Decemberzegels 2011: weer nostalgische postzegels - Postzegelblog

Decemberzegels 2011: weer nostalgische postzegels

1

Een uitnodiging om een postzegelvelletje te mogen ontwerpen, is een ideaal dat veel (foto)grafische ontwerpers begeren. Hiermee maakt men naam! Helaas is het velen niet gegund. Tijdens de kunstacademie-opleiding is het voor iedere student wel een vast opdrachtonderwerp geweest, waarmee men zich bezig heeft moeten houden.

Uit bovenstaande inleidende tekst van het 184 bladzijden tellende tijdschrift ‘Flow’ (nummer 7 – 2011) blijkt overduidelijk de opgetogen vreugde van Irene Smit en Astrid van der Hulst (creatief team van het tijdschrift Flow) ná het telefonisch gesprek met PostNL-Marktmanager Verzamelmarkt, Nadine van der Klugt, uitverkoren te zijn om niet alleen de Decemberpostzegels 2011, maar ook nog een thuisagenda te ontwerpen. Een geweldige superklus!

Eliasander uit Berlijn (Eliasander Sevenstar van Elisander Illustration) werd genomineerd passende illustraties te verzorgen voor de Decemberzegels. Ze stuurde een grote hoeveelheid illustraties (maar liefst 70 stuks), waaruit Annelinde Tempelman van Studio 100% (vaste art artdirector van Flow) de best bij het Nederlandse decembergevoel passende afbeeldingen zocht.

Postzegelafbeeldingen met gevarieerde achtergronden

1. Ook wordt deze keer (zoals vorig jaar) weer met de geëigende illustraties als brandende kerstkaars, sneeuwpop, rendier, engel, kerstboomversiering en kerk het decembergevoel opgeroepen (steeds tegen een andere achtergrond). Ook de afbeelding van een eekhoorn, hert en vogel zijn als passende onderwerpen opgevoerd vanwege het winterse gevoel dat zij oproepen. De vogel verschijnt daarbij als hoofdonderwerp, maar ook als nevenonderwerp op verschillende plekken op de postzegels.

2. Annelinde heeft zich zelf als opdracht gesteld van ieder elke Decemberzegel een apart kunstwerkje/schilderijtje te maken. Daartoe heeft ze de tien Decemberzegels van verschillende illustratieve elementen als sierlijstjes, randjes, patronen, dessins en papierachtergronden voorzien.

2a. De sierlijst rondom de inleiding van Irene en Astrid, bestaande uit vier accolades met op de hoeken vier kwart cirkels, heb ik met opzet opgevoerd. Reden ? Drie Decemberpostzegels (zegel 3, 6 en 10) bezitten dezelfde afsluitende rand rondom de illustratie. Dergelijke decoratieve sierlijsten (met herhalingen van deelelementen) bevinden zich ook rondom de panelen van deuren van vroegere meidenkasten, die vaak voorzien zijn van een geïmiteerde nervatuur. Deze antieke kasten werden destijds veelal gebruikt door een inwonende dienstmeid op boerderijen.

2b. De postzegels 1, 4, 5 en 8 bezitten alle een strakke, meer of minder brede contourrand. Op dit moment nog geen idee op welk voorwerp van vroeger dit voorkwam. Overigens werden vroeger meermalen decoratieve randen/lijsten aangebracht. Hierbij denk ik o.a. aan de antieke sierlijst van een dakveer.
2c. Een geheel andere randversiering hebben de Decemberzegels 2, en 7, namelijk een gekartelde rand van een postzegel, die steeds minder als frankeermiddel op een poststuk aanwezig is!
2d. Zegel 9 heeft geen decoratieve acoolade-sierlijst, geen strakke contourrand en ook geen perforatie. De postzegel bezit een egaal gekleurde, strak afgebakende rechthoek, waarop een afbeelding is aangebracht. Deze Decemberzegel bezit een eigentijdse uitstraling zonder tierlantijnen, die naar vroegere tijden verwijzen.

3. De klassieke kersttinten rood en goud op de Decemberzegels verhogen het decembergevoel in hoge mate.

De uitstraling van het magazine ‘Flow’

Het magazine Flow is bestemd voor ondernemende vrouwen tussen 30 en 50 jaar met een ‘druk-en hectisch-leven’. Ze zijn “moe-van-het-moeten” en ervaren veel keuze stress. Flow speelt op deze tijdgeest in, relativeert en biedt een moment van rust. Niet ‘nog-meer-moeten’, maar ‘even-mogen’ tijdens het onthaasten!
Deze doelgroep heeft oog voor authenticiteit, rust en ‘nieuwe-manieren van in-het-leven-staan’. Het tijdschrift staat boordevol met nuchtere en praktische oplossingen. Vaste thema’s in elk nummer zijn feel connected, spoil yourself, simply for your live en life mindfully. In verschillende edities is uitscheurbaar briefpapier, inpakpapier met fotografische of illustratieve prints, prentbriefkaarten, adresboekjes en andere papier-items uit vervlogen tijden opgenomen als cadeautjes voor de lezers.

Het tijdschrift promoot bovendien het schrijven van brieven en kaarten op de ouderwetse manier door eerst de brief in het klad en dan naderhand in het net te schrijven. Vervolgens de brief in een envelop stoppen, deze van een postzegel voorzien en tenslotte de brief in een brievenbus deponeren. “Dit onthaast-ritueel is toch veel aantrekkelijker dan een snel sms’je of een mailtje?”

