Kent u iemand die Andorra spaart? - Postzegelblog

Kent u iemand die Andorra spaart?

3

Wel eens van Andorra gehoord? Nee? Kent u iemand die Andorra spaart? Ook niet? Geen probleem, want in dit verhaaltje staat wat Andorra is, en iemand die Andorra spaart (postfris)  is ondergetekende, dank u.

Andorra met hoofdstadje Andorra la Vella is een ministaatje van 468 km2  (tweemaal de gemeente Amsterdam) daterend uit de vroege Middeleeuwen, de tijd van keizer Karel de Grote. Vanwege zijn ligging in de oostelijke Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje bestaat Andorra hoofdzakelijk uit rotsige bergen met een gemiddelde hoogte van 1996 m. De hoogste top is de Pic de Coma Pedrosa (gelegen in de westelijke streek Coma Pedrosa in La Massana) met 2946 m. De bergen worden van elkaar gescheiden door drie smalle valleien in een vorm van een Y die samenkomen op het punt waar de rivier de Valira, de belangrijkste waterstroom van het land, de grens met Spanje oversteekt. Dit is met een hoogte van 840 m tevens het laagstgelegen punt van Andorra.

La Massana bevat de vijf hoogste toppen van het land. In Encamp bevinden zich de grootste meren. De meest ongerepte natuur is te vinden in Grau Roig, in de parochie Encamp.

Het klimaat van Andorra komt grotendeels overeen met het gematigde klimaat van de buurlanden, maar vanwege zijn hogere ligging is er gemiddeld meer sneeuw in de winter en is het iets koeler in de zomer. De hoogste toppen van het land zijn in de zomer zelden met sneeuw bedekt  Andorra heeft 120,3 km aan grenzen: 56,6 km grenst Andorra aan Frankrijk en 63,7 km aan Spanje. Het is een belastingparadijs met ca 85000 inwoners, waarvan 55000 vreemdelingen, meest Fransen, Spanjaarden en Portugezen.  Belangrijkste inkomstenbron is het toerisme, maar er worden o.a  sigaren, sigaretten en meubels  gemaakt en geëxporteerd.

De officiële landstaal is het Catalaans, de taal die ook gesproken wordt in de aangrenzende Spaanse autonome regio Catalonië, waarmee Andorra vele culturele trekken deelt. Naast het Catalaans worden ook het Spaans en het Frans veel gesproken en het Portugees en Engels zijn belangrijke immigrantentalen. Hasta la vista.

De munt is uiteraard de Euro, maar Andorra geeft zelf geen euro’s uit.  Toen er nog geen euro bestond  kon je naar believen betalen met Franse francs of Spaanse peseta’s.  Andorra is geen EU-lid maar voor Eurogebruik is dat geen beletsel.  Montenegro, Kosovo, Monaco, San Marino  en Vaticaanstad gebruiken ook de Euro zonder EU lid te zijn.

Andorra is sinds 1278 een prinsdom onder twee (co-)prinsen, een in het huidige Frankrijk, een in Spanje. Dat waren destijds de Franse hertog van Foix en de Spaanse bisschop van Urgell.

Tot voor kort kende Andorra’s politieke stelsel geen duidelijke scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht.  De in 1993 aangenomen grondwet vestigt Andorra als een soevereine parlementaire democratie die de co-prinsen als staatshoofden behoudt, maar het regeringshoofd de uitvoerende macht geeft. De twee co-prinsen regeren gelijkwaardig met beperkte bevoegdheden die geen veto over overheidshandelingen omvatten. Zij worden in Andorra vertegenwoordigd door een afgevaardigde.

De manier waarop de twee prinsen worden gekozen maakt Andorra tot een van de politiek meest afwijkende landen op aarde. Een van de co-prinsen is de president van Frankrijk, op dit moment Nicolas Sarkozy (het is historisch om het even welk staatshoofd van Frankrijk het betrof, ook koningen en keizers van Frankrijk zijn co-prins geweest). De andere co-prins is nog steeds de katholieke bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell, op dit moment Joan Enric Vives i Sicília. Omdat geen van beide prinsen in Andorra woont, is hun rol bijna volledig symbolisch.

Het belangrijkste wetgevende orgaan van Andorra is de eenkamerige Algemene Raad van de Valleien (Consell General de les Valls), die 28 zetels telt. De helft van de parlementsleden (14) wordt verkozen via een stelsel van evenredige vertegenwoordiging, de andere helft volgens een districtenstelsel. Bestuurlijk is Andorra verdeeld in zes parochies (districten),

De defensie van het land valt onder de verantwoordelijkheid van Frankrijk en Spanje.

