Historische Kring Liemeer brengt exclusieve postzegel uit - Postzegelblog

Historische Kring Liemeer brengt exclusieve postzegel uit

2

Ook dit jaar brengt de Historische Kring Liemeer een exclusieve postzegel uit. De Historisch Kring Liemeer richt zich op de geschiedenis van de dorpen Zevenhoven en Nieuwveen. De Persoonlijke Postzegel wordt uitgegeven in het kader van de expositie ‘Van ’t Noordland’. Deze expositie geeft met veel foto’s een beeld van dit deel van Zevenhoven in de vorige eeuw met haar panden, bewoners, ondernemers, bedrijven en de R.K. Kerk H. Joh. Geboorte.

Vorig jaar bracht men een speciale postzegel uit naar aanleiding van de expositie ‘Wonen en werken aan de Oude Nieuwveenseweg’.

Persoonlijke Postzegel ‘Noordeinde – Zevenhoven rond 1902’

De postzegels komen in de verkoop vanaf de opening van de expositie op 2 oktober. De zegels zijn te koop voor de normale frankeerwaarde “1” (€4,60) per vel van 10 zegels.

Ook is het mogelijk om, net als vorig jaar, de postzegels vooruit bestellen. Het formulier is met “De Baardman” naar de donateurs verspreid en is verkrijgbaar in de Oudheidkamer, of maak gebruik van het bestelformulier op de site.

Door te bestellen en vooruit te betalen ben je er zeker van dat je de zegels ontvangt. Voor het ontvangen van de zegels zijn er 3 mogelijkheden:

  • Ze ophalen in de Oudheidkamer.
  • €1,- extra betalen en de postzegels (max 3 vel) worden per post verstuurd in een envelop, gefrankeerd met deze nieuwe zegel.
  • €1,- extra betalen en de postzegels worden thuisbezorgd. Indien mogelijk doen vrijwilligers dit, maar soms zullen we ze per post verzenden.

De zegels zijn te bestellen tot 22 september, waarna de productie wordt gestart. De levering -na ontvangst van de betaling- gebeurt vanaf de opening van de expositie begin oktober 2011.

De expositie “Van ’t Noordend”

Deze expositie zal met veel foto’s een beeld geven van dit deel van Zevenhoven in de vorige eeuw met haar panden, bewoners, ondernemers, bedrijven en de R.K. Kerk H. Joh. Geboorte.

De dorpskern Noordeinde behoorde tot 1 januari 1991 tot de gemeente Zevenhoven. Sterk bepalend voor het Noordeinde was en is de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. De katholieke parochie werd aan het eind van de 16e eeuw verbannen naar deze uithoek van Zevenhoven. De parochie wist zich hier echter te handhaven ondanks het feit dat de Rooms-katholieken door de protestantse meerderheid in onze regio als tweederangs burgers werden beschouwd. Zij moesten de heilige mis eeuwenlang vieren in een schuilkerk; een gebouw dat van buitenaf niet als kerk herkenbaar mocht zijn.

In de 19e eeuw kreeg de Rooms Katholieke kerk meer vrijheid in Nederland en dit betekende dat in het Noordeinde weer een echt kerkgebouw kon verrijzen. Vervolgens werd een grote pastorie gebouwd en werd vanuit de Katholieke kerk een eigen school gesticht: De Johannes de Doperschool. In het begin van de 20e eeuw maakte de Katholieke kerk een periode van grote bloei door. Deze periode wordt ook wel aangeduid met de naam Het Rijke Roomsche Leven. In het Noordeinde kwam dit tot uiting in de oprichting van de Lourdesgrot in 1911 waar sinds de inzegening in 1913 elk jaar in augustus Maria-Tenhemelopneming wordt gevierd.

Hoewel ook het Noordeinde niet aan de ontkerkelijking kon ontkomen die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw heeft ingezet, speelt de Rooms Katholieke Kerk hier nog steeds een belangrijke rol.

De expositie probeert door middel van foto’s een beeld te geven van het Noordeinde. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de kerk Heilige Johannes Geboorte, de oude Johannes de Doperschool en de Lourdesgrot, maar er zijn ook veel foto’s van al lang afgebroken veel te kleine huisjes uit de vorige eeuw, markante bewoners, afgebroken en nog bestaande boerderijen en al sinds lang opgeheven winkeltjes. De foto’s zijn deels afkomstig uit de eigen collectie van de historische kring, maar een groot deel is ook beschikbaar gesteld door bewoners en oud-bewoners van het Noordeinde.

Van harte welkom op 2 oktober!

Op 2 oktober 2011 rond 14.00 uur wordt in de Oudheidkamer van de Historische kring Liemeer te Nieuwveen de opening van de nieuwe expositie “Van ’t Noordend” op gepaste wijze verricht door één van de oudste bewoners van het Noordeinde die in een vervoermiddel in stijl bij de Oudheidkamer zal arriveren.

Het adres van de Oudheidkamer is Kerkstraat 31, 2441 CC Nieuwveen.

De Oudheidkamer is geopend op zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur en op woensdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)