Zilveren postzegels: Zeehelden in zilver of met eigen afbeelding! - Postzegelblog

Zilveren postzegels: Zeehelden in zilver of met eigen afbeelding!

6

In 2001 werd bij het afscheid van de gulden de eerste zilveren postzegel, de Zilveren Verrassingszegel, in Nederland uitgebracht. Nu, exact tien jaar later, komt PostNL met de eerste Zilveren Persoonlijke Postzegel, bestemd voor aangetekende postzendingen. Ter introductie van dit nieuwe product heeft PostNL voor verzamelaars en andere belangstellenden een speciale uitgifte van de Zilveren Persoonlijke Postzegel gemaakt. De postzegel bevat een afbeelding van de 17e-eeuwse zeeheld Piet Hein, bekend van de verovering van de Zilvervloot. Dit is de eerste uitgifte uit de serie “Zeehelden in zilver”.

Tegelijk met de uitgifte van deze Zilveren Persoonlijke Postzegel op 10 oktober 2011 zal het ook mogelijk zijn om zelf Zilveren Persoonlijke Postzegels te maken met een eigen (gekleurde) afbeelding. Deze postzegels zijn te maken via www.zilverenpostzegel.nl en kosten € 34,95 per stuk inclusief een prachtige cadeauverpakking.

Voor de Zilveren Persoonlijke Postzegel is een nieuw kader (frame) ontworpen door grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag, een kader van 1 x 3 cm aan de onderzijde van de postzegel. Hierop zijn in matrixletters de woorden ‘Nederland’ en ‘aangetekend’ weergegeven.

Zilveren Persoonlijke Postzegels bieden een ruimte van 23 x 26 mm voor de eigen afbeelding. Op de Zilveren Persoonlijke Postzegel met Piet Hein is in deze ruimte boven het kader een borstbeeld van Piet Hein afgebeeld. In de achtergrond is een oorlogsschip op zee te zien, Heins vlaggenschip de Amsterdam. De gebruikte gravure is afkomstig uit de archieven van het Scheepvaartmuseum Amsterdam.

De Zilveren Persoonlijke Postzegels worden ‘geslagen’ door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, een totaal andere productiewijze dan bij normale postzegels. Hiervoor wordt een speciale lastertechniek (‘stamp minting’) toegepast. Het is zelfs mogelijk om Zilveren Persoonlijke Postzegels te maken met een afbeelding in kleur.

De typografie van de Zilveren Persoonlijke Postzegel is ontworpen door Bart de Haas. De door hemzelf ontworpen matrixletter biedt als voordeel dat je de letters veel meer naar je hand kunt zetten. “Ik wilde bijvoorbeeld de tekst compact maken om zo min mogelijk af te leiden van de afbeelding zelf. Dat is onder meer gelukt door de ‘stokken’ van de letters zo kort mogelijk te houden. Voor het noodzakelijke onderscheid tussen de twee teksten is ervoor gekozen het woord ‘aangetekend’ in een cursieve variant te zetten.”

Biografie ontwerper

Bart de Haas studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte achtereenvolgens voor Studio Tint (Den Haag), BRS Premsela Vonk (Amsterdam) en Proforma (Rotterdam) tot hij zich in 1993 als zelfstandig grafisch en typografisch ontwerper vestigde. Zijn werkveld is breed: van affiches, brochures, magazines en visuele identiteiten tot boektypografie en een enkel letterfont. Voor TNT Post maakte hij in 2010 de postzegels Lang leve het bos! ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging. Dit postzegelvel won begin 2011 op overtuigende wijze de postzegelverkiezing van 2010.

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.postnl.nl/collectclub en via www.zilverenpostzegel.nl De geldigheidstermijn is onbepaald.

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Aangetekend, bedoeld voor aangetekende post tot 2 kg met een bestemming binnen Nederland.

Technische specificaties

Zegelformaat: 28 x 38 mm
Tanding: slitvorm
Materiaal: zilver.999
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: n.v.t.
Oplaag: 250.000 postzegels
Drukkerij: Koninklijke Nederlandse Munt

Artikelnummer: 710440

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • JHA op 4 oktober 2011 om 10:25

  Matrixprinters ken ik nog uit een ver verleden, maar matrixletters??? Is dat weer iets nieuws??

 • Lars op 4 oktober 2011 om 13:34

  Gaat ook deze zegel verkleuren net als die uit 2001? Voor die 34,95 verwacht ik er eigenlijk wel fluwelen handschoentjes en een poetsdoekje bij! ;)

 • reintjedevos op 4 oktober 2011 om 13:52

  Matrix???

  –xx–
  -x–x-
  -x–x-
  –xx–

  = O

  of

  —x–
  –x-x-
  -x-x-x
  x—–x

  = A

  o.i.d.

 • JHA op 5 oktober 2011 om 10:46

  @Lars
  Als je de “zegel”lang genoet bewaart, wordt het misschien wel een gouden zegel. Geduld is een schone zaak!

 • HansM op 5 oktober 2011 om 11:48

  Wat is lastertechniek of is het lasertechniek ? Dure postzegel, die vanaf januari 2012 zijn goedkoper. Kunnen we vast aan wennen, het zijn toch hoofdzakelijk alleen maar verzamelaars die postzegels kopen !

 • Marcel Vos op 6 oktober 2011 om 22:51

  De 34,95 euro is toch voor die met kleur. Of is de zilveren zegel standaard ook zo duur?

  Het lijkt wel weer een andere tak verzamelen en als het nu verkleurd en dat kan. Is er dan een voorzichtig middel die het reinigd zonder dat de print beschadigd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)