Aandacht voor de Geodetische boog van Struve - Postzegelblog

Aandacht voor de Geodetische boog van Struve

2

De Verenigde Naties geven al jaren een serie zegels uit gewijd aan het Werelderfgoed. De editie 2011 vroeg aandacht voor het erfgoed in Noordse landen en één van de (zes zegels) toont de Geodetische boog van Struve, die in 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst.


De Geodetische boog van Struve

De Boog strekt zich uit van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee (Oekraïne) over een lengte van 2820 kilometer en loopt door tien verschillende landen (Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland, Lithouwen, Wit-Rusland, Moldavië en Oekraïne). De Boog is genoemd naar de astronoom Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864). In zijn opdracht werden tussen 1816 en 1855 258 driehoeken en 265 vaste punten geïnstalleerd. De term geodetisch verwijst naar het wiskundige begrip geodeet dat de kortste verbinding tussen twee punten aanduidt, en naar geodesie, de wetenschap die onder andere de vorm van de aarde bestudeert.

Ook Estland, Finland en Zweden

Drie landen hebben, voor zover bekend, ook al Bogen-zegels uitgegeven, alle drie op 6 mei. Estland, twee zegels van € 0,58

Finland met een velletje met twee LK-zegels (ten tijde van de uitgifte € 0,60).

Zweden een velletje met twee driehoekige 12 kr-zegels.

Werelderfgoedserie 2011 van de Verenigde Naties

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Estland Finland Noorwegen Verenigde Naties Zweden UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.