Geen postbezorging meer op maandag - Postzegelblog

Geen postbezorging meer op maandag

16

De kranten stonden er bol van afgelopen week! Geen postbezorging meer op maandag. Het was al jarenlang de grote vraag… Wanner houdt ook PostNL op met de bezorging op maandag? Door het niet meer op maandag bezorgen van post (behalve rouw- en medische post) wordt ook een onrealistische stijging van de prijs van de postzegel tegengehouden.

Initiatiefnemer van dit voortel is staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij wil het aantal verplichte bezorgdagen van post terugbrengen van zes naar vijf. Dit maakt het PostNL mogelijk om te stoppen met postbezorging op maandag. Hiermee worden forse tariefstijgingen vermeden.

Henk Bleker: “Het laten vallen van de maandagbezorging vind ik nodig om de postvoorziening voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Het verminderen van het aantal brievenbussen en postvestigingen, zoals dit in de verschillende onderzoeken is gesuggereerd, vind ik nu een stap te ver“, aldus staatssecretaris Bleker.

De overheid heeft PostNL aangewezen als verlener van de Universele Postdienst, de UPD. De overheid garadeert met de UPD dat burgers en bijvoorbeeld kleine zakelijke gebruikers post kunnen verzenden en ontvangen. Op dit moment is PostNL verplicht zes dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Een andere plicht is dat PostNL tenminste 2000 postvestigingen en een uitgebreid netwerk van brievenbussen moet hebben.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de hoeveelheid post, ook de post die valt onder de UPD, de afgelopen jaren met zo’n 30% is afgenomen. In 2005 werden er in Nederland nog 5,6 miljard brieven bezorgd. In 2010 was dat aantal gedaald naar 4,8 miljard. In de toekomst zal dat aantal verder blijven dalen. Veel mensen en bedrijven sturen hun berichten via het internet, zoals verjaardagskaartjes, bankafschriften en rekeningen. Doordat er minder brieven worden verstuurd, moet de prijs per stuk stijgen om de hele haal- en bezorginfrastuctuur in stand te houden. Om ervoor te zorgen dat de postzegelprijs niet teveel stijgt, stelt staatssecretaris Bleker voor om het aantal verplichte bezorgdagen naar vijf terug te brengen. Ongeveer 85% van de burgers vindt het niet erg als er een dag minder post wordt bezorgd.

Omdat van alle wekelijkse post maar circa 2% op maandag wordt bezorgd, is het aannemelijk dat PostNL ervoor kiest om de postbezorging op maandag te laten vallen. Bleker stelt wel als voorwaarde dat spoedeisende post, zoals rouwpost en medische post op maandag bezorgd blijft worden.

Ik heb gisteren mijn kerstkaarten op de bus gedaan en hoop dat mensen deze morgen ontvangen! Persoonlijke post hoort wel bij de maandag, vind ik ! Wat vinden jullie? En wat vinden jullie van dit voorstel?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (16) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 19 december 2011 om 11:31

  Ik weet niet of je het merkt als je op maandag geen post krijgt.
  Ik krijg ook wel op andere dagen geen post. Particulier zul je niet veel merken. zaken post meer.

 • Jan1964 op 19 december 2011 om 13:02

  Je merkt het vooral wanneer je veel post uit het buitenland krijgt. Ik dacht trouwens dat er een systeem zou komen waarbij je aleen op dinsdag, donderdag en zaterdag post van bedrijven kon krijgen zodat er een minimale postdienst op maandag, woensdag en vrijdag kon plaatsvindne.

 • aadb op 19 december 2011 om 23:15

  Medischepost en rouwpost wel ,en wie gaat deze dan bezorgen ik neem aan dat er toch een mannetje of vrouwtje de weg op gaat om deze post rondtebrengen ,en wat gaat dit kosten neem 50 rouwkaarten verdeeld over 50 adressen in diverse plaatsen wordt dit dan geen dure grap om dit te laten doen .Beter is toch om dan ook de andere post mee tenemen en te bezorgen .Aangetekende post brengt nog euro,s in het laadje maar om voor 0,46 bezorgers in te huren die alleen op maandag een handje vol post bezorgen op tig verschillende adressen ontgaat mij.

 • stampy46 op 19 december 2011 om 23:41

  Maandag’s komt er een auto langes met een dame of heer van PostNL die dan, meestal, buienlandse brieven brengt.
  Nu mogen die van mij ook op dinsdag komen hoor. Als je een wijk loopt is het anders, dan is veel post handiger. Voor die enkele stuks op maandag komt er dus hier een auto…kost meer dan het opbrengt uiteraard.
  Leuke feestdagen,

 • Hennepnetel op 21 december 2011 om 00:03

  Henkie Bleeker:

  “Door het niet meer op maandag bezorgen van post (behalve rouw- en medische post) wordt ook een onrealistische stijging van de prijs van de postzegel tegengehouden.”

