Postcrossing Hobby (5) - Postzegelblog

Postcrossing Hobby (5)

5

In de afgelopen maand mocht ik tweemaal een ansichtkaart met een afbeelding van Kasteel Neuschwanstein in Beieren (Duitsland) ontvangen in het kader van mijn Postcrossing Hobby. Met mijn suggestie in een eerdere publicatie om postzegels en ansichtkaarten thematisch en visueel te combineren in gedachte heb ik meteen 2 bijbehorende postzegels gezocht.


Het resultaat is te zien in dit blogje.


De toegevoegde postzegel is uitgegeven in 1977 en behoort tot de permanente serie “Burgen und Schlösser” (Burchten en kastelen).

Het kasteel Neuschwanstein is gebouwd hoog in de Beierse Alpen, in opdracht van Koning Lodewijk II van Beieren (Ludwig II von Bayern).  Deze koning was zeer geliefd bij het volk maar werd gehaat door de regering. Lodewijk Frederik Willem (1845-1886) was de zoon van Maximiliaan II.  Hij kreeg een zeer strenge opvoeding omdat hij de kroonprins was.  Maar Lodewijk hield meer van frivole dingen, kleding, feestjes en paardrijden. Hij was bevriend met o.a. met de knappe Paul Maximiliaan Lamoral von Thurn und Taxis, een lid van de beroemde familie van postmeesters in Europa.
Maar hij had ook een speciale band met zijn nicht Elisabeth, hertogin van Beieren, die later bekend zou worden als Keizerin “Sissi” van Oostenrijk.

Toen in 1864 Lodewijk 18 jaar was, stierf plots zijn vader en werd hij dus de nieuwe koning.   Hij behoorde nu tot de rijkste mensen van Europa en dat wilde hij ook weten. Hij liet diverse (nutteloze) kastelen bouwen, waarvan Neuschwanstein wel het meest bekende is.   Het sprookjeskasteel werd niet geheel meer afgebouwd onder zijn regime; dat is later gebeurd.

Lodewijk was ook erg gesteld op de componist Richard Wagner, waarvoor hij zelfs een nieuwe concertzaal liet bouwen in Bayreuth.

De regering van Beieren was niet gecharmeerd van hun koning, hij leefde erg teruggetrokken op zijn kastelen en gaf bergen geld uit.   In feite leefde Ludwig in een droom, in zijn “droomkasteeltjes”. Daarom probeerde men hem “onbekwaam” te laten verklaren. Het gevolg was in ieder geval dat de koning gevangen werd gezet in kasteel Berg.
Op 13 juni 1886 trof men Lodewijk dood aan in het Meer van Starnberg (Starnberger See) vlak bij het kasteel Berg. Het vreemde was dat ook zijn psychiater (Dr. Bernhard von Gudden) dood werd gevonden op dezelfde plek. Er werd “zelfmoord” gesuggereerd, maar in 2007 werd de jas getoond die Lodwijk aan zou hebben gehad toen hij “verdronk” met daarin 2 kogelgaten.

Het kasteel Neuschwanstein is nu een topattractie voor het toerisme in Zuid Duitsland. Duizenden toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan dit sprookjeskasteel.  Het kasteel is rijkelijk versierd met kostbare fresco’s, houtsnijwerk, glaswerk, schilderijen, enzovoorts. De hier toegevoegde postzegel is uitgegeven in 1986, 100 jaar na de geheimzinnige dood van Koning Ludwig II.

“Ik wil een eeuwig mysterie zijn voor mijzelf en voor anderen”, zei ooit Koning Ludwig II van Beieren. En voorlopig heeft hij gelijk gekregen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • JHA op 21 december 2011 om 10:07

  Gezien het nieuwe fenomeen van postcrossing snap ik helemaal niet meer waarom de posttarieven omhoog moeten.
  Het zij zo.

 • Paul op 24 december 2011 om 15:53

  Ik heb zelf een jaar lang meegedaan aan Postcrossing, maar ben daar sinds een paar maanden definitief mee gestopt. Niet alleen omdat het me ging vervelen, maar vooral omdat ik het toch eigenlijk niet zo’n prettig idee vond om mijn adres weg te geven aan zoveel mensen die ik helemaal niet ken. Ik heb er wel een leuke verzameling ansichtkaarten en postzegels aan over gehouden, maar ik doe dit nooit meer.

 • toon op 24 december 2011 om 18:01

  Paul, ik heb tot dusverre geen nadeel ondervonden hoor. Het zijn natuurlijk alleen de mensen die JOU een kaart sturen die je adres leren kennen.
  Dat kan zelfs voordelen hebben, want zo heb ik inmiddels een intensieve correspondentie opgebouwd met een postcrosser in Canada (we wisselen postfrisse nieuwe postzegels uit) en ik ben nog in afwachting van een speciale “zending” uit Brazilië. Ik beleef na 600 kaarten nog steeds erg veel plezier aan deze manier van contacten maken.

 • toon op 17 mei 2012 om 14:30

  verder leveren de kaarten soms toch erg interessante bespiegelingen op, zie bijvoorbeeld mijn bijdrage over slot Schwerin:
  http://www.postzegelblog.nl/2012/05/16/het-mooiste-kasteel-van-duitsland-slot-schwerin/

 • linda versnel op 9 juni 2012 om 20:29

  Hallo,
  Postcrossing heeft mijn leven verrijkt.
  Iedere keer dat ik een kaart krijg ben ik blij.En ik vind het heel bijzonder dat mensen ergens op de wereld de moeite nemen om voor jou een kaart te zoeken die jij mooi vindt en dat mensen zich verontschuldigen als ze geen kaart hebben die jij graag wilt.En dat mensen mijn adres hebben maat mij niet uit:ik denk niet dat deze mensen spontaan bij je op de stoep staan.Ik hoop nog lang kaarten te sturen en te mogen ontvangen. Linda

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)