Vliegenzwam: méér dan rood met witte stippen - Postzegelblog

Vliegenzwam: méér dan rood met witte stippen

8

Ik geloof niet in kaboutertjes, echt niet! Soms wéns ik wel eens dat ze bestaan, dat dan weer wel. Maar toch, wanneer ik aan een vliegenzwam denk, rood met witte stippen, dan zie ik er meteen een kaboutertje bij. Die twee zijn blijkbaar vanuit mijn jeugd onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is vast ook de reden waarom ik blij word van een vliegenzwam in het bos. Maar de vliegenzwam biedt meer…

Prachtige postzegels bijvoorbeeld: in de loop der jaren zijn er vele uitgebracht. In 1958 kwam Tsjecho-Slowakije met een vliegenzwamzegel. Ernaast een exemplaar van DDR uit 1974. Er volgden er nog meer natuurlijk. De een vind ik mooier dan de andere, smaken verschillen. En over smaken gesproken…

Tsjecho-Slowakije (1958) en DDR (1974)

Hallucinerende werking

De vliegenzwam wordt soms gegeten. In de paddenstoel zitten namelijk giftige stoffen waarvan je kunt gaan hallucineren. Misschien dat je dan die kaboutertjes wel gaat zien. Ik ga het niet uitproberen. Weliswaar is de vliegenzwam minder giftig dan de meeste mensen denken;  je kunt er flink ziek van worden. Het opeten van een hele paddenstoel kan een kleine hond zelfs fataal worden.

Bosnië en Herzegovina: Federatie van Bosnië en Herzegovina (2010) en Servische Republiek (2008)

Sterk ruilmiddel

Toch wordt hij door verschillende volken gebruikt. In Lapland zou men één vliegenzwam ruilen tegen een rendier. Dan moet het toch wel een bijzondere paddenstoel zijn die vliegenzwam, denk ik dan. Hij wordt vers of gedroogd gegeten en gerookt.

Groot-Brittannië en Zambia (2002)

Vliegen door heksenzalf

De vliegenzwam wordt ook genoemd als ingrediënt van heksenzalf. Wanneer deze zalf op het lichaam wordt gesmeerd kan dat leiden tot een hallucinatie waarbij de gebruiker de innerlijke ervaring heeft dat hij door een astrale wereld vliegt. Ook het gevoel in een dier veranderd te zijn, schijnt voor te komen.

Israël (2002) en Spanje (2007)

Zou dit echt waar zijn….

Ook las ik dat bewoners van de steppen in Rusland vroeger de vliegenzwam als drug gebruikten. Eerst lieten ze de hoedjes drogen. De gedroogde exemplaren werden gekauwd door persoon één. De urine van deze persoon werd dan bewaard en opgedronken persoon twee.  De effecten blijven lange tijd actief, zelfs na 6 keer opnieuw drinken en uitplassen. Het drinken van de urine zou veiliger zijn omdat dan veel van de giftige stoffen in de paddenstoel door de spijsvertering worden afgebroken. Bah…, zou dat nu echt waar zijn?

Sovjet-Unie (1986) en Bulgarije (1990)

Waarom heet een vliegenzwam: vliegenzwam?

Vroeger werd de vliegenzwam gebruikt als natuurlijke insecticide. Men legde stukjes van de hoed op een schoteltje met melk om vliegen te verdelgen. Wanneer vliegen dan van de melk drinken, raken ze bedwelmd en gaan dood. Daar dankt de vliegenzwam vermoedelijk zijn naam aan.

Montserrat (2001) en Mozambique (2002)

Waar komen die stippen vandaan?

Tijdens de groei, voordat hij uit de grond omhoog komt, zit er een wit omhulsel om de hoed van de vliegenzwam. Wanneer de paddenstoel groter wordt dan scheurt dit vlies open. De restjes die achterblijven worden de witte stippen. Deze kunnen overigens door de regen van de paddenstoel worden afgespoeld.

Moldavië (1996) en Tsjaad (2003)

Velletjes met de vliegenzwam

De Verenigde Naties riepen 2011 uit tot Internationaal Jaar van het Bos. In verband hiermee gaf Rusland een vel uit met 4 vliegenzwampostzegels.

Dit vel werd door Republiek Benin in 1997 uitgegeven.

Een andere kijk

Bijzondere weetjes, die ik niet allemaal kende. De volgende keer dat ik een groepje vliegenzwammen in het bos zie staan, kijk ik er waarschijnlijk toch met andere ogen naar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Benin Bulgarije DDR Groot Brittannië Israël Rusland Sovjet Unie Spanje Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • toon op 29 september 2011 om 08:36

  Vroeger werd mij geleerd om van paddenstoelen (what’s in a name!) af te blijven, omdat ze giftig kunnen zijn. Denk maar aan de 2 soorten cantharel, een eetbare en een giftige. Alleen het eekhoorntjesbrood (mooie naam!) zou nog kunnen, maar daar begon ik toch ook maar niet aan.

 • Gerko op 29 september 2011 om 09:53

  Het velletje met 4 zegels is niet van Rusland, maar van de republiek Chakassië.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Chakassi%C3%AB
  Volgens mij een soort “nepzegels”….

 • reintjedevos op 29 september 2011 om 12:31

  Levensgevaarlijke die plaatjes van Benin!

  Jeugdverzamelaars zouden kunnen gaan denken dat dit eetbare champignons zijn….

  Deze plaatjes dienen niet te worden toegelaten op tentoonstellingen! En dus niet alleen omdat het geen postzegels zijn…

 • willem hogendoorn op 29 september 2011 om 16:22

  Paddo’s zijn in Nederland ook gewild als alternatieve drug. De benaming paddo betreft psilocybe paddenstoelen en verwante paddenstoelsoorten: deze soorten bevatten voornamelijk de werkzame bestanddelen psilocybine en psilocine. Uit de getoonde Bulgaarse zegel kan deze stof gewonnen worden, alleen de Amanitasoorten zijn vaak giftig en sommigen kunnen zelfs al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn. Dus inderdaad Rein, levensgevaarlijk.

 • reintjedevos op 29 september 2011 om 19:32

  Een klein beetje Amanita en je lever is kapot en een levertransplantatie is ook niet altijd direct mogelijk…

 • tommy op 11 december 2012 om 13:21

  Als je meer wilt weten over de psychoactieve werking van amanita muscaria zou je de documantaire van bbc is moet proberen.
  sacred weeds – amanita muscaria

  De amanita muscaria is giftig als je hem plukt je zult hem eerst moeten drogen voordat je hem kunt eten.
  Daarnaast als je zoiets probeert werk met handschoenen want het kan ook door de huid worden opgenomen in je lichaam.

 • sara op 14 november 2015 om 11:21

  ik wil graag weten waarom deze paddenstoel een vliegenzwam heet heeft iemand een antwoord ? als je een antwoord hebt mail het dan snel naar mij veel groetjes xxxxxx van sara

 • Lars op 14 november 2015 om 12:07

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegenzwam

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)