Verplicht stoppen met roken? - Postzegelblog

Verplicht stoppen met roken?

6

‘Roken’ is flink in het nieuws de afgelopen weken. Zo las ik dat uit onderzoek is gebleken dat het krijgen van sms’jes helpt bij het stoppen met roken. En: “Roken maakt dom”, kopten de kranten; het beschadigt de hersenen. Dat bericht verbaasde mij niet echt. Wel een goede reden om te stoppen, lijkt mij. Maar wat ik nu weer las…: “IJsland, alleen nog roken op doktersadvies”. Roken op doktersadvies?

Postzegels ‘stoppen met roken’

Over de hele wereld wordt er al jaren aandacht besteed aan stoppen met roken. Ook op postzegels:  Bophuthatswana (1980), Indonesië (1997), Australië (1990), Slovenië (1992) en China (1980). Roken op doktersadvies?

Roken op doktersadvies?

Het opmerkelijke voorstel komt van de IJslandse minister van Volksgezondheid, Siv Fridleifsdottir. Om het roken terug te dringen, wil zij dat roken alleen nog maar op doktersvoorschrift kan. Pas wanneer een arts constateert dat de patiënt echt verslaafd is, mag die patiënt sigaretten kopen. Bij een apotheek welteverstaan, de minister wil vrije tabaksverkoop verbieden. Het voorstel maakt deel uit van een tienjarenplan. De bedoeling is ook dat er straks niet meer gerookt mag worden in het openbaar. Niet in openbare gebouwen, niet in parken en op straat, maar ook niet in auto’s waarin kinderen zitten. “Het doel is om de jeugd te beschermen tegen roken en om te voorkomen dat ze beginnen met roken”, aldus Fridleifsdottir.

Antirookcampagnes

Ook Slovenië (1994 en 1993), Turks Cyprus (1990) en Roemenië (1999)  brachten, al dan niet ter ondersteuning van speciale antirookcampagnes, postzegels tegen het roken uit.

Verplicht stoppen met roken…?

Het doel van Fridleifsdottir vind ik een erg mooi streven. Maar alleen nog roken op doktersvoorschrift vind ik wel erg ver gaan. Roken is hartstikke ongezond, dat is een feit. Ja natuurlijk, vooral de rokers zullen het beamen: we hebben allemaal wel een opa in onze omgeving die 91 is geworden en zijn leven lang heeft gerookt. Prima, dat is heel fijn, maar iedereen kent inmiddels de risico’s voor de gezondheid. Ik rook niet en ik vind het ook erg vies, maar van mij mag iedereen die dat wil lekker een ‘peukie’ opsteken.  Voor zover een ander er geen last van heeft natuurlijk. De vrijheid om zelf te bepalen of je rookt, die vrijheid mag je toch niet zomaar ontnomen worden?

Nog meer antirookpostzegels

Er zijn heel veel antirookpostzegels. Hieronder nog een kleine greep uit deze enorme hoeveelheid. Zegels van: Filipijnen (1980), Turkije (1990), Cyprus (1995), Irak (1980) en Duitsland (1984).

Wat denken jullie?

Zal het voorstel van de IJslandse minister worden aangenomen? Mij lijkt van niet. Zo’n vrijheidsbeperking laat niemand zich toch opleggen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië China Volksrepubliek China vóór 1949 Cyprus Duitsland Indonesië Roemenië Slovenië Turks Cyprus Roken en tabakNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 8 juli 2011 om 17:28

  Jacqueline, moet je uitgerekend bij postzegelaars komen… Nog pas enkele jaren geleden zag het lokaal waar in onze vereniging geruild werd, grijs van de rook. Erwas een astmapatiënt die niet meer kon komen vanwege de rook. We hebben besloten om de rokers in een aparte lokaliteit te zetten. Dat leidde bijna tot een opstand en een motie van wantrouwen tegen het bestuur. Nu mag er in het openbare lokaal helemaal niet meer gerookt worden en zie je regelmatig een aantal mensen naar buiten schuiven om een peuk op te steken.
  Boven de tafel waar mij oom, van wie ik het postzegelen meegekregen heb, hing een pijpenrek met het opschrift: “Een tevreden roker is geen onruststoker”. Mijn opa werd 92 en hij pafte tot de laatste minuut. Gelukkig zien veel verzamelaars het in: hoe je het ook draait of keert, het is zéér slecht voor je gezondheid en je mag nooit en te nimmer anderen in hun hobby uitoefening beperken door jouw verslaving. Ik ben er gelukkig vanaf. Helaas hebben mijn kinderen de slechte gewoonte wel overgenomen. Ik hoop dat ik de dag mag meemaken dat ook zij het licht zien en er mee ophouden.
  Elke postadministratie zou er zeker één keer per jaar via postzegels op moeten attenderen dat roken dodelijk is.

