Over het ontstaan van een filatelistische meerkamper - Postzegelblog

Over het ontstaan van een filatelistische meerkamper

2

De legende van de schepping van het jurylid – “Heer, Gij knutselt toch langer dan gewoonlijk aan deze figuur”, zei de engel als dienstdoende referent aan de goede God, die al sinds zes scheppingsdagen overuren deed. Daarop antwoordde de goede God: ”Heb jij het bestelformulier gezien en gelezen, wat daar allemaal aan speciale wensen vermeld wordt?

De gestalte moet tientallen bewegende onderdelen hebben, waarop men meer kan laden dan op elke andere rug. Hij moet instaat zijn om zich uren lang te bewegen in een gebukte houding, en dat zowel in een verstikkende als in een tochtige lucht. Zijn zenuwen moeten zo sterk zijn als kabels. Daarnaast heeft hij de kwaliteiten van een perfecte psychotherapeut om de bombarie van een feestelijk banket met evenveel bravoure te doorstaan als de bittere kritiek, die hem ter plaatse zou willen vernietigen. De figuur moet echter vooral twee paar ogen hebben.”

“Behoort dat dan tot het standaard model?”, vroeg de engel.

De goede God wilde zich met zijn antwoord niet binden, maar gaf toch de volgende bedenkingen mee: “Aan dit uitzonderlijk model moet men wel een speciale uitrusting toekennen. Hij moet immers als filatelistisch meerkamper ingezet worden en een echt manusje-van-alles zijn. Eén paar ogen dient voor het normale kijken; het schepsel heeft een heeft een bijkomend paar nodig om in de kortste tijd honderden kleine prentjes, zogenaamde postzegels te registreren en direct de kleinste verschillen te herkennen. Wie weet of twee paar ogen wel voldoende zijn, als men bedenkt dat het een voordeel zou zijn als deze supermannen van de filatelie ook de keerzijde van de prentjes zouden kunnen bekijken en beoordelen.”

Voor de zoveelste keer begreep de dienstdoende engel wat voor moeilijke opgave God zich weer op de hals gehaald had. Daarom trok hij hem zachtjes aan de mouw en zei: “ O Heer, ga slapen en doe morgen verder.”

“Ik kan niet stoppen, nu ik bijna mijn doel bereikt heb. Ik stel meer en meer vast dat ik bijna zover ben om een schepsel te creëren dat op mij zal gelijken, tenminste wat een aantal belangrijke gaven betreft, zoals de alwetendheid, al is het dan ook alleen maar in het bereik van de filatelie. Ik heb wel nog moeilijkheden met de almacht: hij moet toch almachtig zijn, als hij elke tentoonsteller de beoordeling wil geven die elkeen zich wenst.”

Tijdens al deze gesprekken had de goede God aan zijn schepsel gewerkt.

En zo scheen de engel gepast rond het ontstane jurylid te lopen en hem van alle kanten te bekijken. “Zal hij dat dan allemaal kunnen presteren, wat men van hem verwacht?”, vroeg de engel. Als hij met dit bezwaar gerekend, antwoorde de Heer: “Ik ben juist bezig om hem de nodige taaiheid te geven. En ik weet ook al, hoe ik het moet doen. Ik zal hem voorzien van een dik vel en zo dat zijn medemensen het helemaal niet kunnen zien.”
Zo gezegd, zo gedaan. De lieve God scheen met zijn schepsel tevreden te zijn en hij leunde behaaglijk in zijn beklede zetel achterover, om zich klaar te maken voor de komende zondagsrust. Zodra er genoeg bestellingen binnenkomen, kan de massaproductie beginnen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • J.S. op 5 december 2011 om 14:51

    Wie denkt dat juryleden conservatief en niet innovatief zijn diene zich te bedenken dat zij nog dateren uit de tijd van het Oude Testament en sedert de Schepping waarschijnlijk niet meer geëvolueerd zijn. (: …..

    De tijden van individualisering en vooropstelling van het individu en daaraan gekoppeld het fenomeen persoonlijke postzegels ligt immers nog vele duizenden jaren voor hen in het verschiet.

  • Hennepnetel op 5 december 2011 om 15:59

    Nu ook nog een opleiding tot Sinterklaas erbij om iedereen te kunnen geven wat hem/haar toekomt!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)