120 postkastelen in 'postkantoren-gotiek' van architect C.H. Peters - Postzegelblog

120 postkastelen in ‘postkantoren-gotiek’ van architect C.H. Peters

2

Op donderdag 27 oktober 2011 sloot het allerlaatste postkantoor van Nederland haar deuren én loketten aan het Neude in Utrecht (een subliem voorbeeld van de bouwstijl van de Amsterdamse School; architect Jo Crouwel). Filiaalmanager Bert van der Dussen (na het sluiten van de rolluiken om 18.00 uur) zei aldus de Telegraaf van 27 oktober: “Ik heb om mijn 12 ondergeschikten een hart onder de riem te steken, hen getrakteerd op koffie met cake, zoals bij een begrafenis. Al sinds 1924 kon men hier postzegels kopen en brieven op de bus doen.”

In maart 2008 maakte ons nationaal postbedrijf de sluiting van al haar 277 zelfstandige (en enorm grote en monumentale) postkantoren bekend. In plaats daarvoor zijn er postagentschappen in winkels gekomen (rookartikelenwinkels, boekwinkels [Bruna], en supermarkten). Voor elk verdwenen postkantoor komen gemiddeld 2,5 verkooppunten terug (2400 postagentschappen of postbalies).

Eind 19e eeuw was de opkomst van de post door de invoering van de Postwet in 1870 én de industrialisering bestond er een grote behoefte aan post- en telegraafkantoren. Rijksbouwmeesters pakten groot uit. Postkantoren, waarbij vaak een trap moest worden beklommen, moesten net als banken allure hebben en uitstralen. De ‘postkastelen’ werden zwaar naar binnen gekeerde gebouwen, precies het tegenovergestelde van de huidige moderne winkels.

Van de 277 postkantoren zijn er maar liefst 120 door Cornelis Hendrik Peters (1847 – 1932; als rijksbouwwkundige en rijksbouwmeester) ontworpen. C.H. Peters wordt door kenners als een van de meest gezichtsbepalende architecten van Nederland gezien. Ze zijn in de voor Peters kenmerkende ‘postkantorengotiek’ opgetrokken. Rode baksteen doorschoten met horizontale banen (speklagen) natuursteen in combinatie met sigmentbogen, boven kruisvensters, spitsboogfriezen en klimmende blindvensters.

Naast de muziekkoepel staat er ook een maquette ‘Made to last forever, woonhuis Cuypers’ van Ingeborg Meuldijks rechts van de kerk op het velletje van Mooi NL – Roermond (nvph 2362). Het is een free-style-reconstructie van het voormalig woonhuis van de architect in Roermond. Het geeft een beeld van het woonhuis met werkplaatsen van Cuypers. Tevens staat nog een muziekkoepel van de neo-gotische architect Cuypers op het velletje.

Onder invloed van de beroemde neo-gotische architect P.J.H. Cuypers (1827 – 1921; bouwmeester van het Rijksmuseum, Centraal Station in Amsterdam en heel veel Rooms Katholieke kerken) koos Peters voor de nieuwe nationale bouwstijl met neo-renaissance elementen, waaraan hij (als Groninger van geboorte) fragmenten uit de 13e eeuwse Groningse verticaal gerichte ‘romano-gotiek’ toevoegde met nissen versierde topgevels.


Onder zijn leiding werden er postkantoren o.a. gebouwd in: Amsterdam, Arnhem, Baarn, Breda, Coevorden, Deventer, Edam, Emmen, Groningen, Haarlem, Harlingen, Kampen, Leeuwarden, Meppel, Nijmegen, Oude Pekela, Rhenen, Rotterdam, Schellingwoude, Veendam, Velp, Weesp, Winschoten, Zevenaar, Zuidhorn, Zwolle.

Of er ook postkantoren van bouwmeester Peters op Nederlandse postzegels (bijvoorbeeld op Mooi NL-postzegels) zijn afgebeeld, heb ik door tijdgebrek niet onderzocht. Wellicht dat reflectanten dat kunnen/willen doen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • bate hylkema op 3 november 2011 om 07:58

   In het artikel staan foto’s van de hoofdpostkantoren van Amsterdam, Arnhem en Leeuwarden.

  • Jan van Rozenburg op 3 november 2011 om 22:14

   In Rotterdam-Kralingen is donderdag 27 oktober 2011 ook het allerlaatste postkantoor aan de Avenue Concordia gesloten. Weliswaar niet zo’n mooi postkantoor als aan het Neude te Utrecht, maar toch. Alleen is aan die sluiting in Rotterdam-Kralingen, helaas heel weinig ruchtbaarheid gegeven!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)