Reeksen: mooie bijcollecties, moderne kunst als voorbeeld - Postzegelblog

Reeksen: mooie bijcollecties, moderne kunst als voorbeeld

0

Postzegels verzamelen kan op diverse manieren. Waren het tot voor ongeveer 25 jaar terug nog voornamelijk landenverzamelingen die de boventoon voerden, daarna gingen er steeds meer filatelisten over op het thema/motiefverzamelen. Reden, velen waren een beetje uitgekeken op landenverzamelingen, omdat tal van landen steeds meer zegels gingen uitgeven, waardoor het vaak een te dure aangelegenheid werd, en omdat er ook filatelisten waren die van mening waren dat verzamelen een kwestie was geworden van kopen en opbergen in albums.

Tot slot waren er verzamelaars die het over een andere boeg gingen gooien, omdat men toch nooit zou toekomen aan de echte (dure) klassiekers.

Thema/motiefverzamelen

Op naar het thema/motiefverzamelen dus. Daarvoor komen er zeker honderd thema’s en motieven in aanmerking, meer dan honderd zelfs, want je kunt bovendien, om een paar voorbeelden te noemen, sport, dieren, planten, ruimtevaart en kunst, nog eens weer onderherverdelen. Bovendien leent een thema/motiefverzameling er zich bij uitstek voor om naar een tentoonstelling te gaan, of je verzameling te laten zien bij je eigen postzegelvereniging om zodoende andere verzamelaars op een idee te brengen. 

Reeksen

Wat naast een themaverzameling ook interessant is om te beginnen, en dan is het vaak zelfs een verlengstuk, is zich specialiseren in reeksen, die zich uitstrekken over een paar jaar, soms over tientallen jaren. Bij de laatste hoeven we niet ver te kijken, denk aan de permanente reeks Beatrix die sinds 1980 loopt, denk aan de Britse Machinreeks, waarvan het begin in 1967 ligt, aan de oudste reeks van de wereld, de Noorse Posthoornzegels.

Maar ook aan reeksen als de Belgische Vogels van André Buzin, de Franse kunstzegels en de jaarlijkse zegel ter gelegenheid van het nationale congres van de Franse Bond van postzegelverenigingen, aan de jaarlijkse Italiaanse toeristenzegels, de VN-reeks Bedreigde dieren waarvan 7 september de 19e set verscheen en de Duitse permanente reeks Bloemen.

Postzegels Moderne Kunst in Oostenrijk

En wat te denken dan de reeks Moderne Kunst in Österreich. De eerste zegel in deze reeks verscheen in 1975, een van 4s. met daarop de Spiralbaum van de wereldberoemde kunstenaar Friedensreich Hundertwasser (1928-2000).

Jaarlijks wordt deze reeks uitgebreid met één zegel waaraan doorgaans een maximumkaart is ’gekoppeld’. Voorzover ik weet is er één keer geen zegel verschenen. Dat was naar aanleiding van een pausbezoek aan Oostenrijk.

In 2010 verscheen Jahresringe von Glück und Duft van Helmut Kand en de jongste kunstzegel verscheen 1 oktober, een zegel van 62c (oplage 300.000 stuks) met daarop het werk Angst van Arnulf Rainer. Met al deze reeksen kunnen mooie bijcollecties worden aangelegd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.