Flow maakt Decemberzegels 2011 - Postzegelblog

Flow maakt Decemberzegels 2011

16

Elk jaar maakt PostNL nieuwe Decemberpostzegels, die het versturen van een kaartje nóg mooier maken. Deze postzegels hebben een voordelig tarief van € 0,36 per stuk. Dit jaar zijn de Decemberpostzegels op verzoek van PostNL gemaakt door de makers van Flow, een tijdschrift van Sanoma Media. Ook de Thuisagenda, die kopers van drie postzegelvellen cadeau krijgen, en de Persoonlijke Decemberzegels is door Flow ontworpen.

Elk velletje Decemberzegels telt 2 x 10 verschillende zegels met 10 verschillende illustraties. Al deze illustraties hebben direct of indirect een relatie met de feestelijkheden in de laatste maand van het jaar. Daartoe behoren klassieke onderwerpen als een brandende kerstkaars, een sneeuwpop, rendier, engel, kerstboomversiering en kerk. Maar ook zijn er illustraties van dieren die een meer algemeen warm en vriendelijk en winters gevoel oproepen, zoals een eekhoorn en een hert.

Vogels keren op verschillende plekken op het velletje terug, als hoofdonderwerp op een zegel of als detail in andere zegels. Elke illustratie is tegen een andere achtergrond afgebeeld, met verschillende patronen, dessins en sierlijstjes. Bij het kleurgebruik overheersen de klassieke kersttinten rood en goud. De gebruikte fonts voor de typografische elementen op elke zegel zijn gelijk aan de lettertypes die in het tijdschrift Flow worden toegepast: de Kursivschrift Stehend (schreef) en de Neue Helvetica (schreefloos).

Flow is een tijdschrift voor vrouwen die op zoek zijn naar authenticiteit, rust en nieuwe manieren van in het leven staan. Flow is positief en staat vol nuchtere en praktische oplossingen voor vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een druk (maar leuk!) leven. Vaste thema’s in elk nummer zijn: feel connected, spoil yourself, simplify your life, live mindfully.

“De uitstraling van Flow past bij wat PostNL dit jaar voor de Decemberzegels wilde”, aldus Irene Smit. Irene vormt in het dagelijks leven samen met Astrid van der Hulst het creatief team van het tijdschrift Flow. “We wilden graag zegels maken met een nostalgisch gevoel. Daarvoor hebben we dezelfde beeldtaal gekozen die we voor Flow gebruiken. We combineren daarin een frisse lay-out met retro-invloeden. Ook onze liefde voor papier zie je in zowel het tijdschrift als de zegels terug, met name het papier van vroeger zoals gebruikt in oude notitieblokjes, adres- en schoolboekjes. Het vertrekpunt voor het ontwerp was het onschuldige kerstgevoel uit onze jeugd. Het samenzijn, de familie, het mandarijntje na de nachtmis – dat soort emoties.”

“Flow is een blad waar je blij van wordt”, zegt Irene. “Dat gevoel keert ook in de Decemberzegels terug. Bijvoorbeeld door het afbeelden van vogels, maar ook van een eekhoorn. Dieren die geen rechtstreekse band met kerst hebben, maar wel heel duidelijk met het gevoel dat in onze ogen nu eenmaal met de decembermaand te maken heeft. Kerstkaarten sturen vinden we een mooi ritueel dat goed bij Flow past. Al vanaf het eerste nummer promoten we in ons magazine het schrijven van brieven en kaarten. Regelmatig stoppen we dan ook uitscheurbare kaarten en briefpapier in onze nummers, als cadeautjes voor de lezer. We roepen graag lezers op terug te denken aan dat gevoel van vroeger: hoe mooi het is een brief of kaart te schrijven. Soms eerst in klad, dan in net, in een envelop stoppen, postzegel erop, naar de brievenbus lopen. Dat ritueel is toch veel mooier dan een snel sms’je of mailtje?”

