Maximumkaart De drie haringen - Postzegelblog

Maximumkaart De drie haringen

3

De meeste mensen kennen ze wel, de Delftsblauwe huisjes die in de “World Business Class” op vluchten van de KLM worden uitgereikt.  Een typisch “Hollands” geschenk: Delftsblauw aardewerk gevuld met echte jenever (van Bols).
Ze bestaan al sinds 1952 en zijn voor veel (reislustige) mensen echte “collector’s items” geworden.Op 2 januari 2012 bracht PostNL een (persoonlijke) postzegel uit voor bestemmingen binnen Europa met een afbeelding van KLM-huisje nummer 92,  een replica van “De Drie Haringen” te Deventer.
Dat porseleinen huisje is overigens pas sinds oktober 2011 in gebruik, en wel bij het 92e jaar van het bestaan van de KLM.

In een van mijn vorige artikels heb ik de suggestie gedaan om met deze nieuwe postzegel een maximumkaart te ontwikkelen.  Een inwoonster van Deventer (Alexandra) reageerde op dit Postzegelblog dat ze dat wel eens wilde proberen. Nou, het resultaat mag er zijn.

Op een oude foto van het gebouw De Drie Haringen is rechtsbeneden de nieuwe postzegel geplakt.
De afstempeling is gedaan op 02 JAN 2012 te Deventer-Stationsplein, precies de datum van uitgifte. Overigens bevat de stempel nog wel de inscriptie TNT/post. Uit persoonlijke correspondentie bleek het nogal moeilijk om nog een stempelende instantie te vinden in de stad.

De Drie Haringen, hierboven een foto van de huidige situatie, is een huis aan de Brink te Deventer, gelegen achter de Waag. Het gebouw is een voorbeeld van vroeg maniërisme.  De klassieke elementen uit de Renaissance zijn door de architect op een eigen manier verwerkt om de gevel te decoreren.
Het huis is nauw verbonden met de naam van Herbert Dapper. Deze inwoner van Deventer, rijk geworden in de haringhandel, liet het huis in 1575 verbouwen.  De bestaande gevels dateren voor een groot deel uit die tijd.
Het gilde waarvan Herbert Dapper lid was, voerde een wapen met daarop drie gekroonde haringen.

Dapper sierde er de gevel van zijn woon- en bedrijfspand mee.

Op een gevelsteen, hierbij op de werktekening,  is de oorspronkelijke naam van het huis nog te lezen: “In di drie vergulde herick”.  Sinds 1932 is het huis in gebruik van het Historisch Museum Deventer.

Alexandra stuurde mij de hierboven afgebeelde maximumkaart toe. Daar ben ik hartstikke blij mee. Bedankt Alexandra!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Alexandra op 4 januari 2012 om 19:13

  Wat leuk dat de kaart op je blog staat!
  Deze kaart heb ik met heel veel plezier gemaakt, zoals je weet. Het is toch ook wel heel bijzonder “De Drie Haringen” op een postzegel. Als postcrosser vind ik de Delft Blue Houses echt een plaatje om te versturen. Fijn dat je er zo blij mee bent Toon :)
  Alexandra

 • toon op 4 januari 2012 om 19:17

  @Alexandra, ik heb ook op 2 januari,het was toen de clubavond van onze postzegelvereniging, een aantal velletjes EUROPA en WERELD gekocht. En meteen begonnen met versturen naar leden van Postcrossing. Ik ben benieuwd of we nog reacties krijgen uit de “wereld”.

 • toon op 6 januari 2012 om 09:49

  Het verschijnen van postzegels met een huis in Deventer is de lokale krant ook niet ontgaan, ze hebben het op 5 januari gepubliceerd (en dat is ná dit blogje).
  http://www.destentor.nl/regio/deventer/10205359/De-Drie-Haringen-op-postzegel.ece

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)