Bijzondere poststempels van Leiden - Postzegelblog

Bijzondere poststempels van Leiden

5

Ik heb al heel wat over Leiden  geschreven op dit blog. Bij sommige artikel voegde ik ter illustratie een bijzonder poststempel van Leiden bij. Ik heb er nu voor gekozen om al deze bijzondere poststempels eens op een rijtje te zetten. U krijgt een gratis rondleiding door Leiden aan de hand van 15 poststempels.


De Burcht van Leiden

We beginnen de rondleiding met het bijzondere stempel over de Burcht van Leiden uitgegeven op 10 oktober 1960 in verband met de Dag van de Postzegel die in Leiden toen gehouden werd. Voor meer (filatelistische) informatie over de Burcht (de oudste plek van Leiden): De Burcht van Leiden.

Studenten

Leiden is een studentenstad in verband met haar universiteit. Studenten feesten graag en alleen daarvoor al worden ze lid van een studentenvereniging. Als eerste ziet U hier het stempel van de oudste studentenvereniging van Nederland: Minerva. Dit stempel is uitgegeven ivm een lustrum in 1950. Op het stempel ziet U de godin Minerva, de personificatie van de goddelijke macht van het verstand en vindingrijkheid van de menselijke geest. Daarnaast ziet U het bijzondere stempel van de studentenroeivereniging Njord uit 1974, toen zij 100 jaar bestonden. Njord is de “wanengod” van de zee.

3 oktober

Natuurlijk zijn er stempels over het feest van Leidens Ontzet op 3 oktober. Ik laat U er 2 zien: Het 3 oktoberfeest van 1959,  toen 3 oktober nog met een “c” geschreven werd, en daarnaast het stempel uit 1966, toen 3 oktober door de in 1961 ingevoerde nieuwe spelling met een “k” geschreven werd.

Stempels in verband met bijzondere evenementen

In het verleden gaf de PTT nog al eens een poststempel uit in verband met een bijzonder evenement. Ik laat U er aan aantal van Leiden zien:

Leiden, akkordeonstad van 13 – 17 oktober 1967

Leiden, romantiek en bloemen van 18 juli t/m 14 augustus 1957

Leiden, landbouw in de randstad van 22 t/m 26 augustus 1961

 

Thorbecke in Leiden, 2 t/m 30 juni 1972

Thorbecke was raadslid in Leiden

Fiets en wandel met PTT Post Leiden op de 3e zaterdag in september

Dit werd jaarlijks georganiseerd door de Leidse PTT. (Iets voor onze fietslatelist?)

Leiden, politiesterrit (internationale politiemotortocht) in 1981

Pilgrim Fathers

Leiden, de stad van de vrijheid, bood van 1609 t/m 1620 onderdak aan de Pilgrim Fathers. Als U meer wilt weten over de Pilgrim Fathers in de filatelie, leest U dan: De Pilgrim Fathers en hun reis met de Mayflower.

Rembrandt

Omdat Rembrandt in Leiden geboren is, hoopte ik dat er over hem ook een Leids bijzonder stempel zou bestaan. Ik heb alleen gevonden: Rembrandt als leermeester, Lakenhal Leiden uit 1956. Dit stempel is uitgegeven in verband met een tentoonstelling in het gemeentelijk museum de Lakenhal in Leiden, van schilderijen van de leerlingen van Rembrandt.

Filatelieloket

Evenals in diverse andere steden is er ook in Leiden een filatelieloket geweest. Hier konden filatelisten hun post laten afstempelen met een bijzonder stempel. Op het Leidse filateliestempel zien we het prachtige stadhuis van Leiden, ontworpen door meester steenhouwer Lieven de Key.

Toetje

Ik heb U een aantal bijzondere stempels van Leiden getoond. Het zijn allemaal stempels die op verstuurde enveloppen zitten. Om ruimte te besparen heb ik alleen de stempels getoond. Ik maak echter één uitzondering van de mooiste envelop: “Leids Goedt” uit 1938. Dit stempel is uitgegeven in verband met een industrie- en vaktentoonstelling in september 1938. Op de envelop zien we ook een prachtige sticker met het Leidse stadswapen.

Nog meer bijzondere Leidse poststempels?

Ik hoop dat U van deze bijdrage genoten heeft. Kent U nog meer bijzondere Leidse poststempels? En: geeft het U inspiratie om op zoek te gaan naar bijzondere poststempels uit uw woonplaats? Ik houd het postzegelblog in de gaten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Alice Besseling op 25 juli 2011 om 13:55

  Ha Willem,

  Wat een leuke en bijzondere stempels zitten ertussen. Heel mooi gedaan hoor. Succes verder emt het zoeken van nog meer aparte enveloppen en stempels.

  Groeten,
  Alice

 • Paul Happel op 25 juli 2011 om 15:50

  Prachtig gedaan Willem en ik ga nu ook op Leidsche stempels letten.nog niet zolang geleden gaf ik het stempel van het Filatelieloket Voorschoten aan het Historisch Museum Voorschoten,ze waren er erg blij mee,want dit loket heeft niet lang bestaan en in heel Voorschoten is geen postkantoor meer te vinden.Hartelijk dank en groet van Paul

 • Jan van Tellingen op 25 juli 2011 om 20:55

  Willem, leuke serie stempels zoals Alice ook al schreef. Dat je denkt aan de Fietslatelist is erg leuk. Enne.. de fietslatelist kent dit stempel niet alleen, hij heeft de Fiets en Wandelstempel ook in zijn collectie: “De fiets in de Nederlandse filatelie”. Op welke postzegel hoor ik je al vragen. Op de horizontale Europazegel van de serie van twee inzake Natuur & Milieu (eerstedag 17 mei 1988) Op de betreffende zegel kijk je in een linker autospiegel en zie je twee fietsers aankomen.

 • willem hogendoorn op 25 juli 2011 om 23:18

  @ Jan: Leuk hobby hebben wij fi(ets) latelisten toch he!

 • Albert Haan op 26 juli 2011 om 21:43

  @Paul Happel, een vraag wat heb je afgegeven, de stempel of een stempelafdruk?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)