van Australië (13) was de enige speciale uitgifte uit de Tweede Wereldoorlog tot 1945, toen er postzegels verschenen voor de aankomst van de Hertog van Gloucester als gouverneur-generaal (14). Vanaf 1938 waren er meer geïllustreerde permanente zegels maar de combinatie van koninklijke portretten en wilde dieren bleef bestaan (15). In de late jaren ’50 kregen strakkere ontwerpen de voorkeur (16).Er werd een Australische draai gegeven aan postzegels voor internationale gelegenheden zoals de 75e verjaardag van de UPU in 1949 (17).

In de jaren ’60 maakte monochroom intaglio plaats voor meerkleurenfotogravure (19). Op jaarlijkse uitgiften wordt Australia Day herdacht (18) en de verjaardag van de koningin (20), waaruit een sterke band met de monarchie blijkt. Op moderne postzegels zien we de relaxte houding van Australiërs weerspiegeld. Hun bijzondere humor is vaak te zien op zowel permanente zegels als speciale uitgiften. Sport, iets dat in Australië een grote rol speelt, blijft voortdurend een belangrijk thema. Australië heeft diverse technische vernieuwingen doorgevoerd, zoals het gebruik van hologrammen om opalen zo levensecht mogelijk weer te kunnen geven (21). In 1994 was Australië ook de eerste met stickerpostzegels op rollen of in speciale boekjes. Op de internodiale filatelistische tentoonstelling in Melbourne, 2000, konden postzegels gepersonaliseerd door eigen snapshots te gebruiken, iets wat nu overal wordt gedaan. Postzegels met Australische medaillewinnaars op de Olympische Spelen van Sydney waren binnen 48 uur te koop.

Bron: Mackay, J (2008), Postzegels & postzegels verzamelen, Utrecht: Veltman Uitgevers B.V

Dit artikel komt uit het februarinummer van het verenigingsblad van de Leerdamse postzegelvereniging. (pdf 1,80 mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
AustraliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)