Smerig complot van de P.T.T. - Postzegelblog

Smerig complot van de P.T.T.

8

Dit waren de woorden uitgesproken door J.A.Schalekamp eigenaar van de stadspost Leeuwarden tegen een verslaggever van het Nieuwsblad v/h Noorden in oktober 1972. Schalekamp doelde hiermee op een navordering van de belastingdienst van volgens hem meer dan 20.000 gulden. Het betrof hier volgens Schalekamp een “smerig complot” van P.T.T. en belastingdienst samen.

Stadspost Leeuwarden was eind 60er en begin 70er jaren van de vorige eeuw een goed was functionerende particuliere bezorgdienst in Leeuwarden. De eigenaar van deze stadspost J.A.Schalekamp, de man die bekend zou worden om zijn zegel uitgiftes betreffende zegels die veel leken op bestaande P.T.T. zegels. Zeer bekend zijn geworden de zegels van 15 en 18 cent met de tekst Nederland Blij.

Verder gaf hij zegels uit voor zijn stadspost Leeuwarden met afbeeldingen van o.a. de Oldenhove, een bekende toren in Leeuwarden en zegels voor zijn 1 jarig bestaan als stadspost Leeuwarden.

Al deze zegels vonden gretig aftrek bij verzamelaars en zijn nu in 2012 nog volop te verkrijgen. De zegels die de stadspost Leeuwarden uitgaf zijn ook daadwerkelijk veelvuldig gebruikt op post die bezorgd is door de bij de stadspost werkzame bezorgers.

Dit alles was een doorn in het oog van de P.T.T. en deze was dan ook blij toen Schalekamp in oktober 1972 aankondigde door een belasting schuld te stoppen met de stadspost Leeuwarden. Schalekamp zou nog 1 keer groot uitpakken voor wat betreft uitgegeven zegels. Op de laatste dag van het bestaan van stadspost Leeuwarden werden z.g. rouwzegels uitgegeven. In een vel van 25 zegels met doorlopende afbeelding.

Er werd tevens een z.g. LDC – Last Day Cover – uitgeven met de datum van 10-11-1972, de laatste dag van het bestaan van stadspost Leeuwarden.

Er zijn mensen die beweren dat naar aanleiding van de dood van de heer A.J.Schalekamp er wederom rouwzegels zijn uitgegeven door stadspost Leeuwarden. Ik heb deze nog nooit gezien en betwijfel dan ook of deze zijn uitgeven, immers er bestond in 2001 helemaal geen stadspost Leeuwarden meer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Ik ben Bert Eerland geboren in 1950. Getrouwd en vader van 3 volwassen zonen. Al meer dan 40 jaar ben ik een verzamelaar van alles wat met particuliere post bezorging te maken heeft. Van stads/regiopost tot en met scoutingkerstpost en kerstpost bezorgt door vrijwilligers van de kerk.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 25 januari 2012 om 09:32

  Komt e.e.a. na 40 jaren toch eens duidelijk in de aandacht van een heel groot lezerspubliek. Wanneer is de heer Schalekamp overleden? Laat één van de mensen,genoemd in de laatste alinea,de bewering eens waar maken !

 • Hennepnetel op 25 januari 2012 om 15:31

  In 2001!?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Schalekamp

  Johannes Arnoldus Schalekamp, ( Ljouwert, 1919 – dêre, 2001 ), wie stedspostorganisator.

  Schalekamp sûnt 1946 in buro foar reklametsjinsten. Yn 1964 begûn mei it besoargjen fan adressearre brieven en printwurk, dat er yn 1969 útwreide (helte fan it PTT-taryf ), en ûnder de namme Stadspost. Waard fjouwer kear troch justysje ferfolge foar oertreding fan de Postwet (it besoargjen fan post foar mear as ien firma tagelyk) dat mei boetes ôfrûn. Joech ek eigen postsegelsearjes út (de Fryske provinsjesegel mei Fryske flagge ) en in neimaak Thorbeckesegel (it opskrift op de echte “er is meer dan voorheen in de wereld te doen” feroare hy ta “er is meer dan voorheen aan de PTT te voldoen”). Kaam yn 1973 yn swierrichheden en moast doe syn wurk ynkrimpe. Syn publisiteitskantoar joech destiids ek it Leeuwarder Weekblad út, dat op 14 july 1976 opgie yn it blêd “Huis aan Huis”.

  Boarnen, noaten en/as referinsjes:
  G. Abma, Kl. Jansma en oaren (red.), Encyclopedie van het hedendaagse Friesland, Ljouwert: M.A. van Seijen 1975, Schalekamp, Johannes Arnoldus.

 • martijn op 25 januari 2012 om 22:04

  dat zeg ik.

 • Jan van Tellingen op 26 januari 2012 om 10:14

  Ik twijfel niet over het wel of niet overlijden van de heer S. Echter als er iemand beweert dat er wederom rouwzegels zouden zijn uitgegeven, dan moet diegene ze maar even laten zien !!

 • Bert Eerland op 26 januari 2012 om 12:54

  Jan,
  Bedankt voor je reactie. Dhr J.A.Schalekamp is in 2001 overleden. Jij bent al net zo nieuwsgierig als ik naar die rouwzegels maar ik heb het idee dat de mensen nog aan het zoeken zijn. we wachten het af.

 • Marc37 op 26 januari 2012 om 14:37

  Kan iemand de Friese taal even vertalen naar het Nederlands? Bert, de rouwzegels staan te koop op Marktplaats. Het velletje
  stond te koop voor 25 euro. Nu niet meer.

 • Jan Hetebrij op 26 januari 2012 om 20:31

  Vertaling van de Friese tekst:

  Johannes Arnoldus Schalekamp (geboren in Leeuwarden in 1919 en daar overleden in 2001) was stadspost-organisator.

  Schalekamp had sinds 1946 een bureau voor reclamediensten. In 1964 begon hij met het bezorgen van geadresseerde brieven en drukwerk, wat hij in 1969 uitbreidde onder de naam Stadspost (voor de helft van het PTT-tarief). Werd vier keer door Justitie vervolgd wegens overtreding van de Postwet (het bezorgen van post voor meerdere bedrijven tegelijk) wat op boetes uitdraaide. Gaf ook eigen postzegelseries uit: de Friese provinciezegel met de Friese vlag, en een namaak-Thorbeckezegel – het opschrift op de echte zegels “er is meer dan voorheen in de wereld te doen” veranderde hij in “er is meer dan voorheen aan de PTT te voldoen”. Kwam in 1973 in problemen en moest zijn werk toen inkrimpen. Zijn publiciteitsbureau was destijds ook uitgever van het Leeuwarder Weekblad, dat op 14 juli 1976 opging in het blad “Huis aan Huis”.

 • Marc37 op 26 januari 2012 om 21:28

  Jan Hetebrij. Bedankt voor de vertaling.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)