Rectificatie speciaalverzameling Kinderzegels 1925 - Postzegelblog

Rectificatie speciaalverzameling Kinderzegels 1925

1

Zoals ik in een reactie al heb geschreven, ben ik bij de samenstelling van het laatste artikel van zondag 8 januari ‘Speciaalverzameling kinderzegels 1925’ te voortvarend en weinig doordacht te werk gegaan. Bovendien ontbrak een inzichtgevende inleiding mét illustraties en daarbij maakte ik ook nog gebruik van afbeeldingen met een te lage resolutie, waardoor kleurverchuivingen onzichtbaar bleven. Gevolg? Een onduidelijk én onbegrijpelijk artikel.

Kinderzegels 1925 (nvph 166/68)

De tweekleurige 2 cent kinderzegel 1925 (nvph 166, in de kleuren groen en geel) is in twee aparte drukgangen gedrukt. Bij de eerste drukgang is groene afbeelding aangebracht, bij de tweede de gele tekening. Daarbij moet een druktechnische moeilijkheid overwonnen worden. De geel gekleurde tekening, die naderhand over de groene afbeelding wordt aangebracht, moet op de juiste plaats terechtkomen, waardoor een juist passende postzegelvoorstelling met aansluitende kleuren wordt verkregen.

Op bijgaande ingekleurde postzegelvellen zijn de groene en gele kleuren (per stuk en apart) aangebracht, waarmee de twee drukgangen in groen en geel kunnen worden geïllustreerd. De linker en rechter hoekzegels (aan de boven- én onderkant van een postzegelvel) bezitten ónder en bóven de kinderzegel een paskruisje (rode punten).

Paskruisjes van de 2 cent kinderzegel

Bij deze kinderzegel is daarbij gebruik gemaakt van de paskruisjes boven beide kinderzegels in de linker en rechter bovenhoek van postzegelvel van 10 bij 10 kinderzegels. Ook de paskruisjes onder de kinderzegels in de linker en rechter onderhoek van het vel helpen mee om een juist passende en aansluitend postzegelafbeelding te krijgen.

Het groene deel van het paskruis van beide bovenste kinderzegels bezit een kopstaande ‘T-vorm’. Aan de linkerkant van het verticale lijntje is een geel streepje te ontdekken, aangebracht bij de tweede drukgang in geel. De paskruisjes in ‘T-vorm’ van beide onderste kinderzegels bezitten eveneens aan de linkerkant van het verticale lijntje een geel streepje. De gele lijntjes kunnen uiteraard ook rechts terechtkomen. De afstand tussen de groene en gele verticale lijntjes kunnen klein, maar ook groot zijn. Bij exact sluitende drukgangen dient het gele lijntje echter óp het groene verticale lijntje terecht te komen.
Het gebeurt echter meermalen dat de paskruisjes voor het oog geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen! Reden? De perforatie laat een deel van of de gehele perforatie verdwijnen, doordat de perforatiegaten juist ín of náást het nart van het paskruis terechtkomen.
Een veel voorkomend euvel bij al deze paskruisjes: “Ze zijn soms zwak tot zeer zwak afgedrukt, waardoor ze meermalen nauwelijks zichtbaar zijn.”
De paskruisjes van de 2, 7 ½ en 10 cent zijn niet identiek uitgevoerd. Ze verschillen onderling danig in verschijning.

Kleurverschuivingen

Zodra de twee paskruisjes bij de groene en gele drukgang niet juist sluitend functioneren (te links of te rechts, te hoog en te laag t.o.v. elkaar worden aangebracht) ontstaan kleurverschuivingen, waardoor een niet-passende postzegelafbeelding wordt gedrukt.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

In mijn speciaal verzameling houd ik me bezig met kleurverschuivingen, die
[1] te links en te rechts zijn aangebracht,
[2] te hoog en te laag zijn aangebracht.

Paskruisjes van de 7½ en 10 cent kinderzegels

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Het hierboven beschreven drukproces van de 2 cent kinderzegel geldt ook voor 7½ en 10 cent kinderpostzegels 1925.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Daarbij komen identieke kleurverschuivingen in dezelfde afwijkende richtingen voor.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Van de 7 ½ en 10 cent kinderzegel zijn alle paskruisjes zichtbaar

Perforatieverschuiving

Lia; vel met links, rechts en onder groene punten met deelafbeeldingen links, rechts en onder

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Aan de linker- en rechterkant van het vel bevinden zich op ongeveer 1 mm links en 3 mm rechts van de perforatie groene punten (punctuurpunten, markeerpunten of aanlegpunten). Op de velrand aan de onderkant van het vel zit ongeveer 7mm onder de verticale perforatie tussen de 95e en 96e kinderpostzegel eveneens een dergelijke groene punt. Zo’n punt bevindt zich ook aan de bovenkant in de velrand van mijn vel, maar is verdwenen door de perforatie en dus niet meer zichtbaar.

Een perforatieverschuiving (gedecentreerd geperforeerd) ontstaat pas als de vier pennen van het perforatieraam niet ín, maar náást de kleurstippen worden geplaatst/vastgeprikt (links & rechts of onder & boven). Bij deze afwijkingen komen de perforatiegaten niet precies tussen de reeds gedrukte postzegelafbeeldingen terecht. De perforatie bevindt zich dan te links, te rechts, te laag of te hoog van de postzegelafbeelding. Combinaties van te links & te hoog of te rechts & te laag komen uiteraard ook voor.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

In mijn speciaal verzameling houd ik me bezig met gedecentreerde perforaties van de 2, 7½ en 10 cent kinderzegels. De pijltjes geven de richtingen van de verschuivingen aan:
[1] te linkse en te rechtse perforatie,
[2] te hoge en te lage perforatie,
[3] te linkse én te hoge perforatie naar linksboven in combinatie met te rechtse en te hoge perforatie naar rechtsboven,
[4] te linkse en te lage perforatie naar linksonder in combinatie met te rechtse en te lage perforatie naar rechtsonder.

Roltandingen en ‘dubbele tand’

De drie kinderzegels zijn ook in tweezijdige roltanding-uitvoering aangemaakt! Alle kleur- en perforatie-afwijkingen zijn ook in dit type kinderzegels aanwezig. Bij deze kinderzegels is bij één horizontale reeks van tien kinderzegels nog een tandingsvariatie te vinden: een ‘dubbele tand’ (verbrede tand). Deze ‘papierbrug’ aan de bovenkant is duidelijk te herkennen op deze ‘hoekpostzegel’. Later meer, veel meer daarover!

Tot slot een vraag

In afleveringen van ‘Randverschijnselen’ zijn in november 1986 en augustus 1987 publicaties verschenen over de paskruisjes/aanlegtekens op de kinderzegels 1925 en 1927. Wie kan mij deze publicaties per mail sturen? Bij voorbaat hartelijk dank (batehijlkema@hetnet.nl).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)