Postcrossing Hobby (4) - Postzegelblog

Postcrossing Hobby (4)

12

In vorige artikels op Postzegelblog (1, 2, 3) heb ik al aandacht geschonken aan de immens populaire hobby van Postcrossing. Inmiddels heb ik zelf al meer dan 600 kaarten verstuurd en ontvangen. Telkens is het weer een verrassing waar de postcrossers mee voor de dag komen. Voor mij is de ansichtkaart op zich niet het hoofddoel. De postzegels die worden gebruikt door de verzenders zijn soms erg interessant. Ze krijgen een plaatsje op mijn weblog over postcrossing.

Recentelijk ben ik begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe benadering van verzamelen. Ik zoek bij de kaarten die ik uit het buitenland heb ontvangen een postzegel uit mijn verzameling die bij de afbeelding op de kaart past. Zo iets als bij een maximumkaart dus, maar dan zonder de afstempeling. Ik laat hier enkele voorbeelden zien.

De Conciërgerie in Parijs (Frankrijk)

Hier is afgebeeld de “Conciergerie” in Parijs. Dit reusachtige gebouw uit de 14e eeuw op het Ile de la Cité in het hart van Parijs heeft diverse functies gehad.  Oorspronkelijk was het een belastingkantoor en daarna werd het een gevangenis.  Beroemde gevangenen waren Marie-Antoinette (de vrouw van koning Lodewijk XVI) en Robespierre (de Franse advocaat die tijdens de Franse Revolutie veel gevangenen naar de guillotine heeft gestuurd).
Na een grondige restauratie werd de Conciergerie in het begin van de 20e eeuw ingericht als Paleis van Justitie. Een aardige bijkomstigheid is dat het gebouw ook de beroemde Sainte Chapelle omklemd, waar jaarlijks vele duizenden mensen komen kijken naar de glas-in-lood ramen uit de 14e eeuw.
De bijgevoegde postzegel is uitgegeven in 1947 ter gelegenheid van het 12e Congres van de Wereldpostvereniging (UPU) dat in Parijs werd gehouden.

Kasteel Olavinlinna in Finland


Finland heeft nog 6 kastelen uit de Middeleeuwen. Het bekendste is Kasteel Olavinlinna (kasteel van Olaf). Dit machtige kasteel waarvan de bouw begon in 1475 diende om het toenmalige Zweden te beschermen tegen het Groothertogdom Moskou.  Het duurde tot 1714 dat de Russen het kasteel in handen kregen. Echter voor slechts enkele jaren, want in 1721 kwam het weer in Zweedse handen. Tegenwoordig is dit kasteel met zijn drie robuuste torens een monument. Sinds 1967 wordt er elk jaar in de zomer een operafestival gehouden.
Leuke bijkomstigheid: het Olavinlinna kasteel is in miniatuur nagebouwd in het Mini-Europa park in Brussel. De postzegel is uit 1930 en toont ook het Olavinlinna kasteel gezien vanuit dezelfde positie als op de kaart.

Chinese Muur (China)


Sinds 7 juli 2007 behoort de Chinese Muur tot de nieuwe wereldwonderen. Deze ruim 6000-kilometer lange verdedigingswal moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen invallen van vooral nomadische volkeren uit het noorden van Azië.  Het heeft allemaal niet geholpen, op sommige plekken was de muur te zwak en de verdediging te onvolledig.  De gehele muur had meer dan 1000 forten c.q. uitkijktorens. Men zegt dat de muur met het blote oog zichtbaar is vanuit het ISS ruimtestation. De Chinese Muur behoort vanzelfsprekend tot de grootste toeristische trekpleisters van China.
In 1987 is de muur opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De postzegel is uit 1979 en toont een stuk van de Chinese Muur.

Opera House en Harbour Bridge in Sydney (Australië)


Het Sydney Opera House is sinds 1973 een multifunctioneel gebouw in de haven van Sydney.  Er worden niet alleen opera’s opgevoerd, maar er zijn ook andere concertzalen, restaurants en bars. De Sydney Harbour Bridge is met zijn 503-meter overspanning het beeldbepalende bouwwerk in de haven van Sydney.  De stalen brug, gebouwd in 1926-1932 heeft 8 rijstroken, 4 voor auto’s, 2 voor treinen, 1 fietspad en 1 voetpad. De ultieme toeristische ervaring is een wandeling en beklimming over één van de bogen van de brug. De twee postzegels komen uit een serie van het jaar 2000 met typische “landschappen van Australië”. Bovenstaande voorbeelden passen mijns inziens in een verzameling “Kreatief met postzegels”. Wellicht heb ik hier andere postcrossers geïnspireerd om ook eens wat anders te doen met die verzamelde kaarten.

