Helaas postfris! - Postzegelblog

Helaas postfris!

0

‘Ik ben een postzegel van een gulden uit de Jubileumserie van negentiendertien. Bijna honderd jaar oud en nog steeds postfris, zo zie je ons niet veel. Dus heeft mijn eigenaar, een verzamelaar van postfris Nederland, mij in een plastic hoesje geperst, waarna hij mij voorzichtig in een album heeft geplakt. Ik leid niet alleen een benauwd, maar ook een eenzaam bestaan. Op deze bladzijde wonen slechts drie andere zegels, de twee, drie en vijf cent van mijn emissie.’

‘Mijn postzegelleven heeft me niet gebracht wat ik er van verwachtte. Toen we in een vel uit de drukkerij kwamen, had ik het met mijn buurzegels regelmatig over de grote reizen, die we zouden gaan maken. Hoge waarden zien vaak veel van de wereld, dikke brieven en pakketjes worden immers overal naar toe verzonden. Ik had graag een lange bootreis gemaakt. Mijn rechterbuurman had geluk, hij kreeg een opdracht voor Nederlands Indië. Maar ik had pech. Mijn koper vroeg aan de postbeambte of die mij voorzichtig af wilde scheuren. Nou, dan weet je meteen hoe laat het is!’

‘Sindsdien zwerf ik al een eeuw van collectie naar collectie. Ik heb mijn leven in zakjes, insteekboeken en albums doorgebracht en nooit iets van de wereld gezien. Bovendien voel ik me minderwaardig, omdat ik niet als postzegel heb gefunctioneerd.  Meehelpen om iets af te leveren, waar mensen blij mee zijn, zat er voor mij helaas niet in.’

‘Het klinkt misschien vreemd, maar ik zou het liefst de bruine vlekkenziekte in mijn gom krijgen. Dan wil de verzamelaar mij niet meer in zijn album en bestaat de kans dat ik alsnog op een brief of  pakketje terecht kom. Naast de klemstrook houdt deze gedachte me op de been. Nu zeggen die lage waarden van de regel hierboven dat onze geldigheid al heel lang is verstreken. Maar ik laat mijn hoop niet door een paar blaaskaakjes ontnemen. Verderop in het album heb ik horen fluisteren, dat de posterijen tegenwoordig wel eens een oogje dichtknijpen. Het komt vast goed. Hé, psst, kijk eens op mijn rug! Zie je al een vlekje?’

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Paul van Beek (Den Haag, 1957) is freelance journalist en publicist. Na een periode van veertig jaar, waarin hij als verzamelaar, handelaar en veilinghouder zeer nauw bij de filatelie was betrokken, besloot hij zich in het begin van het nieuwe millennium op het schrijven toe te leggen.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)