Bij de totstandkoming van de Decemberzegels werkte Irene nauw samen met Annelinde Tempelman (Studio 100%) en Elisandra. Annelinde is de vaste artdirector van Flow en Elisandra is een illustrator die met haar werk het Flow-gevoel precies weet te treffen. Voor de illustraties voor de Decemberzegels liet Elisandra zich inspireren door haar jeugd en haar voorliefde voor folklore uit verschillende landen. Zij maakte grote vellen vol met illustraties, in totaal ruim 70 stuks. Daaruit maakte artdirector Annelinde een selectie waarmee ze aan de slag ging.

Met het uiteindelijke resultaat is Annelinde dik tevreden. “Uit de grote hoeveelheid illustraties van Elisandra hebben we juist die gekozen die het beste passen bij het Hollandse decembergevoel. Vervolgens heb ik mezelf als opdracht gesteld om van elke zegel een apart kunstwerkje te maken. Tafereeltjes waarin met allerlei speciaal gemaakte illustratieve elementen – lijstjes, randjes

, patronen, dessins en papierachtergronden – een sterke gelaagdheid is ontstaan. Het zijn allemaal aparte kleine schilderijtjes geworden, die we weer tot één geheel op het velletje hebben samengebracht. Het was af en toe flink puzzelen en passen en meten, maar dat is ook dankzij de prima samenwerking met alle betrokkenen uitstekend gelukt!”

Over de makers

Het ontwerpteam dat verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de Decemberzegels 2011, bestaat uit Flow-hoofdredacteur Irene Smit, artdirector Annelinde Tempelman (Studio 100%) en illustrator Elisandra. Irene Smit studeerde aan de Academie voor Boekhandel en Uitgeverij in Amsterdam en werkte vervolgens onder meer voor Mooie Woorden in Haarlem en als chef Lifestyle & Beauty en chef Reportage voor het blad Marie Claire. In 2008 zette zij samen met Astrid van der Hulst voor uitgeve

rij Sanoma Media het magazine Flow op. Beiden vormen nog steeds het creatieve team achter dit succesvolle blad, gericht op de drukbezette vrouw van 30-50 jaar.

Annelinde Tempelman studeerde Modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst in Kampen en richtte in 2001, samen met Frederike Evenblij, Studio 100% op, waar een team enthousiaste ontwerpers aan uiteenlopende vormgevingsopdrachten werkt. Annelinde is als vaste artdirector aan Flow verbonden. Elisandra is een illustrator en schilder uit Berlijn. Haar werk kenmerkt zich door aspecten als glamour, fantasie, speelsheid, mode, lifestyle en sprookjes. Zij past uiteenlopende technieken toe, variërend van vector graphics tot klassieke tekeningen en schilderijen.

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de reguliere verkooppunten, de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald geldig gedurende de kerstperiode (deze varieert jaarlijks van eind november t/m begin januari). Dit jaar is het Decembertarief geldig van 22 november 2011 t/m 6 januari 2012.

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op de Decemberzegels staat het woord December voor post van 0 tot 50 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens Decemberzegels

Zegelformaat : 25,3 x 20,8 mm
Tanding : slitvorm
Papier : normaal met fosfor opdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : offset
Oplaag : 10.678.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Soort zegels : velletje met 20 decemberzegels

Artikelnummer
Standaardvel : 311661
Set van 3 : 311662
Albert Heijn : 311663
Kruitvat/Trekpleister : 311664

Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan, zwart en goud

Technische gegevens Persoonlijke Decemberzegels

Zegelformaat : 40 x 30 mm
Tanding : slitvorm
Papier : normaal met fosfor opdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : offset
Oplaag : 258.000 postzegels
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (16) Schrijf een reactie

 • JHA op 18 november 2011 om 09:41

  Als ik het goed heb geïnterpreteerd is de persoonlijke Decemberposzegels uitgevoerd als een rolzegel.

 • stampy46 op 19 november 2011 om 21:53

  @JHA,
  Volges mij alleen bij 100 stuks mogelijk, anders “gewoon” 10 op 1 velletje…

 • stampy46 op 19 november 2011 om 21:58

  Binnenlandse brief tot 50 gram is normaal € 0,92
  Tarief Europa is normaal (tot 20 gram) € 0,79
  Conclusie: een brief-kaart binnen Europa met een decemberzegel is voldoende gefrankeerd in de tijdsperiode dat deze decemberzegels geldig zijn. ??

