Nederlandse Rode Kruis-postzegels door de jaren heen ( III ) - Postzegelblog

Nederlandse Rode Kruis-postzegels door de jaren heen ( III )

1

Een groot aantal ontwerpers heeft door de jaren heen bij het ontwerpen van deze Rode Kruis postzegels gebruik gemaakt van of direct herkenbare postzegelafbeeldingen, of van symbolische afbeeldingen, of van onaanschouwelijke postzegelafbeeldingen. In het begin van dit artikel geef ik aandacht aan deze abstracte manier van verbeelden.

Abstracte afbeeldingen op Rode Kruis postzegels

Rondom en met het rode kruis wordt mét tekens, letters, cijfers en kleuren op een speelse manier omgesprongen, waarmee in overdrachtelijke zin een Rode Kruis boodschap en/of facet op een afstandelijke (voor sommigen een weinig aansprekende) manier wordt uitgedragen. Bij deze beeldtaal dient de kijker voor een juist begrip een vertaalslag aangebracht te worden om de boodschap duidelijk en begrijpbaar te maken.

  • De 7 cent Rode Kruis postzegel (nvph 697) geeft aandacht aan het 90-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis.
  • De 8 cent Rode Kruis postzegel (nvph 797) attendeert ons op het 100-jarige bestaan van het Internationale Rode Kruis.

De vijf Rode Kruis postzegels 1967 (nvph 889/93) geven aandacht aan het 100-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Op een speels grafische wijze attendeert ontwerper W.A. van Stek ons door het opvoeren van jaartallen (1867 & 1967), afkortingen (NRK) en eeuw-aanduidingen (100) (nvph 889, 891 en 893) op dit jubileum.

Tevens doet hij dat met kruizen (nvph 890 en 892): wél en niét in het rood. Het ster-kruis wijst op ‘voorgangers’ van het Rode Kruis. In de Middeleeuwen hebben verschillende ridderorden op grond van religieuze overwegingen zich ook wel eens met zieken en gewonden in oorlogsomstandigheden beziggehouden.

Beide Rode Kruis postzegels 1983 (nvph 1290 & 1292) geven bekendheid aan vier basisprincipes van het Rode Kruis (op verzoek van het Internationale Rode Kruis). Voor de verbeelding plaatst ontwerper Jan van Toorn een tekstband over de postzegel met de tekst ‘grondbeginselen’ en ‘voor vrede’.

  • 60 cent: de Grondbeginselen, waarvan de belangrijkste: menslievend, onafhankelijk en onpartijdig op een witte ondergrond.
  • 70 cent: bevordering van de vrede. Deze zegelafbeelding zou met een grijs gekleurd kruis (één been is de tekstband) een atoombom-ontploffing afdekken en daarmee de vrede bevorderen. Te concreet! Daardoor is de zegel wit gebleven, waarmee de vrede abstract en beeldloos wordt ondersteund.

’t Buitenbeentje van de de Rode Kruis postzegels!

Deze 5 cent Rode Kruis postzegel is tot nu toe de enige postzegel zonder bijslag. Reden? Twee weken ná de emissiedatum (1/9) zijn de meest gebruikelijke porten met 5 cent verhoogd. Ter voorkoming van niet-bruikbare Rode Kruis postzegels (incourante postzegels) is vóór de emissiedatum (15/8) overgegaan op de aanmaak van een vijfde postzegel (nvph 1015) met een frankeerwaarde van 5 cent.

Het overschot!

Met behulp van de collage-techniek drukken de sterk vereenvoudigde vormen (stilering) van de Rode Kruis postzegels 1987 (nvph 1381/83) activiteiten van het Rode Kruis op een beweeglijk-dynamische wijze in vredestijd uit. Deze postzegelafbeeldingen bestaan uit uitgeknipte en opgeplakte gekleurde vormen papier:

  • Telefooncirkel: gesprekken tussen groepen bejaarden, die aan huis gekluisterd zijn.
  • Bloedtransfusiedienst: een op de kop gehouden fles is gevuld met bloed. Op de fles is een etiket met een Rood Kruis bevestigd.
  • Welfarewerk: vrijwilligerswerk met chronische zieken, waar vaardige handen bij activiteiten als breien, borduren, schilderen en boetseren een belangrijke rol spelen.

De telefooncirkel (ter voorkoming van een sociaal isolement én vervreemding;l;) is bijzonder levensecht op bijgaande zomerzegels 1994 (nvph 1608/10) afgebeeld.

Rode Kruiszegel bedankkaarten

Gelijk als bij de kinderpostzegels maakt het Rode Kruis ook gebruik van vrijwilligers om de postzegelverkoop te bevorderen. Deze verkopers worden na de postzegelactie bedankt voor hun daadwerkelijke hulp. De organisatie gebruikt hiervoor bedankkaarten. Hierbij ter illustratie de voor- en achterkant van de bedankkaarten van de jaren 1978, 1983 en 1987. Graag zou ik per mail afbeeldingen van andere bedankkaarten van Rode Kruis emissies willen ontvangeen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)