Ik loop in dit verband ook al een beetje vooruit met de suggestie om per 2 janauri 2012 een Maximumkaart te maken naar aanleiding van het verschijnen van nieuwe postzegels voor Europa/Wereld. Zie hier een voorbeeld met de KLM-huisjes op een ansichtkaart van het Singel te Amsterdam. Alleen de datumafstempeling ontbreekt nog. Wie maakt hem in het echt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Australië België FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 16 december 2011 om 08:58

  Een geweldig leuk vernieuwend idee ! Dit “moet” meerderen aanspreken :-)

 • Alexandra op 24 december 2011 om 16:51

  Dag Toon,

  Het nieuwe huisje is toch de 3 haringen in Deventer? Daar woon ik!
  Kan ik dan direct op 2 januari KLM-postzegels kopen bij het postkantoor?
  Dan koop ik postkaarten bij de VVV van de 3 haringen.
  Dan hebben we een echte Maximumcard!
  Ik ga er een paar versturen, indien U er ook een wilt ontvangen, wat is uw adres?

  Met vriendelijke groet,

 • toon op 24 december 2011 om 17:55

  Hoi Alexandra! Erg attent van je hoor, het huisje op de Europazegel is inderdaad NIET in Amsterdam, dat van de WERELDzegel echter wel.
  Ik zou het oneindig aardig vinden om een maximumkaart uit Deventer te ontvangen.
  De postzegels moeten op 2 januari op de verkooppunten aanwezig zijn!
  mijn adres:
  Nassaustraat 22, 4532 ah Terneuzen.

 • Alexandra op 24 december 2011 om 18:33

  Ik ben net 2 maanden met Postcrossing begonnen, daardoor weet ik nu wat een maximumkaart is.
  Mede via uw blogs heb ik er het een en ander over geleerd.
  Ik vind het zo leuk om nu een eigen maximumkaart te kunnen maken, ik kan haast niet wachten :)
  Kortom de kaart komt er aan!
  Fijne Feestdagen.

 • toon op 25 december 2011 om 08:41

  @Alexandra, voor het mooiste resultaat plak de postzegel zo op de kaart dat de afstempeling op een lichter gedeelte komt, dan kun je de DATUM en de PLAATSNAAM beter lezen. ik ben reuze benieuwd.

 • Alexandra op 25 december 2011 om 15:33

  Daar zal ik rekening mee houden.
  Nog een vraagje, moet ik de kaart ook nog ‘gewoon’ frankeren?

 • toon op 25 december 2011 om 16:21

  @Alexandra, liever niet, een maximumkaart verstuur je beter apart in een envelop. het mag natuurlijk wel in de “gewone” post, maar je hebt kans dat dan de zegels beschadigd raken in het sorteerproces.

 • Alexandra op 25 december 2011 om 16:30

  Prima ik ga de kaart in een envelop versturen.
  Kan ik de voorkant van de kaart dan op het postkantoor laten stempelen?
  Goh, ik moet nog veel leren, maar de kaart moet natuurlijk wel perfect worden!

 • toon op 25 december 2011 om 19:27

  Alexandra, ik mag hopen dat je nog een “postkantoor” kunt vinden. ik denk dat je even van te voren moet navragen of ze bij jouw verkooppunten ook kunnen stempelen, anders moet je naar een sorteer- of verzamelpunt.

 • Alexandra op 26 december 2011 om 14:19

  Dag Toon,
  De post vanuit Deventer wordt gestempeld in Zwolle.
  Er is hier wel een sorteer- en verzamelpunt van TNT, maar daar kom ik als particulier niet naar binnen, denk ik.
  Vandaag heb ik wel een stempel weten te scoren bij de AKO.
  Daar kan ik hier helaas geen plaatje van laten zien. Er staat TNT post op, de datum en DEVENTER-STATIONSPLEIN.
  Is dat officieel genoeg?
  Morgen vraag ik het nog even bij Primera.

 • toon op 27 december 2011 om 20:31

  Alexandra, dat is PRIMA!

 • Alexandra op 29 december 2011 om 13:51

  Mooi!
  Er is in heel Deventer geen kaart van de drie haringen te vinden.
  Zelfs bij de VVV (die kantoor houdt in de drie haringen) niet.
  Ik heb nu 3 kaarten weten te bemachtigen, deze zijn echt echt oud bijna zonde om er een zegel op te plakken :)
  Nu verklap ik niets meer.
  Fijne Jaarwisseling!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)