Foutief berekend strafport? - Postzegelblog

Foutief berekend strafport?

3

Als u de bijgaande briefkaart, gestuurd van Nederland naar de V.S in 1950, bekijkt ziet u twee Amerikaanse portzegels van 2 cent en één van 10 cent, voor een totaal van 14 (U.S.) cent. Onder deze zegels is een stukje te zien van een Nederlandse 10 cent zegel. De Amerikaanse portzegels zitten losjes op de briefkaart en door ze op te beuren kon ik zien dat er nog een andere postzegel van 10 cent onder zat en verder las ik het woord “Airmail”. Totaal aan Nederlandse postzegels dus 20 cent.

Waarom moest er strafport betaald worden?

Het tarief voor een briefkaart naar de U.S in 1950 was 12 cent. Luchtpost toeslag was 30 cent, voor een total van 42 cent. Er zat voor slechts 20 cent aan port op, dus 22 cent tekort. ‘Straf’port was tweemaal het missende bedrag, dus 2 x (42-20) = 44 cent.

Volgens de regels van de U.P.U moest het strafport aangegeven worden door de letter T(ax) met daaronder het bedrag aan strafport. Dit bedrag moest worden weergegeven in frank (100 centimes per frank) valuta. Onder frank wordt verstaan de goudfrank met een gewicht van 10/31 gram van een gehalte van 0900.

De Nederlandse postbeambte moest dus de 44 cent omzetten in centimes. Dat deed hij m.b.v een omrekeningstabel. Hij kwam uit op een bedrag van 48 centimes, hetgeen te zien is onder de T. Ik probeerde dit na te gaan en m.b.v. de bibliothecaris (Paul Swierstra) van de American Society for Netherlands Philately lukte dit, maar ik kwam op een ander bedrag uit. In de Stamp Wholesaler van 1950 stond dat één dollar gelijk was aan 350 centimes en ook aan 380 Nederlandse centen.

Aangezien 380 Nederlandse centen dus gelijk was aan 350 centimes, zou 44 cent gelijk zijn aan (44/380 x 350) = 40.5 centimes (afgerond tot 41 centimes). Maar er staat 48 centimes op de briefkaart, niet 41.

Wat ging er mis?

Ik denk dat de postbeambte de ratio van Nederlandse centen en centimes verwisseld heeft. Hij berekende (44/350 x 380) = 47.8, afgerond op de 48 centimes die we zien.

Nadat de briefkaart aankwam in de AMF (Airport Mail Facility) in New York moesten deze 48 centimes weer omgerekend worden in U.S centen. We zagen al dat 350 centimes gelijkstond aan één dollar, dus 48 centimes was hetzelfde als 48/350= 13.7 cents, afgerond op 14 cent. Dit is inderdaad het bedrag aan Amerikaanse portzegels dat op/aan de briefkaart zit. Het correcte bedrag had 41/350 = 11.7 cents (afgerond op 12 cents) moeten zijn.

De ontvanger van de briefkaart heeft dus 2 cents teveel betaald; een bedrag dat de ontvanger zich wel kon veroorloven. Dit is de interpretatie die ik er aangeef, andere suggesties zijn van harte welkom. (hkremer(at)usa.net).

Refs:

  • Drs. L. Goldhoorn, “Van een halve cent tot één gulden vijf en zeventig. Een overzicht van de Nederlands portzegels” PO&PO, 1979
  • Handboek Postwaarden Nederland (Table I-60), Joh. Enschede, Ongoing Publication
  • Stamp Wholesaler, December 25, 1950

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)