Afwijkende postzegels: misdrukken en druktoevalligheden - Postzegelblog

Afwijkende postzegels: misdrukken en druktoevalligheden

12

Iedere verzamelaar droomt er wel eens van, dat hij ooit nog eens een slag zal slaan, doordat hij aan het postzegelloketloket een afwijkende postzegel koopt, waar bijvoorbeeld een streep door loopt. Dit komt zelden voor, maar heel af en toe gebeurt het wel.

 

Verschillende mogelijkheden

Er is een aantal mogelijkheden m.b.t. afwijkingen, zoals een misslag waarbij de tanding door de postzegel loopt.

 

Of een foutdruk waarbij boven de 55 de letter “c” ontbreek op de zegel rechtsboven.

Soms kan het helemaal fout gaan in het drukproces en is het woord “Nederland” niet meer leesbaar.

Dit soort missers is dan vaak “als unieke missers” voor (veel) geld op veilingen te koop.

Eigen verzameling

Zelf heb ik een keer een zegel met een zogenaamde “druktoevalligheid” aan het loket gekocht. Wat is een druktoevalligheid? Het kan gebeuren dat er bij het drukken een haartje of ander “vreemd’ voorwerp op de pers komt. Ook kan er een luchtbelletje in de inkt zitten dat bij het drukken voor een vlekje zorgt. Het zijn bijzonderheden die niet gecatalogiseerd worden. Het gaat dan ook eerder om een leuke aanvulling op een verzameling, dan om zeldzaamheden. Desondanks zijn ze niet zo vaak te vinden.

Mijn “bingo” betrof de zegel van de Munt en Penningkunde. Ik kocht er toen 10. De loketbeambte scheurde netjes een hoekvel met 2 x 5 zegels voor mij af. Thuis zag ik op de velrand 4 een paarse streep lopen. Bij nadere bestudering bleek dat deze paarse streep over de hele zegel liep. Vermoedelijk heeft hier dus een haar op de drukpers gelegen. Deze haar is paars geworden van de inkt, en heeft een paarse streep over de hele zegel achter gelaten. Op de witte tabstrook is dit goed te zien.

Bossche tanding of niet?

Ook heb ik een zegel, waar een “rare” perforatiestrook doorheen loopt. Op de achterzijde is dit wellicht beter te zien.

Wie weet het antwoord?

Een kennis vertelde mij dat dit de zogenaamde “Bossche tanding” betreft. Een andere “expert” ontkende dit weer. Wie weet het antwoord?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • toon op 22 augustus 2011 om 12:07

  @Willem, jouw kennis liet zich wellicht inspireren door het stempel ‘Hertogenbosch. Maar volgens mij is het GEEN Bossche Tanding. De Bossche Tanding is te vinden in postzegels die op krantenbandjes werden geplakt en nogmaals geperforeerd. Er loopt bij de duidelijke gevallen alleen een extra rij gaatjes naast de normale tanding. In jouw geval is er zowel een horizontale als vertikale bijna-perforatie te zien. Dat kan nooit van een krantenbandje zijn. Overigens (maar daar ben ik niet 100% zeker van)is de afstempeling met de “drukwerkrol” uit een iets latere periode. Kortom, een leuke postzegel, maar geen BT.

 • willem hogendoorn op 22 augustus 2011 om 12:29

  @ Toon, bedankt voor je reactie. De afstempeling is uit 1912,en dat was wel de periode van de BT.

 • Hans Kremer op 22 augustus 2011 om 21:02

  In “De Philatelist” van augustus 1932 schrijft Korteweg op blz 173: “..tot aan het einde van het regelmatig optreden der Bossche tanding in 1894, daana nog sporadisch voorkomend, zelfs nog op de emissie 1899 ten tijde van gebruik der rolstempels, in de jaren “12” en “13”

  Ik zou dus zeggen dit is inderdaad een Bossche tanding.

 • toon op 23 augustus 2011 om 10:19

  @Hans, de getoonde zegel is gestempeld in sHertogenbosch en voorzien van een tweede niet geheel geslaagde extra tanding. Dat kan je dan een Bossche tanding noemen, maar dat is het niet volgens de gekende procedure, waarbij een krantenbandje werd geperforeerd en daarbij ook de postzegel “raakte”. Er zal dus altijd een extra tanding aanwezig zijn bij de BT langs EEN zijde van de postzegel. De afbeelding van Willem toont echter afdrukken van 2 haaks op elkaar staande rijen extra tanding en dit kan volgens mij nooit van een krantenbandje zijn.

 • toon op 23 augustus 2011 om 10:21

  Een aantal mooie en echte voorbeelden van Bossche Tanding kan worden bewonderd door in Google/afbeeldingen “Bossche Tanding” in te voeren.

 • Hans Kremer op 23 augustus 2011 om 22:16

  Toon,

  Als je op Google intypt:

  “bossche tanding” philatelist 1932,

  dan kom je bij De Philatelist van augustus 1932 terecht. Je ziet dan dat we hier met een type B te maken hebben, Ik houd nog vast aan de BT van deze zegel.

 • willem hogendoorn op 23 augustus 2011 om 23:01

  @ Toon en Hans, In ieder geval bedankt voor jullie naspeuringen. Hans, kan je me een scan sturen van type B? Ik krijg namelijk de Philatelist niet geopend.
  bij voorbaat dank,
  willem.hogendoorn@hccnet.nl

 • toon op 24 augustus 2011 om 09:20

  Hans, na het lezen van de referentie naar de Philatelist van 1932 ben ik ook overtuigd dat de getoonde zegel in het stukje hierboven een Bossche Tanding is.
  Het is overigens de eerste keer dat ik een BT zie met zowel horizontaal als vertikale tanding, die overigens aanzienlijk minder voorkomen dan de “normale” BT gezien het proces van perforeren op vellen, zoals aangetoond door Korteweg. Bedankt voor het artikel!

 • willem hogendoorn op 24 augustus 2011 om 16:43

  Leuk dat we via dit blog toch een onderbouwd antwoord krijgen op een vraag en we dus weer wat geleerd hebben.
  Ook namens mij bedankt.

 • LUCK DEKKER op 9 januari 2012 om 17:22

  Michiel de Ruyter PZ van 0.10 ct uit 1957 met afwijkende tanding. Als ik een mogelijkheid weet om de afbeelding op te sturen zend ik alsnog een foto.
  Wie weet hier iets van?

 • Hans op 17 april 2013 om 21:37

  misschien wat laat maar toch: zie dit (overigens prachtige!)stukje:
  http://verzamelaarsrondevenen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/Lang-leve-de-Bossche-Tanding.pdf

 • paula op 12 februari 2014 om 09:27

  Ik heb een postzegel van 1953 en daar staat een boompje op dat kleine puntjes in de takken heeft dus het lijkt of het in bloei staat,maar de echte postzegel blijkt kalen takken te hebben,kan deze misdruk nergens vinden,wie kan mij helpen?Het is van de watersnoodramp 1953.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)