NVPH-catalogus 2012: prijzen maken pas op de plaats - Postzegelblog

NVPH-catalogus 2012: prijzen maken pas op de plaats

27

Met het verschijnen van de 71e editie van de NVPH Speciale catalogus 2012 op 14 september (€ 29,90) is in de prijzen van Nederland en overzeese rijksdelen bijna een totale stabiliteit ingetreden. In vergelijking met de 70e editie (2011) is er in de noteringen nauwelijks nog beweging. Alleen voor top- en klassiek materiaal is de markt sterk.

Dat komt omdat de vraag voor deze stukken veelal groter is dan het aanbod waardoor ze op veilingen regelmatig prijzen opbrengen die flink boven de cataloguswaarde liggen.

Maar in de noteringen voor de zegels, die met name na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven, zit totaal geen beweging meer. Zelfs geen eurocent. Oorzaak: het aanbod is veel groter dan de vraag waardoor zegels met de regelmaat van de klok onder de cataloguswaarde worden verkocht. Zelfs de ooit zo populaire doorlopers (zoals Natuur en milieu, koeien, de gymnastiek- en atletiekzegel) hebben de bodem wel bereikt.

Pas vanaf  2008 komt er enige beweging, maar dan ook nog mondjesmaat: bij voorbeeld Sterrenbeelden van 9,60 naar 10,80, Paddenstoelen van 8,00 naar 9,00 en 100 jaar luchtvaart van 8,00 naar 10,00.

Ook van de Prestigeboekjes valt er maar één in de prijzen, Grenzeloos Nederland ging van 20,00 naar 25,00. En wat de fdc’s betreft, die zijn op een kleiner formaat gedrukt, van 10 naar 14 afbeeldingen op een bladzijde. De Cataloguscommissie zegt dat ze zo meer bijzonderheden kunnen geven. Ik ben echter van mening dat de afbeeldingen een stuk onduidelijker zijn geworden.

Bijzonderheden NVPH-catalogus 2012

Enkele bijzonderheden: van postzegeljournalist Cees Janssen is deze keer een eenmalig hoofdstuk langebalkstempels Nederland met Arabische maandcijfers opgenomen; het hoofdstuk postzegelboekjes is vanaf 1964 is geheel herzien en uitgebreid; weer enkele nieuwe plaatfouten; het hoofdstuk Nederlandse Antillen is vorig jaar 1 september na 2048 zegels afgesloten; en de eerste noteringen van Curacao en Sint Maarten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.