Gerestaureerde postzegels, reparatie of bedrog? - Postzegelblog

Gerestaureerde postzegels, reparatie of bedrog?

4

In een nieuw jaar geven we elkaar de hand, wensen elkaar veel positieve dingen toe, enz. Maar het wordt heel anders als je met gezondheidsproblemen te maken krijgt of dierbaren moet missen. Ook kan het voorkomen dat je er achter komt dat een van je duurdere zegels vervalst is. Daar zul je flink van balen, maar gelukkig gaat het bij postzegels niet snel om enorme hoge bedragen zoals bij schilderijen. In het mededelingenblaadje staat een uitgebreid verhaal over restauraties en vervalsingen en over de kopstaande Dendermonde uit België. Het artikel is overgenomen uit fnip-nieuws. Leest u maar!

Restauratie, reparatie of bedrog?

In de kunst- en antiekwereld is restauratie een bekend begrip zonder kwalijke reputatie. Men hoeft maar te denken aan de grootschalige restauratiewerken aan de Sixtijnse Kapel in Rome, waar alle muur- en plafondschilderingen een grondige opknapbeurt kregen (een zekere Michelangelo Buonarotti glundert nu van opperste genoegen …). Het repareren van antieke meubelen wordt eveneens algemeen goedwillend aanvaard. En gebouwen dan! Restauraties van 10 jaar of meer zijn bij sommige gebouwen “normaal”. Het doel van al deze reparaties is natuurlijk om al die unieke kunstwerken in hun oorspronkelijk staat terug te brengen, zodat wij er een aangenaam gevoel aan overhouden, op voorwaarde dat deze restauratie deskundig is uitgevoerd. In de filatelie appelleert het woord restauratie niet altijd aan deze emoties. Verzamelaars kijken meestal argwanend naar gerestaureerde postzegels. Meestal worden ze ook eerder “reparaties” dan “restauraties” genoemd, omdat de herstelling van het onderwerpen een ietwat bedrieglijke reputatie heeft. Restauraties van unieke kunstvoorwerpen verleent aan deze producten een meerwaarde.

Een postzegel is echter geen schilderij

Bij postzegels ligt dit enigszins anders. Postzegels zijn zelden unieke exemplaren voor wat hun creatie betreft. Wanneer zeldzame, maar beschadigde exemplaren gerestaureerd of gerepareerd worden, dan verliezen ze natuurlijk minder van hun waarde dan wanneer ze beschadigd blijven, maar in alle omstandigheden moet de reparatie ook medegedeeld worden. Zo niet dan hebben we toestemming van over bedrog te spreken. De meeste reparaties van postzegels hebben betrekking op het aanzetten van perforatietoestanden, het opvullen van dunne plekken of gaten en het wegwerken van vouwen. Doch wat dat laatste betreft zal men niet tot reparatie overgaan, wanneer die vouw reeds bestond tijdens de drukprocedure en aanleiding gaf tot een zeer gegeerde curiositeit “accordeonplooi”, vooral op klassieke zegels. Ook het nagommen wordt vaak in deze categorie ondergebracht, docht voor de meeste verzamelaars begeven des “artiesten” zich op het terrein van de bedriegerij. De grens tussen restauratie en bedrog is niet altijd even gemakkelijk na te trekken. Een restaurateur, die een stempeltje “gerepareerd” of “gerestaureerd” heeft op de achterzijde van een dergelijke zegel, is van goede wil en kan moeilijk van malversaties beschuldigd worden. Anders wordt het wanneer de herstelling niet aangekondigd en nergens vermeld wordt. Door het verzwijgen van de operatie geeft men de indruk dat het document (de postzegel) intacts is, dat niets mee aan de hand is (of was). Hierdoor bedriegt men de koper, want natuurlijk heeft een volledig intact origineel altijd meer waarde dan een hersteld origineel.

Wanneer wordt het bedrog?

Men kan van mening verschillen over de waarde van een restauratie of van een herstelling. Het is in de filatelie niet ongebruikelijk dat postzegels schoongemaakt worden, dat bijvoorbeeld de kleur opgefrist wordt. Is dit restauratie of moeten wij hier van bedrog spreken?

Vervalsingen

Men is geneigd om het woord “vervalsing” te associëren met “namaak”, met het expliciet doel bedrog te plegen, en dan zijn er twee mogelijke slachtoffers: ofwel de koper van een dergelijke zegel, ofwel de staat. In het eerste geval zijn het individuele vervalsingen, waarvan de oplage zeer laag is. Daarbij kunnen dergelijke vervalsingen nogal slordig zijn uitgevoerd, zodat ze vlug opvallen: ze zijn dan enkel gevaarlijk voor nieuwelingen die niet over de nodige kennis beschikken. Anderen zijn echter vervaardigd door meesters in vervalsingen, waarvan de beroemdste wel De Sperati was, een zeer erudiet verzamelaar van waardevolle klassieke zegels van de wereld. Gelukkig merkte hij wel al zijn namaaksels met het stempeltje “Facsimile”, doch andere experts zijn helaas niet zo scrupuleus. Vervalsingen ten nadele van de staat worden echter in grote oplagen gemaakt en brengen de vervalser(s) per stuk misschien niet zoveel op, het volume zorgt ervoor dat het lonend wordt. Dergelijke vervalsingen worden meestal ook vervaardigd tijdens troebele periodes, kijk maar naar de kleine Rode Kruis zegels van België van 1914 (129/131), waarbij zelfs originele platen werden gebruikt!

Auteur artikel: Freddy Poelmans

Veel leesplezier in het januarinummer van het verenigingsblad van de Leerdamse postzegelvereniging. (pdf 1,90 mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Freddy POELMANS op 16 januari 2012 om 11:27

  Hallo,

  dit was een leuke verrassing om dit artikel terug te vinden in Postzegelblog.
  Want ik ben namelijk de auteur van het artikel dat in de FNIP verscheen. Soms vergeten ze wel eens de auteursnaam te vermelden, doch ik til daar niet zo zwaar aan. Doel van die artikelen is toch maar om kennis te verspreiden naar zoveel mogelijk filatelisten
  Bij gelegenheid zouden jullie eens dat artikel kunnen opnemen dat in de FNIP Nr 1 van maart 2010 verscheen ivm de waardebepaling van de vooroorlogse zegels van België (ook van mijn hand…), dat evenwel ook van toepassing kan gesteld worden voor alle klassieke en semiklassieke zegels van andere landen (met de tabellen, zeer nuttig bij het evalueren, ik gebruik ze dagelijks!)
  nogmaals bedankt voor dit artikel,
  Freddy Poelmans

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 16 januari 2012 om 12:00

  @Freddy Poelmans, hartelijk bedankt voor je reactie. Ik heb je naam direct erbij geplaatst! Het is nooit de bedoeling om te pronken met andermans veren.

  Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in andere artikelen. Zou je het genoemde artikel kunnen opsturen naar info@postzegelblog.nl?

 • martijn op 18 januari 2012 om 21:07

  schoonmaken van een zegel is niets meer dan onderhoud van een zegel. een auto of je antieke kast poets je toch ook? heeft dus niks met restauratie of bedrog te maken. rest van de genoemde zaken zijn indien het niet gemeld is allemaal per definitie fout.

 • martijn op 18 januari 2012 om 21:07

  oh ja: roest verwijderen op gebruikte zegels is ook onderhoud. :)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)