Zowel de Spaanse als de Franse posterijen geven Andorra-zegels uit.  Binnen Andorra wordt de post portvrij bezorgd, Met Spaans-Andorreese zegels gefrankeerde post (peseta) was voor post naar het buitenland die via Spanje werd vervoerd, Frans-Andorreese zegels  (Franse francs) waren bestemd voor poststukken richting Frankrijk.  Nu zijn het eurozegels, maar er staan nog steeds Spaans-Andorreese en Frans-Andorreese brievenbussen.

Die ‘Andorra’ zegels zijn er sinds 1928, eerste (nu schaarse) series zijnde de toenmalige reguliere Franse en Spaanse zegels voorzien van opdruk ‘Andorra’.  Vóór die tijd gebruikte men Franse en Spaanse zegels zonder opdruk, gebruik in Andorra te zien aan het poststempel.  Het uitgiftebeleid is sympathiek. Jaarlijks komen er ca. 10 Spaans-Andorreese en 15 Frans-Andorreese postzegels uit, en dat is voor de filatelist te doen.

Rest nog de vraag: waarom, o waarom ben ik Andorra gaan sparen?  Wel, sinds jaar en dag spaar ik Frankrijk, en met enig recht kan je Andorra als een Franse satelliet beschouwen.  Inderdaad nog geen reden om het te sparen, maar via via kreeg ik een partijtje Frans-Andorra in handen, dus…nu  spaar ik  de uitgaven Principat d’Andorra  of Andorre, postfris tot 1991. Spaans-Andorra uitgaven spaar ik niet omdat ik Spanje ook niet spaar. Een slap verweer, maar het is zoals het is. Ik denk dat de meeste Andorra verzamelaars  Fransen zijn.  Franse handelaren hebben altijd een mooie stock Andorra zegels.

Is Andorra sparen leuk?  Ach ja, maar wel een beetje saai. Per slot is er in het bergstaatje al tien eeuwen niks spannends gebeurt, en dat merk  je aan de postzegels. Natuur, bloemetjes, Mariabeelden, en veel zegels die in identieke vorm al voor Frankrijk zijn verschenen. Maar het is vriendelijk voor de portemonnaie. Ben wat dat betreft nog steeds blij dat ik nooit begonnen ben aan die andere Franse satellietstaat: Monaco.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Arjan op 29 juli 2011 om 09:23

  Je bent niet de enige hoor Philip! Ik spaar de oude series van Andorra (zeg maar de eerste serie met opdruk en de eerste langlopende serie daarna, zowel Frans als Spaans) en vind ze prachtig! Ook best wat specialisatie mogelijk voor als je wat meer wilt dan alleen maar basiszegels. Je hebt wel gelijk wat latere zegels betreft: Frankrijk/Spanje in het klein.
  Overigens is de portvrije binnenlandse post per 01-01-2009 afgeschaft. Blijkbaar deed post zonder postzegels er letterlijk weken over om bezorgd te worden (ondanks dat het een piepklein landje is), dus ging men van alles erop plakken om maar tot een snellere bezorging te komen. Derhalve is toen besloten het portvrije gebeuren af te schaffen. Nog een leuke Andorraanse quote: Als je iemand een rekening wilt sturen, gebruik je de Franse postdienst en als je een rekening moet betalen, gebruik je de Spaanse!

 • spaarpostzegel op 29 juli 2011 om 10:29

  @Weer een interessant stuk bravo, prettig om te lezen en je steekt er weer iets van op . Wat steeds in de meeste stukjes terug komt is dat de portemonnee om de hoek komt kijken ,vriendelijk voor de portemonnee,en syphatieke uitgifte ..Uit het geschreven stukje komt toch weer naar voren dat postzegels verzamelen niets of weinig mag kosten ,dat blijkt uit de opmerking over Monaco .(Mijn stelling van vandaag is de postzegelaar is te veel met prijzen en waarde bezig )

 • willem hogendoorn op 29 juli 2011 om 21:58

  Een hobby kost geld, postzegels verzamelen dus ook. Ik ga geen thema verzamelen omdat het vriendelijke is voor de portemonnee. Ik verzamel een thema omdat ik dat daar wat mee heb. Binnen dat thema komt het wel eens voor dat ik iets te duur vind. Hoe graag wil je het hebben vraag ik me dan af en heb ik er dat bedrag voor over. En ja, als ik iets heel graag wil hebben, en het is zeldzaam dus duur, dan is dat maar zo. Dan kopen we een maandje (of 2) verder niets.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)