Het vuurgevecht bij de O.K. Corral - Postzegelblog

Het vuurgevecht bij de O.K. Corral

0

Het Vuurgevecht bij de O.K. Corral is een legendarische gebeurtenis uit de Amerikaanse geschiedenis. De bekendste naam daarbij is die van Wyatt Earp. Maar wat was de aanleiding van dit vuurgevecht en hoe liep het af?

O.K. Corral

Het was een vuurgevecht dat plaatsvond op 26 oktober 1881 in het stadje Tombstone in Arizona, nabij de O.K. Corral (een corral was een soort stal die verhuurd kon worden, waar cowboys hun paard konden verzorgen of laten verzorgen, of waar ook wel kleine kuddes vee ondergebracht werden).
Het vuurgevecht ging tussen twee groepen mannen, aan de ene zijde Wyatt Earp, zijn broers Morgan en Virgil en Doc Holliday, en aan de andere zijde Frank McLaury, Tom McLaury, Billy Clanton, Ike Clanton en Billy Claiborne. De laatstgenoemde groep werd de cowboys genoemd, maar volgens Earp en zijn medestanders waren het niets meer of minder dan veedieven en moordenaars.


In het gevecht, dat niet langer duurde dan ongeveer 30 seconden, werden Frank McLaury, Tom McLaury en Billy Clanton gedood. Ike Clanton en Billy Claiborne overleefden zonder verwondingen, maar werden wel gearresteerd. De aanleiding voor het gevecht was de beroving van een postkoets op 15 maart van hetzelfde jaar, waarbij twee doden vielen en waarvan Earp beweerde dat McLaury en zijn maten de daders waren.

Aanleiding

Er zijn diverse lezingen over het verloop van en de aanleiding voor het gevecht. Sommigen beweren dat het een correcte poging van de politie was om een stel veedieven te arresteren. Virgil Earp was sheriff in Tombstone. Hij droeg zijn sheriff-ster, maar desondanks begonnen de cowboys te schieten.

Anderen beweren dat het een regelrechte afrekening was tussen twee rivaliserende bendes (de Earp-clan had niet bij iedereen een even frisse naam), waarbij de cowboys zich wilden overgeven maar desalniettemin in koelen bloede werden afgeslacht. Zelfs de verklaringen van ooggetuigen waren niet eensluidend. Hierdoor zal de precieze toedracht waarschijnlijk altijd vaag blijven.

Film

Het vuurgevecht is ook verfilmd, en hierbij speelde Burt Lancaster de rol van Wyatt Earp.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)