Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde - Postzegelblog

Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde

7

Op een veiling kocht ik een brief die op 19 juni 1864 was gestuurd naar de “Secretaris van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde” te Leiden. Over deze maatschappij zijn in 1966 postzegels uitgegeven.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, gevestigd te Leiden, werd in 1766 opgericht als een vereniging van letterkundigen, taalkundigen en historici. Haar beschermvrouwe is Koningin Beatrix.

Zij is ontstaan uit een kring van Leidse studenten en heeft als doelstelling de beoefening van de betreffende disciplines in hun onderlinge samenhang te bevorderen. Toen zij in 1966 haar 200 jarig jubileum vierde, werden hierover 3 zomerzegels over uitgegeven.

De brief

De door mij gekochte brief  werd in 1864 gestuurd aan:
“De weledelzeergeleerde Heere W.N. de Rieu,
Secretaris van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde in Leiden.
Een nader adres was kennelijk toen niet nodig. Wie was W.N. du Rieu?

Willem Nicolaas du Rieu

Willem Nicolaas du Rieu werd den 23sten October 1829 te Leiden geboren. Hij was de vijfde zoon eener bekende aanzienlijke fabrikantenfamilie. Du Rieu’s vader was van 1843 tot 1851 burgemeester van Leiden. Op den 1sten november 1861 kreeg Du Rieu het secretariaat van de Maatschappij de Nederlandse Letterkunde opgedragen. Tien jaren lang heeft hij deze betrekking waargenomen.

Nicolaas Beets

Een prominent lid van deze Maatschappij was Nicolaas Beets.


Beets is lange jaren Eerelid der Maatschappij geweest en Eerelid met eere, staat in een jaarboek. Nicolaas Beets werd in Haarlem geboren als de zoon van een apotheker en studeerde van 1833 tot 1839 theologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, waar hij in 1839 promoveerde tot doctor in de theologie. In 1840 werd Beets predikant van de Nederlands Hervormde Kerk in Heemstede.


Beets schreef proza, poëzie, en preken. Zijn bekendste werk is de Camera Obscura, dat hij onder het pseudoniem Hildebrand schreef in zijn studententijd en waarvan de eerste versie verscheen in 1839. Hij schreef dit boek in zijn studentenkamer aan de Breestraat in Leiden.

Everhardus Johannes Potgieter

Een ander lid van de Maatschappij die we in de filatelie terug vinden was Everhardus Johannes Potgieter (27 juni 1808 – 3 februari 1875).

Dit was een Nederlands letterkundige en schrijver. In de periode 1833-1836 gaf hij het blad De Muzen uit, een Nederlandsch tijdschift voor de beschaafde en letterkundige wereld. Hij deed dit samen met o.a. Reinier Bakhuizen van den Brink. (zou dit familie zijn van….?)

Boekje

Op internet zag ik een boekje over “Werken van de Maetschappy der Nederlandsche Letterkunde te Leyden”. Heeft iemand enig idee hoe ik aan dit boekje kan komen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)