Achtergrondgedachte van Flow én Decemberzegels 2011

De uitstraling van het nostalgisch gevoel van Flow past uitstekend bij wat PostNL dit jaar voor de Decemberzegels nastreeft. Daarbij wordt zelfs ook nog van dezelfde Flow-beeldtaal gebruik gemaakt.
“Flow wil vrouwen een blad geven dat helemaal voor hen zelf is: niet méér moeten, maar éven mogen!” Het magazine wil als een tegenhanger en/of compensator functioneren van het jachtige, opgejaagde en hectische leven van deze groep vrouwen. Het gemoedelijke van het verleden, van het landelijke en van de natuur wordt verheerlijkt én geïdealiseerd. Op dit moment wordt door efficiënte en effectieve timing van de sterk verzakelijkte samenleving en economische crisis een aanslag op het verstand gepleegd.

Er is als het ware sprake van een vlucht uit de verstandelijke werkelijkheid naar het gevoel. Waarden uit vroeger tijden worden herontdekt. Er wordt in deze turbulente wereld weer ruimte uitgetrokken voor het rustige, overzichtelijke, gezapige en bezadigde, zoals dat ná de Franse Revolutie en ná de beëindiging van keizer Napoleon in Europa ook gebeurde.
Op schildergebied ontwikkelde zich een kunststijl , die oog had voor het veilige en overzichtelijke als reactie op de roerige veranderingen van het politieke en sociale systeem. Onder invloed van Rousseau ontstaat de gevoelsmatige romantiek (1800 – 1850), die de oorspronkelijke eenvoud en ideale zuiverheid van (het landleven in) de ongerepte natuur verheerlijkte. In Nederland zijn onder invloed van de romantiek ook schilderijen gemaakt. Twee daarvan zijn met een detail op Nederlandse postzegels afgebeeld: een schilderij van Hendrik Voogd en Andreas Schelfhout.

Hendrik Voogd: Parasoldennen in een Italiaans landschap

Tussen de rijk uitgedoste personen in een bos met parasoldennen (met lange schaduwen van een laagstaande zon) bestaat een harmonieus, ideaal en vredig samengaan en samenzijn. In dit schilderij met sfeer- en stemmingvolle tegenstellingen tussen licht en donker is voor de toeschouwer ruimte en gelegenheid te vinden voor het (hoog in de romantiek gewaardeerde) gevoelsvol en raadselachtig fantaseren en wegdromen. Met name is dat heel goed mogelijk in de detailvergroting van de postzegeluitsnede.

Andreas Schelfhout (1787 – 1870): Landschap in Normandië
In 1839 schilderde Schelfhout de wijdsheid van de natuur van de verre en afgelegen (door de zon gedeeltelijk beschenen) krijtkust van Normandië. De ongerepte natuur van dit stemmingsvolle schilderij is nog niet vervuild door de opkomende industrie met rokende schoorstenen. De donkere boompartijen op de voorgrond vormen een grote tegenstelling met de pastelkleurige overgangen van de kale uitgestrektheid van het landschap, dat qua kleurstelling sterk overeenkomt met de wazige (door waterdamp gevulde atmosfeer van de) wolkenlucht.

Met de sterk tijdgebonden vormgeving van Flow wil PostNL de Decemberzegels 2011 ook laten uitstralen.

Tot slot

Door deze Decemberzegels in een bredere en ook historische context te plaatsen, hoop ik dat u tot de ontdekking komt dat deze postzegelafbeeldingen een grote en uitgebreide achtergrond bezitten en dat het niet zo maar plaatjes zijn.

Ongetwijfeld heeft ook u ontdekt dat er tussen deze Decemberzegels en die van 2010 in de zogenaamde letterbak-uitvoering (en in de hippe PiP-stijl) parallellen en overeenkomsten bestaan. Onderstaande inleiding van 23 november 2010 die ik toen heb geschreven, zou ook op de nieuwe Decemberzegels betrekking kunnen hebben:
“De begeleider van Nederlandse postzegelontwerpers, Julius Vermeulen, heeft het huidige duistere tijdsbeeld met z´n kil-zakelijke bezuinigingen en ontslagen uitstekend aangevoeld betreffende de stijl en vormgeving van de nieuwe Decemberzegels. De postzegelafbeeldingen voeren ons terug naar de goede oude tijd van weleer. Ze doen vooral een beroep op het gevoel. Met deze verheerlijking van het verleden vlucht men a.h.w. uit de hectiek en dynamiek van het heden.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HertenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Cor Lindgreen op 2 december 2011 om 14:47

    Op 22 november koop ik bij het pttloket van de Brunawinkel mijn kerstzegels.Tevens wil ik een serie bijzondere decemberzegels,Waren niet voorradig.Daar ik toch bij de Collectclub zegels ging best6ellen vermelde ik de vserious request serie op mijn orderformulier.Vadaag kreeg ik mijn bestelling bthuis bezorgd,maar niet die bijzondere december zege4ls. Telefonisch contact opgenomen met de Collectclub.Men zei mij dar de Collect club deze zegels niet meer levert,andere4 jaren wel,maar er was nu een andere postnl afdeling n, die alleen maar via http://www.persoonlijke-postzegels.nl bereikbaar is.Dit adres via google opgeroepen,maar daar werd ik niet wijzer van.Ik vind het vreemd dat dit jaar de verkrijgbaarheid van deze decemberzegel zo moeilijk, zo niet onmogelijk is.En dat nogwel voor zegels die een goed doel steunen.Mijn vraag is,hoe kom ik aan een serie?Wie het weet mag het zeggen.Bij voorbaat bedankt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)