Postzegels met spelfouten - Postzegelblog

Postzegels met spelfouten

6

“Veel diarree gevallen in Nickerie”, kopte een Surinaamse nieuwssite vorig jaar. Getsie, ik hoop maar dat ze paraplu’s bij zich hadden, daar in Nickerie. De spatiefout in deze nieuwskop is verkozen tot de ‘Onjuiste Spatie van 2011’. Bijna 1800 bezoekers van de website spatiegebruik.nl brachten hun stem uit. Steeds vaker worden er in samengestelde woorden spaties gevoegd. Het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik probeert deze ontwikkeling een halt toe te roepen. De website staat vol met foto’s van gevallen van onjuist spatiegebruik. Dit bracht mij bij de vraag: “Zijn er eigenlijk veel postzegels met spelfouten”?

Verkeerd meervoud

Onterechte spaties heb ik niet gevonden. Wel veel fouten in namen en jaartallen. En fouten zoals op de postzegels hieronder. Franken is grammaticaal fout. De vergissing werd gecorrigeerd naar het juiste: frank.


En Canada bracht een postzegel uit waarop het woord inuits staat. Een verkeerd meervoud, inuit is het meervoud van inuk, de naam waarmee eskimo’s uit Groenland en Canada zichzelf aanduiden.

Postzegels met fouten in landennamen

Ook fouten in landennamen komen voor zoals op de postzegel van het Duitse Rijk. In plaats van Deutsches Reich stond er Dfutsches Reich op de zegel.

Sierra Leone zette Uraguay op een postzegel met het voetbalelftal uit Uruguay.

En op onze eigen NVPH 810 (30 c), is dat nu echt een I in plaats van een L?

Slordige spelfouten

Spelfouten kunnen er dus ook bij postzegels blijkbaar gemakkelijk ‘insluipen’. Nog wat voorbeelden: Libanon heeft het over Miss Univers zonder e en de Verenigde Arabische Republiek schrijft geen safeguard, maar saveguard.

Natuurlijk is meteorological is best een lastig woord. Maar hoeveel mensen zouden het ontwerp van deze postzegel hebben gezien voordat Republiek der Maldiven hem liet drukken met het foute:  metereological?

Kleine greep

Dit was maar even een kleine greep uit de enorme hoeveelheid fouten. Ik vond deze voorbeelden op de website Crazy errors in Philately. Op deze site van Emmanuel Delperdange staan postzegels met allerlei fouten. Emmanuel Delperdange heeft deze zegels in meer dan 40 jaar bij elkaar gespaard. Om al die postzegels te fotograferen en voorzien van tekst op een website te zetten, is natuurlijk enorm veel werk, maar inmiddels zijn het er al meer dan 1000. De moeite waard om eens een kijkje te nemen dus.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Canada Nederland Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)