Dag van de Postzegel: eerste vel voor Postex-grondlegger Bert van Teylingen - Postzegelblog

Dag van de Postzegel: eerste vel voor Postex-grondlegger Bert van Teylingen

6

Vandaag op Postex overhandigde Ard Korporaal van PostNL het eerste vel ‘Dag van de Postzegel’ aan Bert van Teylingen. Een mooie geste voor de grondlegger van Postex en tevens erevoorzitter van de NVPV. Vandaag is niet alleen de eerste dag van Postex 2011, maar ook nog eens de Dag van de Postzegel. Dit jaarlijks terugkerende internationale evenement wordt in Nederland door filatelisten gevierd met onder meer ruilbeurzen, tentoonstellingen en andere bijzondere bijeenkomsten.

PostNL besteedt dit jaar aandacht aan de Dag van de Postzegel door de emissie van een velletje met tien gelijke postzegels, gewijd aan de Wilhelminapostzegels 1947-1948.

Naast het postzegelvel verschijnt er ook een postzegelmapje een prestigeboekje en een eerstedagenvelop. Het prestigeboekje maakt deel uit van de reeks waarmee PostNL aandacht besteedt aan de geschiedenis van de permanente postzegels. Het eerste deel van deze reeks kwam uit in 2009.

Ontwerp

Op de postzegel is de beeltenis van koningin Wilhelmina te zien. De afbeelding is een voorontwerp van de serie Wilhelminapostzegels die in 1947-1948 is uitgegeven.

De typografie van deze postzegel is van de hand van grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag.

Het postzegelvelletje is verder bijzonder omdat bij het drukproces gebruik is gemaakt van Iriodin, een speciale inkt op basis van mica en metaaloxiden. Het gebruik van deze inkt voor de achtergrondkleur van de postzegel heeft een opvallend plastisch effect, waardoor de afbeelding van koningin Wilhelmina een bijzonder reliëf krijgt.

Achtergrond

De introductie van de nieuwe serie frankeerzegels 1947-1948 is niet los te zien van de geest van vernieuwing en de wederopbouw na mei 1945. In oktober van dat jaar werd al overleg gevoerd door de toenmalige PTT over een nieuwe serie frankeerzegels. Daarop moest een afbeelding komen van de koningin ‘die meer in overeenstemming is met haar tegenwoordige leeftijd dan het ontwerp van W. van Konijnenburg’.

De opdracht voor het vervaardigen van het ontwerp van de postzegels vanaf de waarde van 5 cent werd gegund aan de graficus en ontwerper Sem Hartz (1912-1995). Omdat de koningin niet wilde poseren voor een nieuw ontwerp, maakte Hartz een gipsmodel aan de hand van een bronzen portretreliëf van de Haagse kunstenaar Willy Fleur. Een foto van dit gipsmodel werd vervolgens als basis voor de nieuwe serie postzegels gebruikt.

De postzegels werden bijzonder positief ontvangen. Volgens de heer A.M. Benders, een toonaangevende filatelist uit die tijd, deden de zegels denken aan de eerste Victoriazegels van Groot-Brittannië. De zegels waren geldig voor de frankering tot en met 31 augustus 1951.

Ontwerper

Voor de typografie van deze postzegel maakte Bart de Haas gebruik van een zelf ontworpen matrixletter. “Ik wilde geen decoratieve elementen toevoegen omdat die alleen maar afleiden van de kern van de postzegel.”

Bart de Haas studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte achtereenvolgens voor Studio Tint (Den Haag), BRS Premsela Vonk (Amsterdam) en Proforma (Rotterdam) tot hij zich in 1993 als zelfstandig grafisch en typografisch ontwerper vestigde. Zijn werkveld is breed: van affiches, brochures, magazines en visuele identiteiten tot boektypografie en een enkel letterfont.

Voor TNT Post maakte hij in 2010 de postzegels Lang leve het bos! ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging. Dit postzegelvel won begin 2011 op overtuigende wijze de postzegelverkiezing van 2010.

Verkoop en geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.postnl.nl . De geldigheidstermijn is onbepaald.

Waarde

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens

Artikelnummer: 311461
Zegelformaat: 30 x 40 mm
Velmaat: 121,8 x 170 mm
Tanding: 13 : 13 ¼
Papier: normaal met fosfor opdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Oplaag: 147.000 velletjes
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Soort zegels: velletje met tien gelijke bijzondere postzegels
Drukkleuren postzegel: zwart, purper, lichtpaars en iriodin (transparant)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • aadb op 14 oktober 2011 om 13:58

  Lia ff veranderen geen nvph maar die andere club
  gr aad

 • stampy46 op 14 oktober 2011 om 22:08

  Lijkt wel een kaderzegel voor nieuwe persoonlijke zegels?

 • Jos van den Bosch op 14 oktober 2011 om 22:42

  Inderdaad, zou een mooi ontwerp voor een nieuwe pp kunnen zijn. Zijn we in ieder geval van die stomme streepjes af, waarvan iedere buitenlander zich afvraagt wat mot dat daar? Hebben ze in Nederland niets beters te laten zien als stomme streepjes. Nu is 2 x Nederland ook weer wat overdreven maar allè, het is beter.
  Mooie zegel overigens, had veertig jaar eerder uitgegeven moeten worden.

 • Albert Haan op 17 oktober 2011 om 00:49

  Dit zijn de kaders van de nieuwe PP.

  Maar hoe reageert de inkt op de komende 50 jaar in de album door al die mica en metaaloxiden?

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 17 oktober 2011 om 08:53

  @Albert, dit is niet het nieuwe kader. Dit kader wordt slechts eenmalig met deze postzegel uitgegeven en niet doorgevoerd in de applicatie voor Persoonlijke Postzegels

 • reintjedevos op 17 oktober 2011 om 09:59

  Lia,

  zou echt veel beter zijn! Ook al met 2x Nederland in tegenstelling tot later Nederland Europa en Nedelrand Wereld…

  Albert, dat iriodin zit al in de laatste Beatrix versies!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)