VS roepen Burgeroorlog weer in de herinnering - Postzegelblog

VS roepen Burgeroorlog weer in de herinnering

1

De oorlog heeft een lange schaduw, zei Gerdi Verbeek, voorzitter van de Tweede Kamer op 4 mei in haar toespraak tijdens de Dodenherdenking op De Dam. In de filatelie zijn oorlogen en veldslagen, ik heb het al eens eerder opgemerkt, eindeloos. Ergens in de wereld wordt altijd wel een oorlog, of een veldslag uit het verre verleden met een serie zegels of een meerjarige reeks herdacht.

Fort Sumter en First Bull Run

Zo ook in de Verenigde Staten. Daar werd op 12 april een vijfjarige reeks ingezet om de Burgeroorlog, die 150 jaar geleden uitbrak, te herdenken. De eerste set bestaat uit twee Forever-zegels met een brandend Fort Sumter april 12-13, 1861 en First Bull Run, July 21, 1861.

1861 begin van de Amerikaanse Burgeroorlog 

In 1861 kwam het al decennia durende conflict tussen de noordelijke en de slavenhoudende zuidelijke staten van Amerika tot uitbarsting. Eerder, in 1860, hadden elf zuidelijke staten zich al als de Geconfedeerde Staten van Amerika onafhankelijk verklaard, nadat president Abraham Lincoln zich tegenstander van de expansie van de slavernij had verklaard. De ’crisis van de zuidelijke secessie’ sloeg om in een militair treffen toen in 1861 zuidelijke troepen het federale Fort Sumter in South Carolina belegerden. Dit geldt als het begin van de Burgeroorlog, die in vier jaar tijd 620.000 soldaten en een onbekend aantal burgers het leven kostte. Het Zuiden verloor en gaf zich in april 1865 te Appomatox (Virginia) formeel over aan de ’Unie’ (de Verenigde Staten).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.