Ontwikkeling Academisch Ziekenhuis Leiden: Van AZL tot LUMC - Postzegelblog

Ontwikkeling Academisch Ziekenhuis Leiden: Van AZL tot LUMC

4

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het universitair medisch centrum dat bestaat uit een samenwerkingsverband tussen het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL) en de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Leiden. Wat is hier filatelistisch over terug te vinden?

Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL)

In het eerste Academische Ziekenhuis van Leiden (het huidige Boerhaavemuseum) gaven hoogleraren college aan het bed, zoals in de 18de eeuw Herman Boerhaave deed.

Zieken en hoogleraren verhuisden enkele malen naar grotere en beter ingerichte panden en in 1873 opende het eerste als zodanig gebouwde Academisch Ziekenhuis zijn deuren in een nieuw pand aan de Steenstraat (het huidige Museum voor Volkenkunde).

Dit gebouw voldeed toen aan de eisen voor verplegingspraktijken en operatietechnieken, maar was na enkele decennia alweer verouderd. Er was behoefte aan meer laboratoriumruimte en veiligere omstandigheden voor patiënten en personeel. Er werd in de jaren ’20 een nieuw Academisch Ziekenhuis gebouwd, bestaande uit verschillende paviljoens dat werd geopend in 1928.

Tegenover de ingang van dit nieuwe AZL kwam een standbeeld van Boerhaave te staan. Dit standbeeld zien we terug in een frankeermachinestempel.

 
De PTT opende op het terrein een postagentschap, waardoor er een echt AZL-afstempeling bestaat en een aantekenstrook met deze naam erin.

Verder vond ik nog het frankeermachinestempel van het AZL.

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Begin jaren ’80 is gestart met de bouw van het huidige ziekenhuis. Het totale complex bestaat uit 5 verschillende panden. Het AZL werd in 1998 hernoemd tot Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Toen alle 5 gebouwen klaar waren, kreeg het personeel van het LUMC in haar kerstpakket in 2006 een setje persoonlijke postzegels met de 5 gebouwen daarop.

 
Het LUMC is een modern universitair medisch centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met een hoog kwaliteitsprofiel en een sterke wetenschappelijke oriëntatie. Met een unieke researchpraktijk van fundamenteel bètamedisch tot toegepast klinisch onderzoek, speelt het LUMC mee in de wereldtop. Zo kan het LUMC ook patiëntenzorg en onderwijs aanbieden naar de laatste internationale inzichten en standaarden, en bijdragen aan de verbetering van de geneeskunst en gezondheidszorg in eigen huis en daarbuiten.

Professor Willem Einthoven

Naast de eerder genoemde Boerhaave mag de Leidse professor Willem Einthoven niet ongenoemd blijven.

Ruim honderd jaar geleden was hij degene die voor het eerst een ECG (elektrocardiogram), ook wel hartfilmpje genoemd, van een patiënt maakte. Zo’n ECG staat nog steeds aan de basis van elk onderzoek van het hart. Hij kreeg hiervoor in 1924 de Nobelprijs voor de geneeskunde. Hij is tot nu toe de enige Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor geneeskunde. Hij stierf in 1927 in Leiden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Marleen op 26 september 2011 om 15:22

  Leuk om weer iets om Leiden te lezen :)

 • willem hogendoorn op 26 september 2011 om 16:01

  @Marleen: Er over lezen is leuk; er in liggen lezen is minder. :)

 • Alice Besseling op 30 september 2011 om 01:32

  Ha Willem,

  Bedankt voor je mail. Dit blokje kregen wij als medewerkers in een kerstpakket. Ik wil er nog een setje van hebben maar ik weet niet hoe ik er aan kan komen. Heb jij er nog een extra?

  Groeten,
  Alice

 • willem hogendoorn op 30 september 2011 om 07:55

  @ Alice: Setjes zijn uitverkocht. Misschien kan het via een advertentie in het personeelsblad van het LUMC proberen. Er zullen bij personeelsleden best nog ergens setjes liggen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)