Intifada: oproer of vrijheidsstrijd? - Postzegelblog

Intifada: oproer of vrijheidsstrijd?

6

Intifada is een Arabisch woord en betekent letterlijk “afschudden”. In Nederland werd het bekend door een aantal opstanden in de Palestijnse gebieden tegen wat de Palestijnen beschouwen als de Israëlische bezetting. Ook in de filatelie wordt er aandacht besteed aan Intifada.


Algemeen

In zijn algemeenheid wordt onder Intifada verstaan de opstand, vooral die van de Palestijnse jongeren in de door Israël bezette gebieden, begonnen in 1987 en weer opgelaaid in 2000. De eerste postzegel die ik hierover tegenkom, is die van Algerije uit 1976, waar het Palestijnse “probleem”gebied op staat afgebeeld.  Als tekst staat hierbij: “Solidariteit met het Palestijnse volk”.  Ook Rusland geeft in 1983 al een postzegel uit waar een vrijheidsstrijder op staat afgebeeld met de Palestijnse vlag in zijn hand.

Algerije (1976) en Rusland (1983)

1e Intifada

De eerste Intifada was een ongecoördineerde uitbarsting van geweld en volksprotest in 1987 tegen de Israëlische aanwezigheid in de Westelijke Jordaanoever. Dit protest werd naast gewelddadig verzet zoals het gooien van stenen en molotovcocktails tevens gekenmerkt door algemene stakingen, burgerlijke ongehoorzaamheidsacties en het weigeren van betalen van door Israël opgelegde belastingen. Gedurende de eerste jaren van de uitbarsting werden meer dan 3.600 aanvallen met molotovcocktails, 100 handgranaataanvallen en 600 acties met geweren en/of explosieven gerapporteerd door het Israëlische defensieleger. Gedurende de eerste Intifada werd een geschat aantal van 1100 Palestijnen gedood door Israëlische strijdkrachten en 164 Israëli door Palestijnen. Hiernaast werd ongeveer een duizendtal Palestijnen gedood door Palestijnen vanwege vermeende collaborateurschap, hoewel minder dan de helft daadwerkelijk contact had met de Israëlische autoriteiten. In 1990 waren de meeste leden van het Verenigd Leiderschap van de Intifada gearresteerd en verloor de Eerste Intifada haar samenhang.

Filatelistische afbeeldingen Eerste Intifada, met “opstandige” jeugd

 

Verenigde Arabische Emiraten (1988) 

Saoedi-Arabië (1988) en Egypte (1988)

Soedan (1989) en Mauritanië (1989

Algerije (1990) en Niger (1991)

2e Intifada

In 2000 werd de term Tweede Intifada gebruikt voor een hernieuwing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Over de directe aanleiding hiervan wordt verschillend gedacht.  Sommigen menen, dat toen bleek dat de Palestijnse verwachtingen (verbetering van de leefomstandigheden, veiligheid, vrede en vrijheid) niet werden waargemaakt, en dat de economische situatie slechter was dan vóór 1987, de woede zo groot was dat er weer een opstand uitbrak. Anderen zien het bezoek op 28 september 2000 van Ariel Sharon, aan de Tempelberg de directe aanleiding van de Tweede Intifada.

Ariel Sharon, Equatoriaal-Guinea

De Tempelberg

De Tempelberg is de heiligste plaats in het jodendom, waar zich echter ook de Al-Aqsamoskee bevindt, in rangorde de 3de heilige plaats van de islam.  Deze Tweede Intifada wordt daarom ook wel de Al-Aqsa-Intifada genoemd. Massale demonstraties en geweldsuitbarstingen braken kort na het bezoek uit, ook in Israël zelf. Vele tienduizenden mensen raakten gewond en soms invalide. De meeste Israëlische doden vielen door zelfmoordaanslagen van Palestijnen.

Al-Aqsamoskee, Jemen 2002

Filatelistische afbeeldingen Tweede Intifada

Irak (2001)

Oman (2001)

Saoedi-Arabië (2001) en Syrië (2002)

Jemen (2002)

Een vredige blik

Ik houd toch meer van een vredige blik op Jeruzalem en de Tempelberg

Oproer of vrijheidsstrijd. Wat vindt U?

Ik eindig waarmee ik ook begon. Intifada: Is het nu oproer of vrijheidsstrijd. Wat vindt U?

Bron: Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Afghanistan Algerije Egypte Equatoriaal Guinea Israël Palestijnse autoriteit Rusland Saoedi Arabië Verenigde Arabische Emiraten PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Lars op 15 augustus 2011 om 15:46

  Vrijheidsstrijd natuurlijk! De Palestijnen worden immers door Israël bezet en onderdrukt!
  Zonder die Israëlische bezetting was er nu misschien niets aan de hand geweest. Geen intifada, geen geweld, geen aanslagen, geen 11 september, geen PVV, enz. enz.
  Het is ook erg dat de Israëliërs een 5000 jaar geleden verzonnen testamentje gebruiken om gelijk te krijgen en waardoor ze helaas de steun krijgen van een aantal christenen hier in het westen.

 • Marleen op 15 augustus 2011 om 16:38

  Moeilijke vraag, wat voor de een een vrijheidstrijd is, is voor de ander een oproer. Mooi uitzicht op Jeruzalem op de onderste zegel, ik heb dat in het echt gezien :-)

 • Marleen op 15 augustus 2011 om 16:41

  @Lars, ik vind dat je wat genuanceerder moet zijn. Weet je dat de Palestijnen vanuit de Gazastrook raketten afvuren op Israelische dorpjes? Zoals ik net al zei, voor de een is het een vrijheidstrijd, voor de ander een oproer.

 • Reintjedevos op 16 augustus 2011 om 12:20

  Lars,

  na de uittocht van de Arabische bevolking uit Israel – Israel riep de onafhankelijkheid uit en de Arabische buurstaten vielen Israel binnen om het te vernietigen… Geen wonder dat de in Israel aanwezige Arabieren – ondanks dat ze generaties lang naast elkaar hadden gewoond met de Joden – wegvluchtten… Aan een potentieel 5e colonne wordt nooit echt veel zachtzinnigheid getoond ;)

  Vervolgens werden de vluchtelingen bewust decennia lang in vluchtelingenkampen gehouden als politieke progranda-middel tegen Israel…. In plaats van ze op te nemen in de rijke Arabische staten als Kuwait, Saudia e.d. De Gazah-strook en de kampen op de Westbank waren een pracht pressie-middel tegen Israel.

  Zoals ook onze PVV-leider duidelijk maakt was het rijke Trans-Jordanie een pracht woongebied geweest voor de Arabieren uit Cis-Jordanie…. Maar ja, dat wil er bij de Gretta-adepten niet in ;)

 • aadb op 16 augustus 2011 om 19:19

  Rein@ Zo simpel is het, het vredelievende volk van Israel is goed voor de medemens met name de palestijnen hebben een streepje voor regelmatig zie je beelden in de media dat in de bezette gebieden mensen worden begeleid als ze naar hun werk willen .Hoe veilig kan een mens zich voelen met zoveel aandacht..

 • Reintjedevos op 18 augustus 2011 om 13:29

  Aad,

  zeker aan te bevelen als ze door hun lotsgenoten met een wat andere opvatting over hoe Palestina er uit zou moeten zien nogal gewelddadig worden ge(ha)masseerd …. ;)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)