 • JHA op 20 november 2011 om 01:49

  @#stamp46
  Klopt. In een rooletje van 100 zegels, of in een presentatiemapje met vier zwgels.

 • aadb op 20 november 2011 om 12:29

  stampy46 nee niet geldig de zegels zijn met de korting die men krijgt bedoeld voor binnenlands gebruik tot 50 gr .Je kan ze wel gebuiken voor het buitenland maar dan is de waarde 0,36 en dat blijft ook in het nieuwe jaar zo . . Binnenkort verkoop ik de zegels los van de rol voor o,45 of in stroken van 5-6-10 enz .De collect gaan deze zegels niet los verkopen en zeker niet in stroken van ?

 • JHA op 20 november 2011 om 17:12

  @AadB
  1 rol Decemberzegels kost euro 40,32 bij POstNL

 • aadb op 20 november 2011 om 21:01

  JHA@ wat wil je daar mee zeggen ik lever rollen kompleet voor 37 euro dus de collect is veel te duur (lol
  maar ik verkoop ook stroken die zij niet leveren en daar pak ik de dikke winst .En dat is mooi voor de rolzegel verzamelaar zover deze er nog zijn !

 • stampy46 op 20 november 2011 om 22:06

  @JHA
  rol zegels (100) zijn zelfklevend en
  vel zegels (10) zijn gegomd.
  Aldus de bestelinformatie van PostNL.

  Wacht het af, heb er geen 100 besteld dus, gom…

 • JHA op 20 november 2011 om 22:59

  @Aad B
  Wat levert P:ostNL dan niet? Ik krijg precies wat ik heb besteld.
  @stampy46
  Ded keuze zelfklvend of gom maak je al bij de betelling, dus ik snap deze opmerking niet.

 • aadb op 20 november 2011 om 23:16

  JHA@dat is mooi dan ,ik koop een rol en lever aan de klant stroken met de hoeveelheid die hij wil .Stroken van 5 en meer zijn bij de collect niet te bestellen ,alleen uitgestanste in mapjes of in abonnement maar alleen los .Is het anders dan lees ik dat graag .

 • JHA op 21 november 2011 om 09:26

  @AadB
  Stroken van vijf en overigens ook rollen van 100 xtuks zijn inderdaad niet bij de Collect Club verkrijgbaar. Deze worden geleverd door Kon. Post NL Personlijke PLOstzegels.

 • Huub op 25 november 2011 om 12:52

  Zijn er nu wel of niet velletjes (gegomd of zelfklevend) van de persoonlijke dezemberzegels te koop???

 • Lia Vieveen op 25 november 2011 om 13:18

  @Huub, ja er zijn van de persoonlijke Decemberzegels velletjes van 10 gegomd te koop en rolletjes van 100 zelfklevend. Beide soorten kan je vinden bij http://www.persoonlijkepostzegel.nl

 • Gerko op 25 november 2011 om 13:19

  @Huub: Volgens mij alleen als je ze zelf “invult”. De door PostNL ingevulde zegels zijn voor zover ik kan nagaan alleen te koop in een mapje (met 4 zegels). Allemaal vrij onduidelijk….

 • JHA op 25 november 2011 om 14:09

  De gegomde velletjes van tien Decemberzegels 2011 zijn voorzien van het TNT Post logo. PostNL heeft het nog niet voor elkaar gekregen om het PostNL logo op de velletjes af te drukken.
  Tvens staat de tekst van de geldigheiduur van de Decemberzegels niet op de velletjes afgredrukt.
  Opmerkelijk!

 • JHA op 29 november 2011 om 11:32

  De zelfklevende Persoonlijke Decemberzegels zijn uitgegeven in een doosje met de tekst Persoonlijke Postzegel, 100x op rol en Post NL logo op de bovenste dekselflap.
  Het doosje in niet voorzien van produktiecode of artikelnummer.
  De zegel heeft dezelfde tanding als de doorgestanste versie in de mapjes.
  De zegels hebben aan de achterzijde geen nummer. Op onregelmatige plaatsen is het bestelnummer vermeld aan de voorzijde tussen twee zegels.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)