Jan Veth Prentbriefkaart uit 1928 - Postzegelblog

Jan Veth Prentbriefkaart uit 1928

3

In een partijtje brief- en ansichtkaarten die ik kocht op een PO&PO veiling zat o.m de hier afgebeelde prentbriefkaart. Ik had er nooit zo’n aandacht aan besteed, want de frankering op zichzelf was niet bijzonder. Toen ik echter de kaart onlangs nog eens nader bekeek viel mijn oog op de tekst onder de afbeelding van het meisje: “Jan Veth – Larensch meisje”.

De naam Jan Veth is ons allen waarschijnlijk wel bekend want hij was de ontwerper van wat is ongetwijfeld één van de mooiste serie van Nederlandse postzegels, de Koningin Wilhelminazegels (1924-1926). Het feit dat de prentbriefkaart gefrankeerd was met een zegel van 5 cent van deze serie maakte het ineens een stuk interessanter.

Bovenaan, op de achterkant van de kaart staat:
STEUNT DEN ARBEID TEN BEHOEVE VAN HET
HULP- EN BESCHERMING BEHOEVENDE KIND

En onderaan:
Uitgave Ned. Bond tot Kinderbescherming
December 1928, Derde Serie No. 3

Toen ik dat las over een “Derde Serie No. 3” dacht ik dat er dus meer van dit soort ansichtkaarten geweest moeten zijn. In Handboek Postwaarden Nederland (Hoofdstuk C9) staat dat de Bond tot Kinderbescherming prentbriefkaarten met schilderijen van Frans Hals en Jan Veth had uitgegeven. Maar hoeveel verschillende van die kaarten er waren is daar niet vermeld. Dus ging ik naar de Website van de Koninklijke Bibliotheek om te zien of hierover destijds iets in de krant(en) stond. En jawel in de NRC van 17 november 1928 stond het volgende berichtje:

M.b,v. Bate Hijlkema en Ronald de Vries ben ik in staat om afbeeldingen van de andere vijf Veth kaarten te laten zien.

De toegevoegde afdruk in kleur van de afbeelding op de getoonde prentbriefkaart doet Jan Veth eer aan. Hij was veel meer dan de ontwerper van de Koningin Wilhelmina zegels.

Er is een grote tentoonstelling gepland over Jan Veth (eind 1913 in het Dordrechts Museum) en 22 schilderijen van zijn hand zijn te zien op de ‘Geerts’ Website.

Een fraaie affiche moedigde het publiek aan deze briefkaarten aan te schaffen.

Refs:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • toon op 28 november 2011 om 09:23

    Leuk speurwerk, Hans! Kan zelfs het Handboek Postwaarden Nederland weer een aanvullingsblad maken. Chapeau!

  • Henk Blok op 10 januari 2019 om 20:23

    Goedenavond,ook ik kwam 5 kaarten tegen uit de voornoemde serie.Steun den arbeid ten behoeve van het hulp en bescherming behoevende kind.De no. serie 1-2-3 5-6. Allen puntgaaf uit December 1928.Wie weet wat de waarde evt van deze kaarten zijn.Hoor graag met een Vriendelijke Groet Henk.

  • Wil Verbeek op 11 januari 2019 om 12:07

    Het verzamelgebied van de prentbriefkaarten wordt binnen de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie uitgewerkt in een Handboek prentbriefkaarten, welke alle prentbriefkaarten vanaf het begin weergeeft tot ca. 2014, via de site http://www.kindmax.nl is daar informatie over te verkrijgen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)