Het Verenigd Koninkrijk van A tot en met Z - Postzegelblog

Het Verenigd Koninkrijk van A tot en met Z

1

Vandaag, 13 oktober 2011, komt Royal Mail met het eerste deel van een tweeluik zegels waarop bekende Britse plekjes te zien zijn. “UK – A to Z” heet de serie en in deel 1 komen de letters A tot en met L aan de beurt. In april 2012 volgt het tweede deel, M tot en met Z. Dat wordt dan een uitgifte van 14 zegels, hetgeen een nieuw record zal worden.


Royal Mail heeft al eens vaker een rondje door het land gedaan, maar de vorige poging werd destijd (2003-2006) niet zo erg positief ontvangen. Het voordeel van deze nieuwe serie is dat het een fris geheel is, waarop duidelijk te zien is waar het om gaat. Zeker met de influx aan mensen vanwege de Olympische Spelen is de verwachting dat dit populaire zegels zullen worden.


Op de zegels is het volgende te zien:

 • Angel of the North. Het machtig grote beeld langs de M1, symbool van het noordoosten van Engeland.
 • Blackpool Tower. Gebouwd in 1894 met de Eiffeltoren als voorbeeld. Nog niet half zo hoog maar minstens zo bekend en geliefd in eigen land.
 • Carrick-a-Rede. De hangbrug van touw in Noord-Ierland is zo eng dat veel toeristen, als ze eenmaal heen gelopen zijn naar het eilandje dat de brug met het vasteland verbindt, ze niet meer terug durven en met bootjes gered moeten worden!

 • Downing Street. Nr. 10 is een van de beroemdste voordeuren ter wereld. Al menig Prime Minister heeft hier zijn/haar intrek genomen, al was het gebouw vroeger zo impopulair dat men zelfs ooit op het punt stond de hele boel af te breken!
 • Edinburgh Castle. Het beroemdste kasteel van Schotland op een vulkanische rots gebouwd. Verblijfplaats van het Schotse koningshuis tot dit een unie met Engelsen aanging in 1603.
 • Forth Railway Bridge. Deze imposante brug in Schotland werd in zeven jaar gebouwd door 4000 arbeiders, waarvan er 57 overleden tijdens het werk. In 1890 was de brug klaar en moest meteen aan reparatiewerk begonnen worden. Dat proces gaat nog steeds door want is men eenmaal klaar met het aanbrengen van het nieuwe likje verf, dan kan weer van voren af aan begonnen worden.
 • Glastonbury Tor. De plek die door romantici wordt aangehaald als het Avalon uit de mythen van Koning Arthur. Tegenwoordig meer bekend om de modderige popconcerten.
 • Harlech Castle. Een bekende in de Britse filatelie en een uitmuntend voorbeeld van de vele imposante kastelen langs de kust van Wales.
 • Ironbridge. De allereerste gietijzeren boogbrug ter wereld is ook al een bekende in de Britse postzegelcatalogus. Een mooi symbool voor de opkomst van het industriële tijdperk.
 • Jodrell Bank. De op twee na grootste stuurbare radiotelescoop ter wereld, gebouwd in 1957. Is al meerdere malen op Britse zegels verschenen.
 • Kursaal. De Britse variant op het Kurhaus van Scheveningen. Het gebouw in Southend-on-Sea stond bekend om het circus dat er optrad (met de allereerste vrouwelijke leeuwentemmer!), maar wordt nu meer bewonderd vanwege de architectuur.
 • Lindisfarne Priory. Het klooster waar de beroemde, prachtig geïllustreerde “Lindisfarne Gospels” geschreven werden, die nu in de British Library in Londen te bewonderen zijn.


De zegels zijn ontworpen door Robert Maude en Sarah Davies, en gedrukt in offset door Cartor in vellen waarbij de hele serie in strippen van zes gedrukt is.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)