Wie was Terry Fox? - Postzegelblog

Wie was Terry Fox?

1

De meeste lezers van dit postzegelblog weten wel dat ik een fervent lid ben van Postcrossing. Bij deze hobby sturen mensen ansichtkaarten naar onbekenden en ontvangen zelf ook ansichtkaarten van onbekenden van ergens op de wereld. Reuze spannend. Inmiddels ben ik aan mijn 500e kaart gekomen. De variëteit van de ontvangen afbeeldingen is enorm en interessant. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar toeristische kaarten (stadsgezichten, vuurtorens, bruggen, kastelen en monumenten) ontvang ik ook kaarten met dieren, cartoons, retro, zelfgemaakt en ongedefinieerd.


Soms tref ik een kaart die tot nadenken stemt. En daarvan wil ik hier graag een voorbeeld geven.
Onderstaande kaart is afkomstig van Canada en toont een foto van het “Terry Fox Memorial” in Thunder Bay, Ontaria, Canada.

Terry Fox (1958-1981) was een Canadese liefdadigheidswerker die veel aan sport deed. Op 18-jarige leeftijd werd door zijn arts bij hem botkanker ontdekt. En dat resulteerde in een amputatie van zijn rechter been. In het ziekenhuis bedacht hij een actie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek om vooral kinderen en jonge mensen te helpen.

Zijn plan was om elke dag een marathon te lopen dwars door Canada (van west naar oost) om sponsors te zoeken. Zijn actie kreeg al snel de naam “Marathon of Hope”.
Op 1 september 1980, na 143 dagen met zijn kunstbeen gelopen te hebben, na een afstand van 5373 kilometer, moest hij zijn actie staken.  Zijn longen waren inmiddels aangetast en hij had geen energie meer om te lopen. Dat was in Thunder Bay. Tot dat moment was er al 24 miljoen dollar bijeengebracht. Op 28 juni 1981 stierf Terry Fox op 22-jarige leeftijd.

Ter ere van deze Canadese held werd in Thunder Bay het hierboven getoonde monument opgericht.
In diverse landen wordt nog steeds geld ingezameld voor kankeronderzoek door het organiseren van wat dan een “Terry Fox Run” heet.  De laatste run in Nederland was afgelopen 5 oktober in Den Haag.

Bovenstaande kaart was door de verzendster (Thanks Julie!) gefrankeerd met een zorgvuldig uitgezochte collectie van oudere Canadese postzegels.

Ik loop ze apart even met U door.

Klein zelfklevend zegeltje, emissie 2001,  uit de langlopende permanente serie “de Canadese vlag”. Hier is de vlag afgebeeld voor het hoofdpostkantoor in Ottawa.

Op deze postzegel uit 2001 wordt de eerste postzegel van Canada afgebeeld, “de bever”, uit 1851, een ongetande zegel van 3 pence.

De 5-cent postzegel is uitgegeven ter herdenking van 100 jaar Canadese Confederatie (1867-1967).

Deze postzegel van 45 cent kan men onderbrengen in de categorie “postzegel op postzegel”. Emissie van 1998.
Naast het hoofd van postdirecteur William Mulock is de eerste kerstzegel ter wereld te zien.
Het ontstaan van die postzegel is al eerder op dit Postzegelblog beschreven door medeblogger Jacqueline van der Pas.

Tot slot de zeer toepasselijke zegel met een afbeelding van Terry Fox. Emissie “Marathon of Hope”, emissiedatum 13 april 1982.

Verder is nog te vermelden dat de postzegels zijn afgestempeld met een “gelegenheidsstempel” met de tekst: “Commercial Service Centre / Centre de Client Commerciaux / Thunder Bay ON, P7B 5XO”.

Ik beëindig dit artikel met de gevleugelde woorden van Terry Fox:

“Dreams are made if people only try
I believe in miracles….
I have to….
Because somewhere the hurting must stop.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • Ed op 12 oktober 2011 om 19:26

   Toon, dank voor deze mooie bijdrage. Ik had deze postzegel vroeger ook en wist vaag waar het van was. Ben direct het uitgebreide verhaal van Terry Fox op Wikipedia gaan nalezen.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)