 • ojkwats op 8 juli 2011 om 18:54

  @Jos van den Bosch

  niet vergeten, drugs, alcohol, roet en fijn-stof chemische foerage, etc etc.

 • Jos van den Bosch op 8 juli 2011 om 20:38

  Wie het moge wezen? -ojkwats – Wat moet je doen om mensen te overtuigen dat iets slecht voor ze is? Tuurlijk heeft iedereen z’n verantwoordelijkheid, maar soms is de verslaving sterker dan de rede.
  Mijn eigen vader is gestorven aan longkanker in 1968. Onwetend rookte ik gewoon door, m’n tante ging er aan dood, onwetend rookte ik gewoon door. Niets is zo lekker als een goede sigaar. Bij een bezoek aan Indonesië waar je een goede corona voor een kwartje kon krijgen ben ik weer begonnen met roken. Totdat eindelijk duidelijk werd wat voor een fatale invloed het roken heeft op je gezondheid. Je moet je zelf niet voor de gek houden: slecht is slecht! Met drugs, alcohol, fijnstof en roet is dat hetzelfde: dus als je er vanaf kunt blijven of er van weg kunt blijven kun je dat beter doen. En het is nooit weg om op een of andere manier de mensen te laten weten dat ze het mooiste was ze gekregen hebben, hun leven, aan het vergooien zijn. Maar hoe is het bij mensen, pas eigen ervaring maakt de wijsheid. Ik heb, na jarenlang voorlichting in de biologielessen gegeven te hebben, altijd de indruk gehad dat het averechts werkte, ze begonnen er allemaal mee. Moet je het dan maar laten? (Ook met alcohol, drugs en vooral sex!) Als jij het weet. Overigens ben ik van mening dat iedereen, ook op het internet, voor z’n mening mag uitkomen en dan ook z’n eigen naam mag gebruiken!
  Op de anonieme wijze kun je on-bekritiseert domme kwatsj verkopen. Maar goed ik kan het niet laten!

 • Jan van Tellingen op 9 juli 2011 om 09:46

  Die Ijslanders moeten eens ONTDOOIEN, kunnen ze normaal denken, misschien!
  “Men” wordt al veel te veel “bemoederd”! Ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar doen of laten……….. Ga lekker fietsen !!!!

 • w op 21 april 2013 om 13:49

  Ik vind het belachelijk hoe de regering en de tabaksfabrieken zich gaan bemoeien met ons leven.
  Dat roken slecht is weten we nou wel, maar zoals ze nu met rokers omgaan vind ik buiten gewoon abnormaal!
  ik weet 100% zeker dat ze willen hebben dat wij allemaal stoppen met roken. En het zal niet lang duren zodat ze een wet aanmaken dat het niet meer is toegestaan om te roken op straat, in je huis of in de auto. In Nieuw zeeland is die wet al ingesteld. ze willen er een rookvrije eiland van maken.
  JA! Het is ongezond. Maar waar BEMOEIEN ze zich mee. Als wij willen roken, doen wij dat. En je kan NIKS zeggen over onze leventje. Ze moeten gewoon eens ophouden met die onzin. Zelfs de dokter zegt dat ik moet stoppen met roken maar zelf roken ze ook als een ketting. Wie heeft er nou gelijk dan? Het lijkt erop dat wij weer terug gaan in de tijd. terug naar de middel eeuwen waar NIEMAND wat te zeggen heeft en dat zij het maar bepalen hoe ons leventje in elkaar gaat liggen. BEMOEI JE NIET MET ONS LEVEN!!!

 • aadb op 21 april 2013 om 18:00

  @Het gaat om de centen en niets anders minderroken minder omzet maar met een prijs verhoging weer opgelost .Gezondheidszorg minder zieken door niet roken ? dus minder kosten en meer winst .Postzegels verzamelen: postnl minder omzet prijs verhogen probleem opgelost .Voorbeelden zijn Suriname .Antillen- landen die postzegels als extra inkomsten bron zien S.Marino-Liechtenstein-Vaticaan ea..Andere methodes zijn hebbeding artikelen bedenken postsets,prestigeboekjes bekers kopjes onderleggertjes ,tassen met postzak afbeeldingen en met een postzak sleutelhanger in klein formaat kortom creatief denken en promoten en de kassa rinkelt .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)