Hoe mobiel is de politie? - Postzegelblog

Hoe mobiel is de politie?

8

De Noorse politie kreeg na het schietdrama op Utoya door Anders Breivik het verwijt dat men niet snel genoeg op het eiland ter plaatse was. Hierdoor kwam bij mij het idee naar boven om eens in mijn postzegelverzameling te kijken welke mogelijkheden de politie heeft om ergens te komen. Anders gezegd: Hoe mobiel is de politie. Kijkt u mee?

Op 2 en 4 voeten

Als eerste hebben we natuurlijk “de benenwagen”, de agent die lopend door de straten surveilleert. Dit beeld zie ik persoonlijk het liefste. Het straalt rust uit en het geeft aan dat de politie je vriend is. Daarnaast heeft het ook wel wat als een politieagent op een paard zit. Ik kan me zo voorstellen dat vanaf de paardenrug je een goed overzicht hebt.

In sommige landen rijdt de politie nog op een kameel.

Op 2 en 4 wielen

Om wat sneller te gaan zijn er middelen van vervoer. Op 2 wielen is dit natuurlijk de fiets en daarnaast beschikt politie over motoren. De motor wordt o.a. gebruikt om transporten te begeleiden. 

3-wielers (of rollators) ben ik bij de politie (nog) niet tegen gekomen, maar natuurlijk wel de 4-wielers. Een opvallende politieauto is het bekendste.

Maar ook een jeep of een onopvallende recherche-auto, zoals deze Ford A uit een politiefilm behoren tot de mogelijkheden.

In Kameroen gebruiken ze een tank om de orde te handhaven. Of is dit een 5- of 6-wieler?

Door de lucht

Ook door de lucht kan de politie “uit de voeten”, bijvoorbeeld met een helikopter. In IJsland wordt ook een vliegtuig ingezet, zoals te zien is op deze postzegel.

Over het water en door de sneeuw

En tenslotte over het water. Ik kwam afbeeldingen tegen met de politie in een speedboot en in een patrouilleboot.

In Groenland doet de politie de surveillance met behulp van een hondenslee.

De beste

De Noorse politie kreeg zoals gezegd kritiek op haar mobiliteit. Een korps dat op dit gebied heel goed bekend staat (misschien wel als beste), is de Royal Canadian Mounted Police.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Barbados Canada DDR Malta Verenigde staten PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 5 september 2011 om 18:44

  Getriggerd door een ramp met als gevolg een heel relaxed en mooi beeldvormend overzicht van de mogelijkheden van vervoer/transport die de politie in het algemeen tot haar beschikking heeft. Leuk Willem ! met plezier meegekeken…

 • willem hogendoorn op 5 september 2011 om 19:19

  @Jan: Ja, soms krijg je door de bizarre werkelijkheid van alle dag ineens een creatieve inval. Maar laten we helder zijn, van mij behoeven er geen schietpartijen hiervoor meer plaats te vinden.

 • Jan van Tellingen op 5 september 2011 om 19:30

  @Willem, ik begrijp je helemaal. Geen misverstanden daarover. Ik heb zelf een artikel voorbereid met de titel: De fiets in het straatbeeld voor en na de aardbeving!! Graag GEEN aardbevingen meer !

 • stampy46 op 5 september 2011 om 22:29

  Leuk artikel Willem.
  Het wachten is nu op de Space Politie en de onderwaterpolitie??

 • Albert Haan op 7 september 2011 om 01:09

  Wim, ik zie geen kameel maar een drommedaris.;-)

 • willem hogendoorn op 7 september 2011 om 08:55

  @Albert, goed op gemerkt. Een dromedaris (met 1 “m”) is volgens Van Dale een kameel met 1 bult. Het blijft dus een kameel :)

 • willem hogendoorn op 7 september 2011 om 08:58

  @ Stampy46: Ik vond in mijn verzameling ook nog “moonpolice” en CSI die onderwater naar explosieven aan het zoeken was. Het bestaat dus wel en wellicht schrijf ik er nog eens wat over.

 • Marc37 op 7 september 2011 om 10:21

  Willem, een dromedaris heeft 1 bult en een kameel heeft 2 bulten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)