  Gaat de tariefsstijging van 46c naar 50c niet door!?!? Dat is pas realistisch van Henk! Met de groeten voor Ingrid….

 • Albert Haan op 21 december 2011 om 00:14

  Buitenlandse post?!!??
  Word deze dan door Post NL bezorgd?
  Bij mij komt de duitse post DHL brengen, ook al is deze op de reguliere Bundespost afgegeven.
  Deutsche Post en PostNL (TNT) zijn toch koncurenten van elkaar!?

 • Jan1964 op 21 december 2011 om 00:41

  Goh, net of Duitsland het enige buitenland is. Lichte brieven uit Duitsland komen nog steeds via PostNL.
  Zwaardere post uit Duitsland komt via DHL = Deutsche Bundespost. Boeken van Amazon Duitsland komen ook via PostNL/TNT.

 • Jan1964 op 21 december 2011 om 00:47

  Deutsche Bundespost bestaat tegenwoordig ook al niet meer ;-)
  Deutsche Post DHL mag zwaardere poststukken in Nederland afleveren dus waarom zou men het dan aan een andere dienst overgeven ?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Post

  Deutsche Post AG is een Duits logistiekbedrijf, het is ook bekend als Deutsche Post DHL. Het bedrijf is een van het grootste bedrijf in haar sector met ruim 470.000 werknemers in meer dan 220 landen. Deutsche Post is de opvolger van het Duitse staatspostbedrijf de Deutsche Bundespost, die in 1995 werd geprivatiseerd.

 • stampy46 op 22 december 2011 om 22:35

  DHL is -voor de lichte post- overgenomen door Sandd. Deze bezorgt dus de -lichte- post van DHL. Je ziet nog wel soms deze vermelding op poststukken. Ook bij de Sanddpost zie je soms post van PostNL.. Zal daar wel goedkoper zijn om te bezorgen dan door PostNL zelf.

 • Jan1964 op 22 december 2011 om 23:19

  Sandd bezorgt alleen Nederlandse post waarvan er minstens 1500 stuks tegelijk aangeboden worden. Van de week kreeg ik de Polen-catalogus via de Duitse Polengroep. Die kwam met Selektvracht (Deutsche Post DHL).

 • Albert Haan op 23 december 2011 om 11:34

  Ook ik kreeg deze catalogus, mooi gefrankeerd, maar…. de stikkers van selektvracht half over de zegels geplakt.
  Je kunt aan de brief zie dat dit bestemd is voor een verzamelaar, het is alsof ze extra de zegels met stikkers beplakken, terwijl plaats genoeg was op de enveloppe.

 • Jan1964 op 23 december 2011 om 13:42

  Bij mij zaten twee Duitse bloemenzegels op. De enveloppe zag er nogal gekreukeld uit omdat ze het door de brievenus hebben gewrongen. Twee minuten geleden kwam het blad van de ArGe Polen uit Duitsland. Nu weer via Sandd.

 • Jan1964 op 23 december 2011 om 13:42

  Dus Sandd bezorgt ook post uit Duitsland. Dat wist ik nog niet.

 • stampy46 op 23 december 2011 om 15:15

  Evenals uit Engeland….

 • Albert Haan op 23 december 2011 om 23:42

  Ja ik kreeg vandaag het blad van ARGE Polen, via Sandd om 20.30 uur

 • Cor Lindgreen op 25 december 2011 om 13:52

  Het is jammer dat ons geprivatiseerde postbedrijf zo langzamerhand naar de knoppen gaat.Van PTT via TPG en TNT naar PostNL.Waarschijnlijk meten we daar de Last Post laten klinken.Want er zijn geen postkantoren meer, we moeten nu naar Bruna.Er zijn geen postbodes meer,die zijn vervangen door part time amateur postbezorgers.Geen postbestelling meer op maandag.Dat houdt dan zeker ook in dat er geen buslichting meer is op Zondag en dat de sorteercentra zondagnacht gesloten zijn er geen posttreinen c.q.postauto’s rijden,luchtpost vertraging oploopt en onze giroopdrachten,gepost in het weerkend,veel later in behandeling komen.Ome Willem,die op Zondag en tante Truus,die op Maandag jarig zijn en geen pc hebben ontvangen hun schriftelijke felicitaties pas op Dinsdag, aangenomen dat de amateur besteller de poststukken in de juiste brievenbus deponeert. Neen het voorstel van de Heer Bleeker verdient geen bijval.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)