Aardbeienmeisjes en elfjes met Kerstmis? - Postzegelblog

Aardbeienmeisjes en elfjes met Kerstmis?

1

Als we aan Kerstmis denken, dan denken we aan Josef, Maria en het kindje Jezus, de engel Gabriël, de herders en de drie wijzen. We denken aan de os, de ezel en de kameel. En natuurlijk ook aan de Kerstman en zijn rendier. Allemaal kerstfiguren die wereldwijd bekend zijn. Logisch dus dat ze op veel postzegels verschijnen. Maar soms kom je opeens hele andere figuurtjes tegen op kerstzegels. Wat te denken van aardbeienmeisjes uit Groenland en elfjes uit Finland.

Aardbeienmeisjes op kerstzegels

De kerstzegels van Groenland zijn dit jaar ontworpen door Camilla Nielsen. Camilla heeft al iets met de aardbeienmeisjes sinds haar schooljaren. Pas toen in 2005 haar nichtje werd geboren, creëerde ze het eerste kleine aardbeienmeisje.

Op de postzegels zien we de aardbeienmeisjes in verschillende vrolijke kerstsituaties. Het lijkt erop alsof ze altijd hun omgeving verkennen. De kerstster in het raam en de sneeuw is voor Camilla Nielsen de essentie van de Groenlandse Kerstmis. De ster die schijnt, gidst, brengt samen, versterkt en verwarmt menselijke relaties en tradities. De hondenslee op de tweede postzegel is het model dat het meeste wordt gebruikt in Qeqertarsuup tunua (in het Engels: Disko Bay) een baai aan de westkust van Groenland. In Groenland worden diverse soorten hondensleeën gebruikt.

Vrolijke elfjes

De bekende kunstenares Kaarina Toivanen ontwierp dit jaar de kerstzegels van Finland. Toivanen staat bekend om haar bijzondere ansichtkaarten. De kaarten zijn gericht op de traditie en natuur en hebben altijd plaatjes van grappige dieren en mensen. Maar van het visuele thema elfen geniet zij zelf het meest.

‘Elfjes zijn blij, beschouwend, mysterieus en hardwerkend. Ze zijn dol op hooischuren en boswezens en ze hechten aan traditie en zijn loyaal. Elven zijn ook vredelievend en verrichten hun taken naar behoren”, aldus Toivanen. Voor de postzegels heeft ze zich laten inspireren door de kerstvieringen bij oma uit haar kindertijd.

Op de ene zegel ‘de zachte kerstzegel’ is een jongenself afgebeeld, omringt door wol en knuffels. De andere, ‘de actieve kerstzegel’, verbeeldt een meisjeself zwaaiend aan een mobile van rietjes.

Kerstwens

Ik vind ze leuk: de aardbeienmeisjes en de elfjes. Postzegels waar ik vrolijk van word. Ik wens alle lezers en lezeressen van Postzegelblog fijne en gezellige kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2012!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (1)

  • toon op 25 december 2011 om 08:46

    ja, sommige landen wijken af van het traditionele patroon van kerstonderwerpen. zo ook het eiland Ascension in de Atlantische Oceaan. Daar hebben ze dit jaar er maar eens SPROOKJES op gezet. zie mijn weblog op filavaria.punt.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)